Okoseszközök és szobanövények: tanítsd meg beszélni a fikuszodat!

smart plant,szobanövény,kütyü
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Épp az egyik barátommal, Olíviával beszélgettünk a villamoson, amikor megrezgett a telefonja. Előkapta, és a legnagyobb meglepetésemre azt mondta: „ha hazaérek, meg kell locsolnom a virágomat”. Tőle tudtam meg, hogy már vannak olyan, mindenki számára hozzáférhező okoseszközök, amelyek az otthoni növénytermesztésben segítenek.

Úgy vettem észre, az ismerősi köröm két csoportra osztható: vannak a növényőrültek, akiknél minden helyiségben van valami zöld, és vannak azok, akik úgy gondolják, hogy náluk még egy kaktusz is pár hét alatt elpusztulna. Pedig a növények nemcsak otthonosabbá teszik a lakást, hanem egy sor pozitív hatásuk is van kezdve attól, hogy tiszítják a levegőt, odáig, hogy a növényeket tartó emberek kevésbé stresszesek. Ráadásul a szobanövények döntő hányada nem igényel túl sok odafigyelést - a mai okoseszközök pedig nemcsak abban segítenek nekünk, hogy ne felejtsük el, mikor öntöztünk utoljára, hanem a növények szabad szemmel nem látható igényeiről is tudósítanak.

app mondja meg, hogy mikor locsold

A legegyszerűbb ilyen okoseszközök a növényszenzorok vagy plant monitorok. Ezek többsége két vékony fémlapból és egy műanyag fejből áll, amelyeken érzékelők vannak: a fémlapokon lévő érzékelők a virágföldbe dugva mérik annak nedvességét, hőmérsékletét és tápanyagtartalmát, míg a műanyag fej azt méri, mennyi napfény éri a növényedet. Az összegyűjtött adatokat egy alkalmazásban tudod nyomon követni a telódon, és ha beállitod, pontosan milyen növény van az eszköz mellett, a rendszer értesitést küld, amikor a növény locsolásra, több vagy kevesebb fényre vagy tápoldatra szorul. Ez nemcsak azoknak lehet hasznos, akik gyakran elfelejtkeznek a locsolásról, hanem azoknak is, akik nem minden esetben tudják, egy-egy növényük mennyire fény- vagy tápanyagigényes. És miközben az alkalmazás leveszi a válladról az odafigyelés felelősségét, biztos lehetsz abban is, hogy igy a lehető legjobb körülményeket alakítod ki a növényeidnek.

Kicsit olyan, mintha a virágaim beszélni tudnának

- foglalja össze találóan Olívia.

A növényszenzorok nagy előnye, hogy elég olcsók: néhány ezer forintért már mindentudó eszközt kapsz, ami ráadásul pici és szép, igy igény szerint megmutatható vagy akár könnyen elrejhető. Néhány modell a WiFi-re is tud csatlakozni, a többségük viszont Bluetooth-on kommunikál - ez utóbbiak esetén fontos tudni, hogy csak akkor tudnak értesitéseket küldeni, ha otthon vagy, tehát ha hosszabb nyaralásra mész, továbbra is fejben kell majd tartanod, mikor kell szólni a szomszédnak, hogy menjen át locsolni. Fontos tudni azt is, hogy a növényszenzorok döntő hányada gombelemmel működik, amit körülbelül évente ki kell benne cserélni.

A Xiaomi cég növényszenzora
forrás: https://community.openhab.org/
A Xiaomi cég növényszenzora

Okosvirágcserép

Ha fontos a design vagy jobban szereted az USB-n tölthető eszközöket, érdemes lehet egy okosvirágcserépen is elgondolkodnod. Ezek már valamivel drágábbak egy növényszenzornál, és ugyan többnyire tényleg nagyon jól néznek ki, fontos tudni, hogy semmivel sem okosabbak: a különbség annyi, hogy ugyanazok a szenzorok az okoscserép falába vannak beépitve. Az okoscserép előnye, hogy nemcsak értesitést küld, hanem a legtöbb modell színes ledekkel is jelzi, éppen hogyan érzi magát a virágod - hátránya viszont, hogy kicsit több odafigyelést igényel, mivel az akkumulátorát időnként tölteni kell.

A Xiaomi cég okosvirágcserepe.
forrás: https://www.xiaomitoday.com/
A Xiaomi cég okosvirágcserepe.

virágföld nélkül? Na ne...

Az okosnövénytermesztés következő szintjét az olyan rendszerek jelentik, amelyek automatikusan, helyetted gondoskodnak növényeid jóllétéről: vizet és tápoldatot adagolnak, valamint LED-ekkel gondoskodnak a megfelelő fényellátásról is. Ha ez kicsit science fictionnek hangzik, nem is jársz messze az igazságtól: az egyik ilyen smart garden-eszközöket gyártó észt vállalat, a Click & Grow alapitóját a NASA azon kutatásai inspirálták, amelyek arról szólnak, miképpen lehet akár az űrben is növényeket termeszteni.

Az ilyen okoskertek a hidropónia, vagyis a föld nélküli növénytermesztés elvén alapulnak. A növényeknek ugyanis nem magára a földre, hanem a földben lévő különféle tápanyagokra van szüksége, amelyeket tápoldat formájában is megkaphat. Ráadásul a gyökerek oxigéndús környezetben gyorsabban fejlődnek - hihetetlen, de igaz, hogy a föld nemcsak segíti, hanem ebből a szempontból gátolja is a növények feljődését.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? A Click & Grow házikertje például úgy néz ki, mint egy formatervezők által megálmodott kosár, aminek az alsó részében kapnak helyet a növények, a fülében pedig a fejlődésüket biztositó LED-lámpák. A magok - amelyeket speciális tápanyaggal körbevéve, podok formájában vásárolhatsz a cégtől - a “kosár” aljában lévő kis cserepekbe téve automatikusan fejlődésnek indulnak, köszönhetően a felülről jövő fénynek és a kis cserepeket körbevevő viz- és oxigénkeringető rendszernek.

A Click & Grow egyik okoskertje.
forrás: https://eu.clickandgrow.com/
A Click & Grow egyik okoskertje.

A smart garden legnagyobb előnye amellett, hogy mindent elvégez helyetted, az, hogy ebben a mérnökileg kicsiszolt rendszerben sokkal gyorsabban fejlődnek és egész évben teremhetnek is a növényeid: nem csoda, hogy a legtöbb vásárló konyhakertként, koktélparadicsom-, saláta- és fűszernövény-termesztésre használja az okoskertjét. Végülis ki ne szeretne saját termesztésű paradicsomot, ha erkély sem kell hozzá, gondozni se kell és még többet is terem? Az “űrtechnológiának” viszont ára van: az okoskertbe nem ültetheted el a szomszédban vásárolt palántáidat, a gyártók pedig alaposan megkérik a rendszerrel kompatibilis podok árát. A Click & Grow kilencnövényes okoskertje például majdnem 200 euróba, körülbelül 70.000 forintba kerül, 3 pod paradicsom pedig majdnem 10 euróba (kb 3500 forint).

nézd meg, mások hogy csinálják!
ezek most a legmenőbb szobanövény-oldalak instán:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
A legmenőbb szobanövény-oldalak Instán
Tovább olvasok
Kép
Rejtett mintázatok – Barabási Albert-László hálózatkutató

Barabási Albert-László, a Bostonban kutató fizikus és hálózatkutató népszerű könyvekben megírta már a nagyközönség számára a kutatásai történetét – és az abból levonható tanulságokat. Most azonban újabb szintet lépünk: a Ludwig Múzeum Rejtett Mintázatok című kiállításán az adatokból kép, szobor, installáció és multimédia jön létre. Tudomány és művészet fonódik egybe a tágas terekben.

Kép
A 10 legfeleslegesebb konyhai eszköz, ami mégis sok háztartásban megtalálható

Na, neked megvan valamelyik ezek közül? Esetleg több is... A joy.hu összeállítása.

Kép
Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem