Visszafordítható-e az őszülés vagy marad a hajfestés?

ősz haj,diagnosztika,hajfestés Forrás: Getty
Az első pár szálat talán még kitéped egy szemöldökcsipesszel, de ez csak ideig-óriáig jelent megoldást. Aztán meg jöhet a festék. Hacsak nem adnál még egy esélyt a természetes hajszínednek, mert Szabó Anikó hajdiagnoszta szerint van rá mód, hogy megállítsd az őszülést.

Az őszülést genetikai eredetű jelenségnek tartják. Valóban ez az oka, ha valakinél kifejezetten korán jelentkezik?
A genetika tényleg hajlamosíthat a korai őszülésre, de nem törvényszerű, hogy valaki aktivizálja is ezt a hajlamot. Általában kell hozzá fogékonyság a stresszre, vagy egy feszültségekkel teli hosszabb időszak, illetve stresszel terhelt életmód. Minél nehezebben kezeli valaki a stresszt már fiatal éveiben is, annál valószínűbb, hogy idejekorán kezd majd őszülni. A stressz befolyással van sejtjeink kémiai egyensúlyára, anyagcseréjére, sőt a táplálék felszívódására is. Mindezek zavara a fejbőrünk vitalitásvesztését is maga után vonja, így fogyni kezd a hajszálak színanyaga is.

De miért pont a hajunk regál ilyen látványosan a stresszre?
A fejbőr nem azonos szerkezetű az arc és a test bőrével, mivel nem tartalmaz tömör zsírszövetet. Minden egyes haj tüszőben annyi faggyúmirigy van ahány hajszál. A skalp területe tele van nyirokcsomókkal és nyirokvezetékkel, ezért bármilyen keringési zavar esetén gyorsan beödémásodhat. Az ödéma következtében kevesebb tápanyaghoz jutnak a hajhagymák, illetve sérül a szerkezetük. A más említett stressz, illetve az adrenalin pedig az ereket húzza össze – ez is tápanyag deficithez és a sejtek kifáradáshoz illetve elpusztuláshoz vezet.

Sokféle őszülést visszafordító termék létezik, honnan lehet tudni, melyik hatásos?
Az első egy osztrák termék volt, nagyjából 20 évvel ezelőtt, ami a hajat képző sejtek aktivitását serkentette. Azóta is szinte minden hasonló készítmény nagyjából ugyanazokat az összetevőket tartalmazza – a mennyiségi különbségek elenyészőek, az árak már annál különbőzőbbek. Tapasztalatom szerint azonban a mesterségesen meglökött sejtszaporodás a hajhagymák élettartamának rövidüléséhez vezet. Rövid távon lehet ugyan dúsabb tőle a haj, de hosszabb idő távlatában erős hajhullás is lehet belőle. Olyasmi ez, mint a brojler csirke, ami nagyon gyorsan látszólag teljesértékű példánnyá növekszik, ám ezt megsínyli a szervezete. Ezért inkább óvatósságra intek a szájon át szedhető szerekkel kapcsolatban. Már csak azért is, mert azok nem csak a hajhagymákra, de a test teljes szőrzetére befolyással lesznek, sőt, akár az anyajegyekre is. Ugyanezért nem javaslom, hogy valaki ezüst vagy arany kolloidot igyon őszülés ellen – bár sokan próbálkoznak vele. A helyileg alkalmazható vitaminos készítmények jók lehetnek, feltéve, hogy a választott márka nincs tele tartósítószerrel. Léteznek optikailag ható készítmények, amik általában aluminíum, illetve ezüst származékokat tartalmaznak. Ezek mágnesként tapadnak a hajhoz, ám barna vagy fekete haj esetében nem igazán működnek.

Akkor mégiscsak egyszerűbb festeni, nem?
Egyszerűbb, de nem biztos, hogy célszerűbb. Az ősz hajszálak rengeteg levegő buborékot tartalmaznak, ezért erős kémiai beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy bármit is a hajszálakon belülre jutassunk. Ha valaki érzékeny a festékek összetevőire, akár attól is gyorsabban őszülhet, hogy a vegyszerek miatt romlik a fejbőre állapota.
Egyébként az, hogy a skalp melyik területén indult el az őszülés, jelzést ad arról is, melyik szervünk szenved energiahiányban.

Vannak-e olyan természetes praktikák, otthon előállítható pakolások, amik vitalizálják a hajat és elindítják a szín regenerációját?
Rengeteg ilyen receptet létzik, de az egyéni adottságok függvénye, hogy kinél melyik működhet. Óvatosságra intek mindenkit, mert nem mindegy, hogy a felhasználni kívánt növényi olajak, fűszerek, krémek tisztasága megfelelő-e.

Szabó Anikó
Szabó Anikó hajdiagnoszta

Ha az őszülésnek indult területek információt adnak a szervezet állapotáról, akkor az őszülés visszafordításának az életmódváltás a legjobb módja, nem?
Igen, az optimális folyadékbevitel, az alkattípusnak megfelelő teljesértékű táplálkozás, a pihenés, a testmozgás. A tápanyagok felszívódását optimalizálhatjuk probiotikumokkal. Fogyasszunk több omega-3 zsírsavat, zsírban oldódó vitaminokat. A teljes nyomelem palettát érdemes bejuttatni napszakokra elosztva.

Előrehaladottabb őszülés esetén is vissza lehet még állítani az eredeti hajszínt?
Az emberi test önmegújító képessége egy csoda, és ez jó kiindulási alap, de kitartás nélkül semmilyen kezelés nem hoz sikert. A jól képzett hajanalitikus szakember a fejbőr szerkezetének egészséges állapotát célozza visszaállítani, mert csak egészséges, fiatal szövetből fejlődhet színanyagot tartalmazó hajszál.

Milyen konkrét beavatkozásokkal lehet visszaállítani a fejbőr egészséges állapotát?
Elsősorban a vérkeringés optimalizálásával. Amit manapság hajmosásnak hívunk, nem meríti ki a fejbőrápolás fogalmát. Nagyon erős samponokat használunk, amiktől pillanatok alatt tisztának tűnik a hajunk, ezért jóformán meg sem dörzsöljük a bőrt. A kezelések főszereplője ezért mindig egy speciális masszázs, ami biztosítja azt a mozgást, amit rugalmas izmok és rugalmas bőr mellett mimikánk eredményezne. Emellett helyileg nyugtatni kell a fejbőrt, én például nagyon szívesen használok erre borsmentát. Tápláló növényi nedveket is juttathatunk a bőrbe, különösen jók a gyökér kivonatok, nem véletlen, hogy annak idején olyan eredményesnek bizonyult a bojtorjános hajszesz.

Mennyi idő után látszik a változás?
Minden esetben más és más a kezelések mennyisége és időintervalluma, de én a gyors és mérhető eredményekben hiszek. Az ehhez szükséges technikát még egy kisgyerek is könnyedén meg tudja tanulni, a masszázs otthon is folytatható.

A szemöldök is őszülhet, erre is létezik megoldás?
A szemöldököt másképp kezeljük, mivel annak szálai – mint a szempillák is –, 3-4 hónapig életképesek csak. Ezeken a területeken gyorsabb és még látványosabb lehet a lokálisan alkalmazott terápia. Tiszta olajokat tartalmazó cseppekkel a szemöldök, steril, tiszta vizes bázisú növényi kivonatokkal pedig a szempillák eredeti színe is visszaállítható.

A koronavírus-járvány miatt most rengeteget mosunk kezet. De mi a helyzet a hajunkkal? Nézd meg a galériában tippjeinket!