Ötperces leves, ha nincs időd a főzésre

recept,leves,kaporleves Forrás: GettyImages
Az egyik kedvenc levesemet még nagymamámtól tanultam. Közös kattanásunk volt, így hetente képesek voltunk akár többször is elkészíteni. Hogy miért? Mert amellett, hogy baromi finom, 5 perc összedobni, kb. 2-300 forintból megvan (és akkor sokat mondtam), és meglepően laktató.

Ez pedig a kaporleves. Amit az elmúlt évek alatt a „nemkaporkedvelő” barátaimnak is sokszor készítettem, és egytől-egyig mindenki odáig volt érte.

Néha csak magában eszem, néha pedig levesbetétként csurgatott-, vagy buggyantott tojást használok hozzá, máskor pedig levesgyönggyel vagy krutonnal szórom meg. Sokszor meg csak állok fölötte és azon filózok épp melyik finomsággal dobjam fel. Ha te is kipróbálnád, mutatom a receptet!

Kaporleves

Hozzávalók

  • 1 ek. vaj vagy valamilyen növényi olaj
  • 1 ek. liszt
  • 1 nagy csokor friss kapor
  • 3-4 szem egész bors
  • 5 dl alaplé (vagy 5 dl víz és egy leveskocka)
  • 5 dl tej (de 1-2 dl tejszínnel is készíthető)
  • 1 csipet cukor
  • bor
  • Opcionális levesbetétek: tojás, levesgyöngy, kruton, tejföl

Elkészítése

Aprítsd fel a kaprot, majd egy lábasban futtasd meg egy kevés olajon, vagy vajon. Szórd hozzá a lisztet, keverd át, majd öntsd fel az alaplével és a tejjel. Dobj bele pár szem borsot, egy csipet cukrot, forrald fel, majd ilyenkor csurgass, vagy üss bele 1-2 tojást, ha szeretnél, vagy tálalásnál adj hozzá tejfölt, krutont vagy levesgyöngyöt.

Házi leveskocka recept lépésről lépésre