Orvosi leletek egy helyen? Keresse az egészségügyi felhőben!

Orvosi leletek egy helyen? Keresse az egészségügyi felhőben!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindannyian azt szeretnénk, ha családtagjainkról minél egyszerűbben és hatékonyabban gondoskodhatnánk. Ehhez nyújt nagy segítséget az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér.

Az EESZT, mely összeköti az összes magyar egészségügyi ellátót, folyamatos kommunikációt biztosítva a szolgáltatók között, függetlenül attól, hogy közfinanszírozott, vagy magánellátásról van szó.

A rólunk született egészségügyi információk, például leletek, zárójelentések, ellátási lapok, rendelt gyógyszerek bekerülnek az egészségügyi felhőbe, így online akár a magunk, akár családtagjaink teljes egészségügyi életútját nyomon követhetjük otthonról.

Kép

A betegellátás számára minőségi ugrást jelent a digitális világ minél hatékonyabb igénybevétele, mellyel gyorsabbá és biztonságosabbá válik az ellátás. A közfinanszírozott egészségügyi ellátók 2017. november 1-jei kötelező csatlakozása után, 2020. június 1-jétől már az EESZT-csatlakozásra kötelezett magánellátók is minden ellátással kapcsolatos betegadatot elküldenek az egészségügyi felhőbe. Így akár TB finanszírozott, akár magánellátást veszünk igénybe, az ellátás folyamán keletkezett betegdokumentumok, leletek, zárójelentések, ellátási lapok, rendelt gyógyszerek elérhetővé válnak bármely kezelőorvosunk számára. Többé nem kell arra hagyatkoznunk, hogy megtartottuk-e az összes korábbi papírunkat, vagy jól emlékszünk-e az ellátási eseményeinkre és a számunkra felírt gyógyszerekre, mert kezelőorvosunk - hacsak az önrendelkezésben le nem tiltottuk őt - saját egészségügyi informatikai rendszerén keresztül, ugyanúgy látni fogja ezeket, mikor megjelenünk a rendelőjében, mint mi magunk otthonról a Lakossági Portál online felületén.

A Lakossági portálfelületre ügyfélkapus azonosítással léphetünk be. Az EESZT rendszere mindenki számára csak a legmagasabb biztonsági szintet nyújtó azonosítás mellett érhető el. A portálfelületen nyomon követhetjük az ellátási eseményeinket, a számunkra rendelt eRecepteket, és azt is, hogy kiváltottuk-e azokat, megtekinthetjük és letölthetjük a betegdokumentumainkat. Az önrendelkezés menüpont alatt azt is beállíthatjuk, mely rokonunknak vagy segítőnknek szeretnénk meghatalmazást adni, hogy a Lakossági portálfelületünket elérhesse és adatainkat, betegdokumentumainkat láthassa. Ügyfélkapus regisztráció hiányában ezt a meghatalmazást bármely Kormányablakban el lehet intézni, így családtagjaink megbízhatnak minket akkor is, ha nem használják az ügyfélkapus azonosítást, és nincsenek otthon az internet világában. Több személy számára is lehet meghatalmazást adni, melyeket bármikor vissza is lehet vonni.

A meghatalmazás rendszere lehetővé teszi a hatékony gondoskodást, hogy a családtagok vagy segítők által nyomon követhető legyen az arra rászoruló ellátásának menete. Amennyiben meghatalmazottak vagyunk, saját Lakossági portálfelületünkön van lehetőség kiválasztani, ha valamelyik minket meghatalmazó személy portálfelületét szeretnénk látni. Több személy is meghatalmazhat minket, így akár a teljes családról gondoskodhatunk, hiszen könnyedén követhetjük egészségügyi ellátásukat és betegútjukat, a mellett, hogy az eRecepteket továbbra is egyszerűen, a TAJ számuk megadásával válthatjuk ki számukra.

Kormányablakokban a törvényes képviselet rögzítését is lehet kérni 14 éven aluli gyermekünknél és szülői felügyelet vagy gyámság esetén, valamint gondnokként, a törvényes képviseletet igazoló dokumentum bemutatásával. Ilyen esetben meghatározott időre szóló képviseletet rögzítenek az EESZT-ben, mely csak a Kormányablakban módosítható. A törvényes képviselő minden információt, adatot és dokumentumot elér a képviselt személy Lakossági portálfelületén.

Bővebb információ az EESZT lakossági portálfelületéről a https://e-egeszsegugy.gov.hu/ oldalon található. További tájékoztatást az EESZT Kontakt Centere nyújt a helpdesk.eeszt@aeek.hu e-mail címen, vagy a 06-1-920-1050-es telefonszámon.

Kép
Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem