Eltörölték az óraátállítást – mostantól sötétben járunk dolgozni?

dalí,órák,az emlékezet állandósága
Forrás: Salvador Dalí: Az emlékezet állandósága (1931) / Pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül.

Nem kell többé előreállítani az órát tavasszal és vissza ősszel – erről szavazott az Európai Parlament kedden. A 27 tagállamok 2021-ig kaptak időt átállni az egységes időszámításra, és maguk dönthetnek arról, hogy a mostani nyári vagy téli időszámítást választják-e. Az éppen kilépő Egyesült Királyság marad az óraátállításnál a Brexitet követően is.

Az EP 410 igen szavazattal döntött az óraátállítás eltörlése mellett és 192-en szavaztak ellene.

Eddig EU-szabályozások irányozták elő, hogy minden március utolsó vasárnapján előre, minden október utolsó vasárnapján pedig vissza kell állítani az órát.

Tavaly szeptemberben közölték egy átfogó felmérés eredményét, amely szerint a megkérdezett 4 és fél millió EU-polgár 84%-a törölné el az óraátállítást.

Tudományos kutatások is azt mutatták ki, hogy a szívbetegségek és immunrendszeri betegségek kialakulásához is köthető az időszámítás váltakozása.

A technológia fejlődése és az életmódunkban bekövetkezett változások azt eredményezik, hogy valójában nem profitálunk már az óraátállításból és az biztos, hogy nem spórolunk vele energiát

- magyarázta annak idején egy svéd EP-képviselő, Marita Ulvskog.

A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül. Magyarországon egy korábban végzett felmérés szerint a legtöbben a nyári időszámítás mellett maradnának, mert akkor tovább lenne világos esténként. Igaz, ez azt is jelentené, hogy december közepétől néhány héten át fél 9 körül kelne fel a Nap az eddigi fél 8 helyett, vagyis reggelenként sötétben járnánk dolgozni. Ez történt Oroszországban is, ahol 2011-ben bevezették az állandó nyári időszámítást, majd lakossági panaszok nyomán 2014-ben átnyergeltek a télire.

Szerinted melyik időszámítás maradjon Magyarországon?

A téli
A nyári
Tovább olvasok
Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kép
Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Kép
Colin Firth meleg szerelmi drámában tér vissza

Nem túlzás azt mondta, hogy az év legromantikusabb drámáját fogjuk kapni Stanley Tuccitól és Colin Firthtől, akik középkorú meleg párt fognak alakítani.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 25.: a Mérlegek várakozásainak megfelelően alakulnak az ügyeik, a Skorpiók több fronton igyekeznek helyt állni

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket találsz ugyanis az egyes csillagjegyek alatt!

Kép
Apa vagy anya csinál karriert?

„Sajnálom, de a feleségem beosztása miatt nem fogadhatom el ezt az állást!” Csak provokálok. Ez a mondat nem így hangzott el. Hanem fordítva.

Kép
Fördős Zé interjú arról, miért lett belőle "futóbolond"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem