Okosabb lesz az a gyerek, akinek mindig ugyanazt a mesét kell olvasni! 3 extra fejlesztő tipp

gyerek,szülő,esti mese,olvasás,tanulás Forrás: Getty Images
„Mit olvassak ma este? Jaj, már megint ezt? Már két hete állandóan ezt kéred. Nem unod még?” Nem! És milyen jó, hogy nem, a tudósok szerint ugyanis van egy nagyon pozitív hatása annak, ha többször kell ugyanazt a mesét elolvasni a gyereknek.

Biztos nálad is volt már olyan, hogy lapozni is elfelejtettél, úgy szólt rád a gyerek, mert annyiszor olvastad már el neki az adott mesét, hogy fejből tudtad az egészet? Lehet, hogy te már nagyon unod, viszont a tudósok most találtak néhány elég jó érvet a dolog mellett.

Ha többször kell ugyanazt a mesét elolvasni a gyerekeknek, az megalapozza a későbbi tanulmányi sikereiket. Egyrészt sokkal jobban gyarapszik a szókincsük, mivel többször hallanak akár nehezebb, ritkábban használt szavakat is, így jobban is rögzül bennük. Másrészt pedig a többszöri elolvasás segít nekik a szövegértésben is. Minél többször hallják ugyanis a szöveget, annál jobban megértik, figyelnek fel olyan részletekre, amelyekre a korábbi alkalmakkor esetleg nem, így a többszöri elolvasás hatására szép lassan a teljes történet világos lesz még egy egész kicsi gyermekek számára is.

Ez a kettő együtt, vagyis a szövegértés és a szókincs pedig hatással van a gyerekek későbbi tanulmányi eredményeikre. A tudósok szerint konkrétan jobban teljesítenek azok a diákok például a feleletválasztós teszteken, akiknek a szüleik gyakran olvastak és sokszor ugyanazt a mesét.

Bár tagadhatatlanul nagyon hasznos érv ez amellett, hogy miért is olvassuk el lelkesen és mosolyogva százhuszonharmadjára is ugyanazt a mesét, megkérdeztük a magyar Insta közösség egyik legnagyobb mesekönyv fogyasztó családjának összetartóját, Gőbel ‘Bukkancs’ Noémit (aki egyébként a ‘Magyar Anyák Külföldön‘ rovatunk svéd anyukája volt’), hogy vajon náluk is volt-e már ilyen kedvenc, mennyi ideig kellett ismételnie és hogy viselte ő, mint felolvasó.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!

A most következő meséket bevalljuk, hogy mi felnőtt fejjel is igazán kedveljük és már számtalanszor megnéztük a gyermekeinkkel – vagy épp nélkülük –, és még néhányszor biztosan képernyőre kerülnek nálunk egy-egy pizsiben filmezős hétvégi napon. Mutatjuk, melyik nagy kedvencben milyen mondanivalót rejtettek el.