Te adnál használt játékot karácsonyra a gyerekednek?

Borítókép: Te adnál használt játékot karácsonyra a gyerekednek? Forrás: Pexels
Emlékszem gyerekkoromban sokszor előjött az a mondat, hogy ajándékot nem illik tovább ajándékozni. Én ennek megfelelően is éltem és tiszteletben tartottam a családi nézeteinket, egészen addig, amíg meg nem ismertem a férjem.
Éva Advent 2022

Éva Advent 2022

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

November 28. és december 4. közöttiötti megrendelés esetén a magazint december 9-én kapod kézhez.

További szállítási dátumaink:

  •  megrendelés: 2022.12.05-2022.12.11.-ig, szállítás: december 16.

 

875 Ft

1095 Ft

Na nem azért volt ez nagy változás az életemben, mert rossz ajándékozó lenne és mindent tovább adok, amit tőle kapok, de az ő családjukban előszeretettel adnak tovább dolgokat, amikre nincsen szükségük, már van olyanjuk vagy egyszerűen nem az ő ízlésük az adott ajándék. Náluk ez természetes és senki nem sértődik meg rajta, nyilván gondosan odafigyelnek a hagyományra, hogy legalább ne egy azon családi ágon belül szálljon tovább a becses ajándék.

Míg mi gondosan ügyeltünk arra, hogy még csak az ajándékos zacskó se kerülhessen elő egy évvel később a fa körül más máshogy csinálja. És ez nem feltétlen baj. Ez a szemlélet összekapcsolva a fenntarthatósággal formálta meg bennem a kérdést, hogy bizony miért ne adhatnék a gyerekeimnek olyan játékot, könyvet ajándékba karácsonyra, ami szép állapotban van, de nem a boltok polcairól származik.

Idén például az adventi kalendáriumba is fognak kerülni olyan kis műanyag figurák, amiket örököltünk, de tudom, hogy nagyon örülni fognak majd neki. Nálunk nem tabu téma a fenntarthatóság és az se, hogy bizony vannak játékaik, amiket használtan veszünk mástól. Nem is elsősorban a spórolás miatt, bár az idei árak mellett már igenis számítanak ezek a kiadások, de leginkább a fenntarthatóság miatt. Teljesen feleslegesnek tartom azt, hogy mindig mindenből vadonítújat vegyünk, pláne, mert tele vannak a különböző online felületek jó állapotú, de használt játékokkal.

Szerencsés helyzetben vagyunk, mert még kicsik, ovisok a gyerekeink és egyáltalán nem számít a saját közegükben az, hogy kin milyen ruha van, milyen játéka és úgy általában milyen anyagi körülmények közül származik. Sajnos tudom, hogy ezt a buborékot nem fogjuk tudni megtartani az idők végezetéig. De az alapvető értékeket talán meg tudjuk tanítani ezzel az újrahasznosítási móddal.

Bizonyos időközönként a gyerekekkel szoktam kiválogatni a játékaikat és mesekönyveiket, amiket tovább tudunk adományozni. Most karácsonykor például az óvodában is lesz jótékonysági vásár, ahova lehet vinni szép állapotú dolgokat, de a csoportok is előszeretettel fogadják a még jó állapotú játékokat.

Szóval nem ördögtől való a használt játék adományozás, idén a mi fiaink egy olyan kirakós szettet fognak megkapni például, ami még a férjemé volt gyerekkorában. Milyen szerencse, hogy ezt nem ajándékozták tovább!

Valószínű az egyik legfenntarthatóbb ajándék kategória az, amiket meg lehet enni. Ehhez gyüjtöttünk össze pár ötletet, amit a következő galériában tudsz végig nézni.