Eltörölték az óraátállítást – mostantól sötétben járunk dolgozni?

dalí,órák,az emlékezet állandósága
Forrás: Salvador Dalí: Az emlékezet állandósága (1931) / Pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül.

Nem kell többé előreállítani az órát tavasszal és vissza ősszel – erről szavazott az Európai Parlament kedden. A 27 tagállamok 2021-ig kaptak időt átállni az egységes időszámításra, és maguk dönthetnek arról, hogy a mostani nyári vagy téli időszámítást választják-e. Az éppen kilépő Egyesült Királyság marad az óraátállításnál a Brexitet követően is.

Az EP 410 igen szavazattal döntött az óraátállítás eltörlése mellett és 192-en szavaztak ellene.

Eddig EU-szabályozások irányozták elő, hogy minden március utolsó vasárnapján előre, minden október utolsó vasárnapján pedig vissza kell állítani az órát.

Tavaly szeptemberben közölték egy átfogó felmérés eredményét, amely szerint a megkérdezett 4 és fél millió EU-polgár 84%-a törölné el az óraátállítást.

Tudományos kutatások is azt mutatták ki, hogy a szívbetegségek és immunrendszeri betegségek kialakulásához is köthető az időszámítás váltakozása.

A technológia fejlődése és az életmódunkban bekövetkezett változások azt eredményezik, hogy valójában nem profitálunk már az óraátállításból és az biztos, hogy nem spórolunk vele energiát

- magyarázta annak idején egy svéd EP-képviselő, Marita Ulvskog.

A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül. Magyarországon egy korábban végzett felmérés szerint a legtöbben a nyári időszámítás mellett maradnának, mert akkor tovább lenne világos esténként. Igaz, ez azt is jelentené, hogy december közepétől néhány héten át fél 9 körül kelne fel a Nap az eddigi fél 8 helyett, vagyis reggelenként sötétben járnánk dolgozni. Ez történt Oroszországban is, ahol 2011-ben bevezették az állandó nyári időszámítást, majd lakossági panaszok nyomán 2014-ben átnyergeltek a télire.

Szerinted melyik időszámítás maradjon Magyarországon?

A téli
A nyári
Tovább olvasok
Melania Trump legtöbbet vitatott outfitjei

Nem szeretnék beállni a Melaniát keményen kritizálók sorába, de úgy gondolom, annyira sokszor választott nem helyénvaló öltözetet First Ladyként, hogy készítenem kellett ezekről egy összeállítást.

Minden, amit egy rossz kapcsolatban tanultam a jó kapcsolatról

A szerelem sosem elég. Nem elég hozzá, hogy boldogok legyünk. És ezt az igazságot kapcsolataink során tapasztaljuk meg.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem