Eltörölték az óraátállítást – mostantól sötétben járunk dolgozni?

dalí,órák,az emlékezet állandósága
Forrás: Salvador Dalí: Az emlékezet állandósága (1931) / Pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül.

Nem kell többé előreállítani az órát tavasszal és vissza ősszel – erről szavazott az Európai Parlament kedden. A 27 tagállamok 2021-ig kaptak időt átállni az egységes időszámításra, és maguk dönthetnek arról, hogy a mostani nyári vagy téli időszámítást választják-e. Az éppen kilépő Egyesült Királyság marad az óraátállításnál a Brexitet követően is.

Az EP 410 igen szavazattal döntött az óraátállítás eltörlése mellett és 192-en szavaztak ellene.

Eddig EU-szabályozások irányozták elő, hogy minden március utolsó vasárnapján előre, minden október utolsó vasárnapján pedig vissza kell állítani az órát.

Tavaly szeptemberben közölték egy átfogó felmérés eredményét, amely szerint a megkérdezett 4 és fél millió EU-polgár 84%-a törölné el az óraátállítást.

Tudományos kutatások is azt mutatták ki, hogy a szívbetegségek és immunrendszeri betegségek kialakulásához is köthető az időszámítás váltakozása.

A technológia fejlődése és az életmódunkban bekövetkezett változások azt eredményezik, hogy valójában nem profitálunk már az óraátállításból és az biztos, hogy nem spórolunk vele energiát

- magyarázta annak idején egy svéd EP-képviselő, Marita Ulvskog.

A legközelebbi óraátállítás most vasárnap, március 31-én lesz; erre még biztosan sor kerül. Magyarországon egy korábban végzett felmérés szerint a legtöbben a nyári időszámítás mellett maradnának, mert akkor tovább lenne világos esténként. Igaz, ez azt is jelentené, hogy december közepétől néhány héten át fél 9 körül kelne fel a Nap az eddigi fél 8 helyett, vagyis reggelenként sötétben járnánk dolgozni. Ez történt Oroszországban is, ahol 2011-ben bevezették az állandó nyári időszámítást, majd lakossági panaszok nyomán 2014-ben átnyergeltek a télire.

Szerinted melyik időszámítás maradjon Magyarországon?

A téli
A nyári
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem