Varsói falfestmény, ami szinte falja a szmogot

Borítókép: Varsói falfestmény, ami szinte falja a szmogot Forrás: mymodernmet.com
Szép és környezetbarát, sőt, még csökkenti is a légszennyezettséget! Ennél többet igazán nem is várhatunk egy városi házfaltól.

A Converse City Forest projekt során két lengyel művész, Dawid Ryski és Maciek Polak jött össze, hogy egy kicsit feldobják a városképet. (Szerencsére nem fukarkodtak a színekkel, amelyek igenis hatnak ránk!)

A Good Looking Studio művészei speciális festéket használtak. A fotokatalitikus festéket a fény aktiválja: hatására a pigmentek lebontják a légszennyező anyagokat ártalmatlan nitrátokra, így javítva a levegő minőségét. A City Forest projekt tulajdonképpen azt célozza, hogy fákat „ültessen” oda is, ahol nincsenek. A varsói falfestmény például a zsúfolt Politechnika metróállomás közelében található, és az alkotók ezt állítják:

Tisztító hatása 780 fáénak felel meg.
mural, tűzfal, környezetbarát
Forrás: conversecityforests.com

A koncepció törekvése az, hogy összehozza a városi környezetet és a természetet. Míg Ryski az építészeti elemekre fókuszált, addig Polak a természeti motívumokra koncentrált. Közös munkájuk eredménye jól szimbolizálja a kampány „Alkossunk együtt a holnapért” szlogenjét.

Az egész projekt célja összesen akkora művészi felületet létrehozni, ami 3000 fa légtisztító hatásának felel meg. A projekt kitalálói Sydney-ben, São Paulóban, Limában és Bogotában is terveznek alkotni, így remélhetőleg megvalósul az álmuk, az álmunk.

környezetbarát, város, varsó
Forrás: conversecityforests.com/

Itt pedig néhány ötlet belső falak dekorálására: