A Libri online díjátadó gáláján tüntették ki Grecsó Krisztiánt és Láng Zsoltot

A Libri online díjátadó gáláján tüntették ki Grecsó Krisztiánt és Láng Zsoltot

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ö

Ötödik alkalommal, nem mindennapi körülmények között adták át a Libri irodalmi díjakat. A hazai kortárs szépirodalom népszerűsítését szolgáló elismeréseket – a járványhelyzetre való tekintettel – online osztották ki. A közönségdíjat több mint 34 ezer beérkezett szavazat alapján Grecsó Krisztián Vera című regénye nyerte, míg a szakmai díjat Láng Zsolt Bolyai című könyve érdemelte ki.

A díjak szakmai zsűrije – Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia – ezúttal is tíz könyvből választotta ki a Libri irodalmi díj győztesét. Idén – egyhangú döntés alapján – Láng Zsolt Bolyai című regényét választották. A mű Bolyai János töredékekből összeálló életregénye, amelyben a magyar tudománytörténet egyik legnagyobb hatású alakjának élete és egy svájci kolostorban dolgozó író – aki Bolyairól készül regényt írni – sorsa fonódik egymásba.

Láng Zsolt regénye nemcsak a tizenkilencedik század egyik legnagyobb elméjének állít méltó emléket, hanem a tudományos gondolkodás mögött húzódó alázat, megfeszített munka és odaadás ünnepe is egyben.

Részlet a regényből:

A Libri irodalmi közönségdíjra idén rekordmennyiségű, összesen 34 481 szavazat érkezett. A legtöbben Grecsó Krisztián Vera című regényére voksoltak. A könyv egy tizenegy éves kislány szemszögén keresztül mutat be olyan családi traumákat, amelyekkel Verának életkora miatt még alig-alig van esélye megküzdeni, mégis fel kell nőnie a feladathoz. Közben rátalál a szerelem is, ami olyan gyorsan és olyan nagy erővel szakad rá, hogy szinte megbénítja az érzés. A Kádár-kori Szeged plasztikus háttere, a történet életszerű karakterei és a főszereplő érzéseinek a legapróbb mozzanatokra is érzékeny leírása teszi a könyvet igazán különlegessé.

Grecsó Krisztiánt Libri irodalmi közönségdíjas könyvében egy új oldaláról ismerjük meg, és míg folyamatosan tükröt tart elénk, emlékeztet arra is, hogy milyen volt magunk mögött hagyni a gyerekkort, és belépni a felnőttek kérdésekkel teli világába.

Részlet a regényből:

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjak nyertesei 2-2 millió forintot, valamint 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem