A Libri online díjátadó gáláján tüntették ki Grecsó Krisztiánt és Láng Zsoltot

A Libri online díjátadó gáláján tüntették ki Grecsó Krisztiánt és Láng Zsoltot

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ö

Ötödik alkalommal, nem mindennapi körülmények között adták át a Libri irodalmi díjakat. A hazai kortárs szépirodalom népszerűsítését szolgáló elismeréseket – a járványhelyzetre való tekintettel – online osztották ki. A közönségdíjat több mint 34 ezer beérkezett szavazat alapján Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte, míg a szakmai díjat Láng Zsolt Bolyai című könyve érdemelte ki.

A díjak szakmai zsűrije – Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia – ezúttal is tíz könyvből választotta ki a Libri irodalmi díj győztesét. Idén – egyhangú döntés alapján – Láng Zsolt Bolyai című regényét választották. A mű Bolyai János töredékekből összeálló életregénye, amelyben a magyar tudománytörténet egyik legnagyobb hatású alakjának élete és egy svájci kolostorban dolgozó író – aki Bolyairól készül regényt írni – sorsa fonódik egymásba.

Láng Zsolt regénye nemcsak a tizenkilencedik század egyik legnagyobb elméjének állít méltó emléket, hanem a tudományos gondolkodás mögött húzódó alázat, megfeszített munka és odaadás ünnepe is egyben.

Részlet a regényből:

A Libri irodalmi közönségdíjra idén rekordmennyiségű, összesen 34 481 szavazat érkezett. A legtöbben Grecsó Krisztián Vera című regényére voksoltak. A könyv egy tizenegy éves kislány szemszögén keresztül mutat be olyan családi traumákat, amelyekkel Verának életkora miatt még alig-alig van esélye megküzdeni, mégis fel kell nőnie a feladathoz. Közben rátalál a szerelem is, ami olyan gyorsan és olyan nagy erővel szakad rá, hogy szinte megbénítja az érzés. A Kádár-kori Szeged plasztikus háttere, a történet életszerű karakterei és a főszereplő érzéseinek a legapróbb mozzanatokra is érzékeny leírása teszi a könyvet igazán különlegessé.

Grecsó Krisztiánt Libri irodalmi közönségdíjas könyvében egy új oldaláról ismerjük meg, és míg folyamatosan tükröt tart elénk, emlékeztet arra is, hogy milyen volt magunk mögött hagyni a gyerekkort, és belépni a felnőttek kérdésekkel teli világába.

Részlet a regényből:

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjak nyertesei 2-2 millió forintot, valamint 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Tovább olvasok
Kép
11 dolog, amit eddig nem tudtál A Grace klinikáról és annak szereplőiről

Döbbenet, hogy már tizenhat évadot élt meg a kórházas sorozat, és még mindig tartogat meglepetéseket! A joy.hu cikke.

Kép
Kezdő futóedzés + egyéb tippek újaknak

A kijárási korlátozás rendesen megnövelte a kezdő futók számát, ha te is közéjük tartozol, akkor adunk pár tippet, hogy hatékonyabban űzhesd ezt a sportot! A runnersworld.hu összeállítása.

Kép
Csövet dugtak a torkomba, hogy kiderüljön: lefogyhatok-e

Ha az ember magánintézményben végzett magánműtétre gondol, lehet egy olyan elképzelése, hogy ott majd ő diktál: ezt a műtétet szeretném, így, ilyen eredménnyel, tessék, elkezdhetnek vágni! De ki kell ábrándítsak mindenkit: a gyomorszűkítő műtétnél nem elég az összegyűjtött pénz és az elszántság. Az orvos elutasíthatja a beavatkozást vagy mindenféle kellemetlen vizsgálat eredményéhez kötheti. Nálam utóbbiról volt szó, például csövet nyeltem és mintát vettek a gyomromból is.

Kép
Szülés a koronavírus árnyékában – egy egészségügyi dolgozó története

Egészségügyi asszisztensként az amerikai Jennifer Perry számára mindennapos esemény volt a betegségekkel való küzdelem, mégis váratlan nehézségekkel szembesült, amikor dolgozóból pácienssé vált. A 33 éves nő terhessége utolsó szakaszában arra kényszerült, hogy COVID-fertőzötteket kezeljen. Csupán egy héttel lánya születése előtt Perryn elkezdtek megjelenni a koronavírus tünetei. A továbbiakban a kétgyermekes anya beszámolója következik élete egyik legviszontagságosabb időszakáról

Kép
Milyen lesz 2020 nyara a tengerpartokon? Rizikós-e a strandolás?

A koronavírus-járvány extrém mértékben megviselt néhány mediterrán országot, például Olaszországot és Spanyolországot. Az elmúlt egy-két hétben ezekben a térségekben is elkezdett újraindulni az élet. Néhány olasz szakértő most azt vette végig, milyen mértékben kell fizikai távolságot tartani a tengerparti szombaton és nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve a hullámok között, mint a parti homokban.

Kép
Rajzos „használati útmutató", hogy önállóbbá váljon a gyereked

Szegény gyerek olyan gyámoltalan, szüksége van a nagy, okos felnőtt segítségére. Képtelen egyedül bevetni az ágyát, megírni a házi feladatát, kivinni a szemetet, visszadobálni a fiókba a játékait. Vagy mégsem olyan nagyon képtelen?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem