Olyanokat is hallok online óra közben, amiket nem akarok

tanár,angolóra,online oktatás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Sosem hittem volna, hogy online angol órát tartani olyan, mint amikor felszállsz a villamosra.” Zoltán gyakran vért izzad a monitor előtt, és nem csak a tananyag miatt. Elmeséli.

Kötött pálya, életpálya

Ismered, ugye, amikor a zsúfolt villamoson valaki durván ordibál a telefonban az édesanyjával. Vagy mondjuk büdös. Vagy nem bánt senkit, csak hangosan prédikálja a migránsok végzetét. Ilyenkor a villamos közönsége tehetetlen zavarba süllyed. Van, aki megpróbál láthatatlanná válni, van, aki odébb húzódik, akad, aki beszól – persze teljesen eredménytelenül, vagy egyenesen bunkón. Minimum kényelmetlen az egész, de sokszor nagyon szégyelljük magunkat. Ez a közösségi villamosszégyen. Nem tudunk mit kezdeni az érzéssel, hogy valami helytelen, de nemigen tehetünk semmit. Állunk a villamosba zárva, idegenekkel száguldunk a végállomás felé. Nincs más út, kiszállni sem lehet, csak azt kívánjuk, bár megérkeznénk végre oda, ahova megyünk, és legyen vége az egésznek.

Pont ez a villamos-életérzés fog el időnként, amikor online órát tartok. Az egyik gyerek finomat reggelizett. Ez ugyebár bizonyos hanghatásokból egyértelmű. A másik még nem végzett a reggelijével, szürcsölve issza a kakaót. A harmadik a székét húzogatja a padlón. Mindez persze csak háttérzaj, de mit csináljak, ha jó a fülem.

Aztán ott van a Cézár. Az meg ugat, mint aki macskát lát. Az egyik szobában túl meleg van, a gyerek kinyitja a tetőablakot, de azon az Üllői út zaja is beömlik, nemcsak a friss levegő. Az a gyerek sem hibáztatható, aki az egész háttérszimfóniát túlharsogja, a mikrofonba trombitálva fújja az orrát és hurutosan köhög. Az iskolából hazaküldeném gyógyulni. Na de online angolórán, karantén idején mit tegyek? Örülök, hogy betegen is itt van. A mikrofonját sem kapcsoltathatom ki, elvégre speaking van, meg communication! Szóval marad az ordító zajjá egyesült reggelizős, ugatós, orrfújós háttér.

Rém rendes családok

Gyakran a szülőket is hallom. Az még hagyján, hogy az egyik gyerek mellett ott ül az anyukája és súg. Sőt, ez igazából nem zavar, még díjazom is. Ám az egyik családnál például közös térben kénytelen dolgozni mindenki. Hallom, ahogy az apa verbálisan széttépi a kollégáját, majd szétszórja az online tér végtelenjébe. Egy másik házban nyitva maradt a gyerekszoba ajtaja: a szülők valahol durvaságokat vágnak egymás fejéhez. Rutinosak, észre sem veszik, hogy a gyerek – és vele a tanára – mindent hall, egyszerűen folytatják a maguk megszokott háborúját. Még az is kiderül, hogy ezúttal a szomszéddal közös kerítés a casus belli.

Félreértés ne essék, nem akarok én kémkedni. Órát tartok, csak a mikrofon mindent hall.

És akkor ott van Kari. Valami történt a hangkártya driverével, mi halljuk és látjuk őt, ő azonban csak lát. Azért szerencsére ott marad az órán, hogy a megosztott képernyőimet követve ne maradjon le az anyaggal. De közben Apát hívja, hogy segítsen a hangkártyával. Apa azonban most nem tud jönni. Egy idő után Anya is kiabál neki, így végül nagy dérrel-dúrral megérkezik.

Én egyik szülővel sem találkoztam soha, de most hamar kiderült: Apa igen fontos ember a családban. Harminckét másodperc telik el, és már szidja a gyereket. „Mit csináltál vele? Egy órája még működött! Örökké játszani kell rajta, hogy mindent elronts!” Persze a driver nem javul meg. A háttérműsor folytatódik. Apa olyan szavakkal hibáztatja a gyereket, amiket biztosan egyetlen Kari sem érdemel.

Talán láttál már ilyet a villamoson. Hogy egy szülő vagy nagyszülő a szükségesnél durvábban beszél a gyerekhez. Közbeszóltál? Valószínűleg nem. Van egy határ a szóbeli meg a fizikai bántalmazás között, nem tudom, miért. Amíg csak a verbális megy, az ember nem szól közbe, csak sül a szekunder megalázottságtól.

Karanténórán vagyunk.

Kari a saját otthonában van a saját apjával. A rendőr sem mehet be alapos indok nélkül. De én bent vagyok, a mikrofonnak hála. Végül Apa hirtelen kiemelkedik a háttérből, és ő lesz a tanóra leghangosabb tényezője. Gondolom, a mikrofont babrálja. Ekkor eszmélek, mert ez már nem csak távoli zaj, az egész csoport hallja – és ha Karit nem is, a többi gyereket meg tudom védeni. „Bocsánat, Apuka! Megtennék, hogy kikapcsolják a mikrofont?” Anya félig sikoltva felkiált a háttérben: „Jaj, a mikrofon…” Apa rutinból dobja tovább Karinak a problémát: „Nem kapcsoltad ki a mikrofont, van neked egy csöpp…” Mikrofon ki. Nem tudjuk meg, mi a vége.

Folytatom az órát. Nehéz. Az autópálya, a kutyaugatás, az orrfújás, az anyuka, ahogy súg, a székcsikorgás, a szürcsölés. De nem a szokásos háttérmoraj zavar, hanem a villamos hangja a fejemben. Az elviselhetetlen, csikorgó, csörömpölő és dübörgő lárma. Csak Kari és családja tűnt el a hangképből.


10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már nem fognak tanítani az iskolákban:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 új tantárgy, amit a következő 10 évben már tanítani fognak az iskolákban
Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kép
10 könyv, ami szerintem csodás karácsonyi ajándék lehet

Én imádok könyvet kapni, és szeretek azt is adni, mert olvasni jó, megismerni más embereket, más történeteket, kicsit más életét élni - szerintem ennél nem sok jobb ajándék van!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem