Önkénteskedésekbe’, avagy kalandjaim az önkormányzat segítőjeként

önkéntesség,koronavírus,maszk
Forrás: E. S. szelfije

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor március közepén kihirdették a veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány miatt, a Ferencvárosi Önkormányzat rögtön önkéntestoborzásba kezdett, és én jelentkeztem is seperc alatt. Az elmúlt hetekben jó néhány vidám órát eltöltöttem a köz érdekében végzett hasznos tevékenységgel.

Miután kitöltöttem az űrlapot, vártam. Kábé egy hét múlva hívtak; mondjuk nem mintha unatkoztam volna ezalatt, volt elég dolgom. Plakátokat kellett ragasztani a társasházak kapujára, amelyek tájékoztattak a koronavírus elleni védekezés részleteiről. Kaptam maszkot és kesztyűt; előbbi textilből készült és azóta is használom (persze minden használat után kimosom). Bevallom, hogy bár sokféle önkéntes munkát végeztem életemben, a plakátozás eddig kimaradt, ezért meglepő volt, milyen sokféle felület létezik a faoszloptól az üvegajtóig, ahova lehet plakátot ragasztani és ezeken milyen változó mértékben marad meg a plakát. Volt, hogy az arra járó lakó szólt, hogy...

az előzőről már leesett

...és akkor mehettem vissza és kezdhettem elölről. Közben azon járt az eszem, hogy mennyire hatékony valójában, amit csinálok és ahhoz képest okos dolog-e kockáztatni az egészségemet meg azt, hogy esetleg fertőzővé válok. A jó hír az, hogy ez már hetekkel ezelőtt történt és legtöbb plakát azóta is a helyén van, gyakran csekkolom, amikor elbiciklizem mellettük.

A maszkosztás sem egyszerűbb

A múlt hétvégén pedig borítékba zárt szájmaszkokat dobtunk be levélszekrényekbe. Ez is macerásnak bizonyult, mivel minden egyes lakásba fel kellett csengetni és meggyőződni róla, hogy tényleg otthon tartózkodnak-e a lakók. Azért volt erre szükség, hogy ne pazaroljuk fölöslegesen a maszkokat. Kábé tizenkét házzal végeztünk az önkéntespárommal három óra alatt. Volt köztük negyven lakásos és nyolc lakásos társasház is. Közben, bár maszkot és kesztyűt visel az ember, végig ott motoszkál az agyában, hogy mit kockáztat. Túlparázom? Nem lehet tudni. Nagyon új még a vírus, rengeteg mindent nem tudunk.

önkéntesség,maszk
forrás: E. S.
Ilyen menő banyatankokból, azaz gurulós bevásárlószatyrokból osztogattuk a maszkokat.

Mi volt még? Ja igen, hívtak, hogy kéne egy idős hölgynek bevásárolni.

Már az elején elhatároztam, hogy a csókolom, Ági néni, hogy tetszik lenni helyett a jó napot, Ági, hogy van formulát használom következetesen. Talán emiatt, talán nem, de ő is ugyanígy beszél hozzám. Az üzletben igyekeztem fejben számolni az ár-érték arányt, hogy a legolcsóbbat, de még jó minőségűt válasszam. Nem kéne fertőtleníteni az árut, mielőtt átadom neki? Ilyeneken kattogott az agyam. Nem fertőtlenítettem. Lehet, hogy kellett volna. És akkor még nem beszéltünk a visszajáró pénzről, ami szintén fertőzésveszélyes. Ági amúgy nem szívbajos, invitált, hogy az ételfutár is be szokott menni. Én nem mentem be.

