Okosabb lesz az a gyerek, akinek mindig ugyanazt a mesét kell olvasni! 3 extra fejlesztő tipp

gyerek,szülő,esti mese,olvasás,tanulás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Mit olvassak ma este? Jaj, már megint ezt? Már két hete állandóan ezt kéred. Nem unod még?” Nem! És milyen jó, hogy nem, a tudósok szerint ugyanis van egy nagyon pozitív hatása annak, ha többször kell ugyanazt a mesét elolvasni a gyereknek.

Biztos nálad is volt már olyan, hogy lapozni is elfelejtettél, úgy szólt rád a gyerek, mert annyiszor olvastad már el neki az adott mesét, hogy fejből tudtad az egészet? Lehet, hogy te már nagyon unod, viszont a tudósok most találtak néhány elég jó érvet a dolog mellett.

Ha többször kell ugyanazt a mesét elolvasni a gyerekeknek, az megalapozza a későbbi tanulmányi sikereiket. Egyrészt sokkal jobban gyarapszik a szókincsük, mivel többször hallanak akár nehezebb, ritkábban használt szavakat is, így jobban is rögzül bennük. Másrészt pedig a többszöri elolvasás segít nekik a szövegértésben is. Minél többször hallják ugyanis a szöveget, annál jobban megértik, figyelnek fel olyan részletekre, amelyekre a korábbi alkalmakkor esetleg nem, így a többszöri elolvasás hatására szép lassan a teljes történet világos lesz még egy egész kicsi gyermekek számára is.

Ez a kettő együtt, vagyis a szövegértés és a szókincs pedig hatással van a gyerekek későbbi tanulmányi eredményeikre. A tudósok szerint konkrétan jobban teljesítenek azok a diákok például a feleletválasztós teszteken, akiknek a szüleik gyakran olvastak és sokszor ugyanazt a mesét.

Bár tagadhatatlanul nagyon hasznos érv ez amellett, hogy miért is olvassuk el lelkesen és mosolyogva százhuszonharmadjára is ugyanazt a mesét, megkérdeztük a magyar Insta közösség egyik legnagyobb mesekönyv fogyasztó családjának összetartóját, Gőbel ‘Bukkancs’ Noémit (aki egyébként a ‘Magyar Anyák Külföldön‘ rovatunk svéd anyukája volt’), hogy vajon náluk is volt-e már ilyen kedvenc, mennyi ideig kellett ismételnie és hogy viselte ő, mint felolvasó.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!


A most következő meséket bevalljuk, hogy mi felnőtt fejjel is igazán kedveljük és már számtalanszor megnéztük a gyermekeinkkel – vagy épp nélkülük –, és még néhányszor biztosan képernyőre kerülnek nálunk egy-egy pizsiben filmezős hétvégi napon. Mutatjuk, melyik nagy kedvencben milyen mondanivalót rejtettek el.

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el
Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem