5 szenzációs budapesti játszótér, ahova ősszel is érdemes elmenni

Borítókép: 5 szenzációs budapesti játszótér, ahova ősszel is érdemes elmenni Forrás: Getty Images
Nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet! Gumicsizmát, széldzsekit, sapkát fel! Bemutatjuk Budapest öt legszuperebb játszóterét, ahol biztosan minőségi időt tölthettek el a gyerekekkel.

Habár az időjárás nem a legszebb arcát mutatja az év vége felé közeledve, a hidegebb hónapok közeledtével, ismerjük a mondást, miszerint rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet! Ha családdal a fővárosban kirándulnátok, vagy városlakóként itt töltenétek el néhány aktív órát, jó program lehet egy-egy új játszótér felkeresése.

Városliget – Nagyjátszótér

Budapest legnagyobb játszótere a Városliget dél-keleti részén, a park Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út sarkához közel kapott helyet. A park tematikáját tekintve három részre osztható, így a 0-14 éves korosztály egymás mellett tud szórakozni.

A kicsik játszótere 0-6 éves korig ajánlott. Gumiborítás védi a gyerekeket, dombok, alagutak, hinták, napvitorlával ellátott homokozó színesíti a placcot. Baba-mama hintát is telepítettek a város legújabb játszóterére, így már a legapróbbak is kipróbálhatják a ringatózás élményét. Szoptatásra és pelenkázásra is van mód fedett, zárt helyen.

A nagyobb gyerekeknek tervezett részen olyan attrakciókat alakítottak ki, amiket mi szülők is szívesen kipróbálnánk. Elárulom Nektek egy titkos vágyam: úgy felmennék a Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált léghajós mászókára.

Múzeumkert – Muzi

„A Múzeumkert nem egy vasráccsal körülkerített kert, hanem az egész világ, amelynek határa mindenfelől a végtelenség. Nem is Múzeumkert a neve, hanem röviden és mégis messzihangzón: Muzi!”
Pásztor Árpád - Muzi

A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének felújításakor egy játszótér is beköltözött a kerítés mögé, melynek alapzatán a fenti Pásztor Árpád idézet is eszünkbe juttatja, nem a jelenben járunk. Az ősfás park ugyanis visszarepít minket a békeidőkbe, hiszen valódi századfordulós elemeket jelenítettek meg az alkotók. A tér nem túl nagy, ám játékai többfunkciósak, így a 2-12 éves korosztályt több órán át lekötik.

Mindenképp vigyetek magatokkal aprópénzt, hiszen automatából üveggolyót vásárolhattok, hogy aztán a fából aprólékosan kidolgozott golyópályákon legurítsátok azokat, vagy a Pál utcai fiúkból jól ismert golyózós játékot kipróbáljátok. A játszótéren helyet kapott még egy fodrászbódé fa eszközökkel, egy pékség játékkonyhával, egy működő verkli, egy „steampunk gőzfűrészüzem”, ami egyszerre játszóvár, mászóka és csúszda is.

Vigyetek magatokkal még papírt és ceruzát is, így satírozós technikával menetjegyet készíthettek magatoknak a lóvasútra, melyet fából faragott lovacskák „húznak”.

Tipp: Ha átmelegednétek a környéken, remek levesezőket találtok!

Budai Vár – Budavári Mátyás király játszótér

A vár tövében - egy kicsit elrejtett helyen - található a Budavári Mátyás király játszótér, ami azért is hangulatos, mert a játszótér fele várfalként van kialakítva, tornyokkal, a fal alatt alagúttal, ráadásul két ágyúval is. Kiskatonáknak, várvédőknek ideális terep ostromra. A játszótér többi része a klasszikus játékkínálatot vonultatja fel, homokozó, csúszda, hinták. Kellőképpen nagy, hogy sok gyerek elférjen a területen, így nem kell félnünk, hogy a várfalon folyó képzeletbeli küzdelmek során valaki a homokozóban játszó gyermekek nyakába essen. Pozitívum, hogy a közelben van egy nyilvános illemhely, melynek állapotát és tisztaságát nem volt lehetőségünk feltérképezni. Nyáron árnyékos, fákkal körülölelt, több pad is elhelyezkedik szétszórtan, így egy tízórai, vagy uzsonna is kellemesen elfogyasztható. Nem beszélve arról, hogy előtte, vagy utána az igazi „nagy” várat is megnézhetjük a gyerkőcökkel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

Jászai Mari tér és Kossuth tér között félúton - Olimpia park

A Parlamenthez közeli játszótéren akadálymentesített mosdó, pelenkázó, ivókút, szelektív hulladékgyűjtő, gumilapos kosárlabdapálya, gurulódomb, baba-mama hinta, homokozó, rugós játékok, mini csúszdák, nyáron csobogók és egy 15 méret hosszú és 6 méter széles hadihajó kapott helyet. Ez utóbbi egy kombinált mászóka-rendszer, csúszdával, kötéllétrákkal és hidakkal.

Ha végeztetek a mókával, látogassátok meg az Országházat vagy pattanjatok fel egy BKV hajóra!

Tipp: A Kossuth Lajos tér 18. szám alatti Smúz Caféban igyatok egy szivárványszínű (nem elírás!) kávét, hogy bírjátok majd a tempót a nap további részében.

Hajógyári-sziget – Csúszdás játszótér

A Te gyereked is csak a csúszdák miatt szeret a játszótérre menni? Akkor irány a Hajógyári-sziget! A Ródli-domb egyik fele egy csúszdapark, ahol több hosszú egyenes, kanyargós, fedett és nyitott csúszda is van, amiket lépcsőn lehet megközelíteni, hiszen magáról a dobtetőről indulnak. A kicsikre is gondoltak mászóka, rugós hinta, kormányoshinta, körhinta és mászóháló is található a közelben.

Tipp: A játszótérről hazafelé gyűjtsetek néhány gyönyörű falevelet, amikkel becsalogathatjátok az otthonotokba az őszt.

És ha játszótérre mentek, ezt az 5 szabályt soha ne feledjétek!