Elmentem gyógyszert kiváltani és a postára, számlákat befizetni is; ezek közül egyikhez se kell most meghatalmazás, de a személyi adatokat felírja a postai dolgozó (nem volt rajta maszk), illetve a gyógyszerész (volt rajta maszk és kesztyű is), ezért személyi igazolvány kell. Örültem, hogy hasznos dolgokat teszek, hozzájárulok Ági életminőségéhez, ugyanakkor szomorú látni egy egyedül élő asszonyt, akit egyedül egy vezetékes telefon köt össze a külvilággal. Arra gondoltam, hogy akinek ilyen módon semmi köze a digitális világhoz, és a számláit is sárga csekken fizeti be, az még kiszolgáltatottabb – higiéniai szempontból is, másrészt mentálisan is megterhelheti az elszigeteltség.

Amikor visszatértem a bevásárlással, a csekkszelvényekkel és a gyógyszerekkel, Ági átnyújtott nekem két bankjegyet, hogy tegyem el. Ez volt a legnehezebb rész: el kellett magyaráznom neki, hogy önkéntes vagyok, és az önkéntesség lényege az, hogy az ember ingyen dolgozik, nem fogad el pénzt és nem is ad pénzt, vagy legalábbis nem így, ad hoc, zsebből zsebbe, azoknak, akik segítségre szorulnak. Ha pénzbeli tranzakció is történik segítő és segített között, az pszichésen egyfajta függőségi helyzetet teremt köztük. Később már egyre természetesebb lesz, hogy pénz is van a dologban, nehezebb leállni róla és az is könnyen előfordulhat, hogy más rászorulók, akiknél önkéntes munkát végez az ember, számon kérik, hogy az egyik miért kaphat/adhat, a másik miért nem. Ezért következetesen nemet kell mondani az ilyen helyzetekben; ezt már megtanultam korábbi önkéntes munkáim során. Szerencsére ily módon Ágit is meg tudtam győzni.

Miért vágj bele te is?


Az önkéntesség számtalan előnye közül az egyik az, ha az is profitál belőle, aki segít és az is, akinek segítenek. Mindkét fél ad és kap egyszerre. Emiatt most már nagyon nehezen tudnám elképzelni az életemet ilyenfajta tevékenység nélkül. Csak ajánlani tudom, hogy ti is jelentkezzetek akár az önkormányzatotoknál, akár olyan civil szervezeteknél, amelyeknek már kiépült önkéntes programja van. Otthonról végezhető lehetőségeket is lehet találni, ha valaki ebben a helyzetben nem tudna/akarna kimenni az utcára.

Tovább olvasok
Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kép
Könnyű ebédek negyed óra alatt, forró nyári napokra

Egyre nagyobb a hőség, amikor sokkal jobban vágyunk a gyomorkímélő, hideg, és könnyű fogásokra. Ilyenkor a hideg levesek és a saláták is jó alternatívák lehetnek, ahogy egy nyitott vagy csukott szendvics is.

Kép
Még csak 4 éves, de máris elismert modell a Down-szindrómás kislány

Még csak 4 éves a kis Francesca, de óriási lépéseket tett annak érdekében, hogy a világ máshogy álljon a Down-szindrómás emberekhez.

Kép
Jól teszed-e, ha melltartóban alszol vagy inkább ártasz vele magadnak?

Örök kérdés, hogy szabad-e, ajánlott-e melltartóban aludni. Tényleg kevésbé lesznek-e lógóak a mellek ennek hatására vagy pont, hogy ártunk vele? Utánajártunk!

Kép
Ha unod Vilmost és Katalint – 5 kevésbé ismert királyi fenség, akik amúgy még jófejek is

Hiába nincs már valódi politikai hatalmuk (legalábbis a legtöbbjüknek), az emberek valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a mai napig felnéznek rájuk, sőt vannak, akik egyenesen rajonganak értük. Nálunk, Európában főleg az angol királyi család tagjai vannak az érdeklődés középpontjában, pedig nem árt tudni, hogy a Buckingham-palotán kívül is van ám élet! Ha te is szívesen követed a királyi fenségek fényűző mindennapjait, a következő Instagram-oldalakat érdemes lecsekkolnod.

Kép
8 tipp, hogy végre tényleg jól érezd magad fürdőruhában

Ha a nyár egy része neked is mindig arról szól, hogy a fürdőruha viselés miatt stresszelsz, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem