Gázos törénet: a tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

Borítókép: Gázos törénet: a tehénpuki és -böfögés életveszélyes! Forrás: Unsplash/Doruk Yemenici
A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

A tehenekből kiáramló metán kilencven százaléka elöl, böfögéssel jön ki az állatból. A maradék tíz százalék távozik a hátsó csőrendszeren. A metánnal az a baj, hogy 28-szorosan erős üvegházképző gáz, mint a szén-dioxid, a szarvasmarha-tenyésztés emiatt pedig már jóideje a klímakutatók célkeresztjében van. Mivel az elmúlt két évtizedben nőtt a világ marhahús-étvágya, az éves metánkibocsátás évente 9%-kal nőtt. A FAO szerint a szarvasmarhák felelősek az emberi tevékenység által generált üvegházhatású gázok közel 10%-áért.

Ám egy új startup, az ausztrál FutureFeed azt állítja, van megoldása. Négy másik befektetővel – köztük Ausztrália legnagyobb szupermarket-láncával, a Woolworths-szal – összefogva a szervezet azt reméli, hogy a böfögő-pukizó szarvasmarhák problémája megoldódik azzal, hogy étrendjükhöz egy rózsaszínű, páfrányszerű hínárt adnak, amelyet asparagopsis-nak, tengeri spárgának neveznek. Amikor ezzel etették az állatokat, a kutatók azt hitték, elromlott a metánméter: a berendezések egyike sem mutatta ki az állatok által kibocsátott gázokban a vegyületet. A tengeri spárga szokatlanul sok bromoformot tartalmaz, ez az anyag pedig blokkolja a tehenek bélrendszerében a gázképző egysejtűeket.

Mindez nagyszerű lenne – ha lenne elég tengeri spárga. Eddig ezt búvárok szedték kézzel a vízfelszín alatt. A megoldás azonban a szárazföldi, vizes kultúrákban – hordókban – való termesztése lesz. Ennek a nagyüzemi lehetőségeit most vizsgálják. Addig a tehenek vígan eregetik ki a metángázt. Mit tehetünk mi? Kevesebb steak-et eszünk. Netán teljesen kihagyjuk a menünkből.

Forrás: CNN.com

Akkor most vegán-e a méz vagy sem?