Igenis zöldíthetsz az online rendeléseiden: hat tipp

online vásárlás,fenntarthatóság Forrás: Getty Images
Nem lettünk zöldebbek a netes vásárlással – figyelmeztetnek környezetvédők. Legújabb elemzéseik szerint a megspórolt időnkben ugyanúgy kocsiba vágjuk magunkat, csak éppen étterembe, vagy moziba autókázunk a ruhaboltok helyett. Ha téged is elért a klímaszorongás, viszont nem tudsz lemondani a netes vásárlásról; van rá mód, hogyan hódolhatsz környezettudatosabban e szokásodnak.

Ebédidő van, éppen csak bekapsz pár falatot a monitor előtt. Korán le szeretnél lépni a munkából, hiszen rengeteg dolog vár otthon, ráadásul még valami rucit is kellene szerezni a szombat esti céges partira. De semmi gond, ezt végül is percek alatt letudod a neten; pár klikkelés és máris a kosárban a csini darab. Kicsit borsos ára van a házhozszállításnak, de legalább időben megérkezik – nyugtatod a lelkiismeretedet.

De vajon a környezet milyen árat fizet azért, hogy a csomagod ilyen gyorsan az otthonodban legyen? Környezetvédők szerint nagyon is sokat. A futárcégek nagyban hozzátesznek a károsanyag kibocsátáshoz – vélik az aktivisták. Bár az e-kereskedelem hajnalán sokan azzal érveltek, az emberek majd kevesebbet fognak egyes árucikkek után mászkálni, netán órákig autózni a városban. Ami persze egyfelől igaz. Friss elemzésekből viszont az derül ki, hogy az így felszabadult idejüket az emberek újabb plusz dolgok fogyasztásával, beszerzésével töltik: étterembe, moziba vagy vendégségbe autókáznak. A járművek az online vásárlások elszaporodásával is ugyanúgy csúcsra vannak járatva – hívja fel a figyelmet egy delaware-i környezetvédelmi kutatócsoport vezetője.

S ha az online beszerzés mellett is döntesz, érdemes megszívlelni ezt a néhány tippet, melyekkel környezettudatosabb módon vásárolhatsz.

  • Tedd fel magadnak a kérdést, a terméket nem tudnád esetleg egy közeli boltból is beszerezni, ahová gyalog vagy biciklivel is el tudsz jutni?
  • Vásárolj lehetőleg egy eladótól, vagy webshopból és amennyire csak lehet, vond össze a rendeléseidet. Ne aprózd szét a dolgokat kisebb árkedvezmények reményében.
  • Álljatok össze többen, rendeljetek csoportosan
  • Ha van rá lehetőség, olyan webshopból rendelj, ahol egyértelműen fel van tüntetve, milyen csomagolásban adják fel a termékeket. Nem túl sok a nejlon?
  • Ne válaszd az extra rövid kiszállítási időt, így a futárcégek is esélyesen teljes kihasználtsággal tudják a járműveiket útnak indítani
  • Próbáld meg a kiszállítási időben átvenni a csomagodat, vagy ha előre tudod, hogy nem leszel otthon, kérd meg a szomszédodat erre, esetleg kérd a szállítmányodat csomagátvételi pontra. Ne kelljen a futárnak többször megtennie ugyanazt az utat.