Miért van szükség az örökbefogadó szülők felkészítő tanfolyamára?

Miért van szükség az örökbefogadó szülők felkészítő tanfolyamára?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A jövőben ingyenes, viszont kötelező helyett csak ajánlott lenne az örökbefogadó szülők 40 órás felkészítő tanfolyama, ha a Parlament elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A témával foglalkozó szakértők, szülők értetlenül állnak a döntés előtt, és úgy vélik, ez nem szolgálja majd a gyerek érdekeit.

Magyarországon – mint mindenhol a világon – az örökbefogadásnak szigorú feltételei vannak. A pszichológiai és orvosi vizsgálaton kívül a leendő szülők jövedelmi helyzetét és környezetét is vizsgálják, ezután kellett elvégezniük a felkészítő tanfolyamot.

A feltételek viszonylag könnyen teljesíthetőek, mégis, sok-sok év a várakozási idő, de arról kevésbé hallani, hogy vajon mi a hosszú várakozási idő oka. Évente nagyjából 2-3000 örökbe fogadni szándékozó szülő várakozik, nagyjából 2000 örökbe adható gyerek van, és mégis 1000 alatti örökbe adás történik. Mert a kereslet és a kínálat nem talál egymásra. Általában újszülött, teljesen egészséges, nem roma gyereket szeretne a várakozók zöme. Ehhez képest többségében nem újszülött, vélhetően roma származású kisgyerek várakozik arra, hogy családba kerülhessen. A mai napig számos tévhit él az örökbefogadással kapcsolatban, erre ráerősítenek a csöpögős amerikai filmek is, amelyeknek nem sok köze a valósághoz. A valóságot sokszor az örökbefogadni kívánó szülőknek a tanfolyam adja meg.

„Az örökbefogadás valóságával nagyon kevesen vannak tisztában, még az örökbefogadásra jelentkezőkben is sokszor nagyon téves elképzelések élnek. Sokan a felkészítő tanfolyamon szembesülnek először azzal, hogy az életet adó vagy ún. vér szerinti anya lehet például drogos, szexmunkás, ülhet épp börtönben, lehet, hogy már szült 10 másik gyereket, és az is lehet, hogy még kiskorú. Vagy lehet épp szexuális agresszió áldozata" – mondja Dormán Emese közgazdász, szociológus, aki petíciót indított, hogy maradjon kötelező örökbefogadók felkészítő tanfolyama.

„Hogy az örökbe fogadható gyerekek nagy része gondozatlan terhességből születik meg, hogy senki nem várja őket, hogy már magzati állapotukban is rengeteg negatív élmény érheti őket. Vannak olyan gyerekek, akik életük kezdeti időszakában több nevelőszülői családban is megfordultak vagy épp csecsemőotthonban. Akiket soha nem szoptattak. Akiket még meg sem öleltek. A sok trauma pedig mind jön a gyerekkel együtt az új családba – és a szülőknek extrán jól kell tudniuk bizonyos helyzeteket kezelniük."

Dormán Emese nem csak a tanfolyam fontosságát emeli ki, hanem azt is, hogy sok esetben évekig is szüksége lehet az örökbefogadó családoknak segítőkre. Nagyon sok nehézséggel, elakadással járhat egy örökbefogadott gyerek nevelése, mivel születése előtt és közvetlen utána is rengeteg trauma éri őket, és ez meglátszik az idegrendszeri, pszichés állapotukban később. Sok mindenben lehetnek elmaradásaik, sokan fejlesztésre szorulhatnak, ezeknek a gyerekeknek a kötődése is sokkal sérülékenyebb lehet, ezért különleges figyelmet igényelnek később.

Milyen változtatásokat tervez a kormány?

Novák Katalin, az Emmi család-és ifjúságügyi államtitkára május 12-én kijelentette, hogy a kormány jelentős változtatásokat tervez, hogy a jövőben egyszerűbb és gyorsabb legyen a gyermekek örökbefogadása. Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslata szerint:

  • a korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei,
  • rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek,
  • az illetékes gyermekvédelmi szakértői bizottság pedig a megkereséstől számított harminc napon belül köteles összefoglaló véleményt készíteni a gyermek egészségi és személyiségállapotáról.
Olvasd el ezt is!

Ezekkel a pontokkal a témával foglalkozó szakemberek is egyetértenek, és a kormány is igyekszik hangsúlyozni, hogy a törvény elfogadásával jelentősen, akár kilenc hónapra is csökkenhet az örökbefogadás ideje. Jónak tartják azt az intézkedést is, hogy az ismerkedés időszakában a leendő szülők tíz napra mentességet kapnak a munkavégzés alól, ez ugyanis eddig sokszor okozott problémát a munkahelyeken.

Vegyesebb fogadtatást kapott a javaslatnak az a része, amely az örökbefogadó szülők és a gyermekek között fennálló legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelné, ha a gyermek háromévesnél idősebb. Tehát egy négyéves gyermeket egy 53 éves szülő is örökbe fogadhat. Az érintettek attól tartanak, hogy emiatt a leendő idősebb szülők is fiatalabb gyermekeket akarnak majd örökbefogadni, emiatt pedig félő, hogy az idősebb gyerekek bent ragadnak a rendszerben (ahogy most is ez a jellemző).

A legnagyobb felháborodást azonban a kötelező felkészítő tanfolyam eltörlésének terve okozta. A döntést azért tartják sokan érthetetlennek, mert két éve éppen a Fidesz-kormány emelte fel ennek óraszámát az addig 21-ről 40 órára, amit akkor hosszú szakmai egyeztetések előztek meg. Információink szerint ez most elmaradt, a témával foglalkozó szakemberek is döbbenten álltak a bejelentés előtt, és csak találgatni tudják, mi történhetett.

A törvényjavaslat indoklásában nem szerepel, miért tartja ezt a kormány jó ötletnek, és Novák Katalin sem tért rá ki külön, ezt maguk a szakértők se tudják.

A tanfolyam segített megalapozott döntéseket hozni

Nagy Réka örökbefogadó szülő, és ő is aláírta a petíciót, miszerint legyen kötelező a tanfolyam.

„Amikor megismerkedtem az örökbefogadás folyamatával, a tanfolyam elsőre nekem is fölöslegesnek tűnt, pláne annak fényében, hogy akkor már volt egy vér szerinti, öt éves lányunk és szerkesztő-újságíróként a gyereknevelés az egyik kiemelt terület, amivel már akkor évek óta foglalkoztam. Nagy volt a mellényem, gondoltam, olyan sok újat csak nem fogok tanulni. Ehhez képest elképesztő tempóban jegyzeteltem, annyi hasznos információ hangzott el és a végén arra jutottam, mindenkinek el kellene végeznie egy hasonló tanfolyamot, aki gyermekvállalásra adja a fejét.

Nekünk a tanfolyam a legfontosabb kérdésekben segített megalapozott döntést hozni. Az egyik az örökbefogadás típusa volt: itt döntöttük el, hogy nekünk lelkileg jobban kezelhető a titkos örökbefogadás, illetve azt a fontos döntést is itt hoztuk meg, hogy nem ragaszkodunk ahhoz, hogy újszülöttet fogadjunk örökbe. Nekünk mindkét terület tisztázása nagyon fontos lépés volt ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan és egymás szempontjait figyelembe véve mehessünk tovább az örökbefogadás útján.

Második kislányunk lassan 2 és fél éve van velünk és a tanfolyamon tanultak még a mai napig visszaköszönnek, segítik a hétköznapokat. Ha valami problémával szembesülünk, nem esünk kétségbe, hanem a tanfolyamon tanultak alapján tudjuk hova tenni. Ráadásul mindenhol kitűnő szakemberekkel találkoztunk, és tudjuk, ha segítségre lenne szükségünk, van hova fordulnunk.”


Tudtad, hogy ezek a sztárok vér szerinti gyermekük mellé örökbefogadtak?

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Sztárok, akik a saját gyerekük mellé még örökbefogadtak
Tovább olvasok
Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem