Van-e lejárati ideje a fehérneműnek?

Borítókép: Van-e lejárati ideje a fehérneműnek? Forrás: Unsplash/Patrick Kool
Amikor gyors Google-keresést végeztem arról, hogy mennyi használat után érdemes kidobni egy fehérneműt és újat venni helyette, igen vegyes információkhoz jutottam. Volt, ahol fél évet, míg máshol egyet, vagy annál is többet írtak. Hogy mi az igazság?

A refinery29 a minap Philip M. Tierno-t, a New York-i Orvostudományi Egyetem mikrobiológiai és patológiai professzorát faggatta a témával kapcsolatban. Tierno azt mondja, hogy mindaddig, amíg minden viselés után, rendszeresen magas hőfokon mosod őket, nincs okod félni a baktériumoktól, ezért közel sem kell olyan hamar kidobnod az alsóneműket, mint azt sokan gondolják. (Persze kérdés, hogy a mostanában használt anyagok bírják-e a rendszeres, magas hőmérsékleten történő mosást - a szerk.)

Nincs olyan, hogy lejárati idő, mindaddig, amíg megfelelően mosod és fertőtleníted őket és kifogástalan állapotban vannak. Ameddig nem kopottak, lyukasak, tágultak ki vagy színeződtek el, addig bátran megőrizheted őket. A makulátlan tisztaság elérésében Tierno a peroxidos mosószereket ajánlja, és a lehető legmelegebb vizet, amit a fehérnemű címkéje még megenged. A baktériumok nagy része ugyanis a mosással gond nélkül eltűnik, és ha mégis marad rajtuk valamennyi, akkor sem kell aggódnod, nem lesz tőlük semmilyen problémád - mondja Dr. Tierno.

Persze a mosógép nem feltétlenül öli meg kivétel nélkül az összes organizmust, de szerencsére létezik egy úgynevezett inokulum hatás, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos mennyiségű organizmusnak jelen kell lennie ahhoz, hogy bármilyen fertőzést okozzon, és ennyit sosem hagy a mosógéped megfelelő mosás mellett.

Azonban ha továbbra is aggódsz amiatt, hogy a fehérneműid nem 100%-osan baktériummentesek, havonta egyszer futtass le egy fertőtlenítő programot üres dobbal a mosógépeden, erre léteznek vegyszeres és szerencsére környezetkímélő megoldások is.

Tehát a bakteriális szempontokat figyelembe véve a fehérneműk cseréjének közel sem kell olyan gyakorinak lennie, mint mondjuk egy fogkefe esetében, ami 2-3 havonta esedékes. Mindaddig, amíg minden nap tisztát veszel fel, és minden viselés után, megfelelően tisztítod őket.

Okos tippek a mosáshoz profiktól