Mivel jársz jobban: közösségi vagy saját autóval?

autó,zöld megoldás,környezetbarát Forrás: Getty Images
A (fő)városi közlekedésben már környezetbarát alternatívája is van az autózásnak a kis elektromos bérautók formájában. Összegyűjtöttük a szempontokat, hogy eldönthesd, érdemes-e a zöldebb megoldást választanod.
climate,klíma
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi klímavédelmi kampányt támogatja, amely kampány több mint 250 hírportál globális együttműködése az éghajlat helyzet tudatosításának érdekében.

Hol laksz?

Ez az alapkérdés, hiszen az elektromos autó megosztók használata csak akkor jöhet szóba, ha a környékeden/kerületedben is elérhetők a csendes kis elektromos járművek. Ha ez pipa, akkor még következik egy csomó másik kérdés: mennyire jól megközelíthető a lakhelyed tömegközlekedéssel? Van-e dugó azon az útvonalon, amelyen a munkahelyed/egyéb gyakran megcélzott hely felé igyekszel? Lenne-e (ingyenes) parkolóhely a ház előtt/közelben a saját autódnak? Ha igen, hol? Az utcán? Mélygarázsban? A társasház saját udvarában?

Hogyan élsz?

Milyen gyakran jársz el otthonról? Otthon dolgozol? Gyerekekkel vagy otthon? Bejársz egy munkahelyre? A és B pont között közlekedsz általában a városban, vagy mondjuk munkából hazafelé gyakran útba ejtesz más pontokat is? Egyedül közlekedsz? Gyerekeket is viszel magaddal, viszed őket oviba, iskolába? Esetleg az édesanyádat kell időnként orvoshoz, vizsgálatokra vinned? Hol intézed a bevásárlást? A közeli kisboltban vagy a városszéli hipermarketben? Milyen gyakran ülnél autóba? Hétköznap elboldogulsz a tömegközlekedéssel (vagy gyalogosan, kerékpárral, esetleg rollerrel), és csak hétvégére lenne szükséged programokhoz vagy intézendőkhöz az autóra? Vagy minden nap szükséged lenne rá, például mert a munkahelyedet így könnyebb megközelíteni? Milyen gyakran mozogsz a városon kívül? Rendszeresen mész vidékre, szoktál autóval nyaralni menni? Ezeken az utakon tudnád nélkülözni a saját autót?

Hogyan működnek a különböző lehetőségek?

Saját autó

Ezt ugye ismerjük. Megveszed az autót és ha egy összegben vetted, akkor azonnal, ha hitelre, akkor miután törlesztettél, a saját vagyontárgyad lesz. Úgy használod, ahogy akarod. Bármikor el is adhatod – persze eddigre az értékéből vesztett, akár újonnan, akár használtan került hozzád. Itt olvashatsz egy részletes elemzést arról, hogyan számolható ki az autók értékcsökkenése.

Elektromos autómegosztók

Ez tulajdonképpen olyan autóbérlés, amikor rövid távon használod az autót, tehát nem napokban számolják a bérleti díjat, mint az autóbérlés hagyományos módjánál, hanem percben. Erre rájöhet még a havidíj összege (a percdíj így alacsonyabb), de használhatod alkalmanként, havi díj nélkül is a szolgáltatásokat.

Előnyök és hátrányok

Saját autó

+ Bármikor használhatod, mindig a rendelkezésedre áll.

+ Többféle márkából és típusból választhatsz, így jobban tudsz igazodni a saját igényeidhez.

+ Az autó a tiéd. Bármikor eladhatod és az árát másra fordíthatod.

- Az autó a tiéd. A te gondod, ha feltörik vagy ellopják a ház elől, ha belemegy a dugóban egy másik jármű, ha meghúzzák a szupermarket parkolójában.

- Értékcsökkenés. Mindenképpen kevesebbet kapsz majd érte, mint amennyiért vetted.

- Javítási és fenntartási költségekkel jár. Biztosítást mindig kell fizetned, a szervízelés is rendszeres tétel, a javítási költségek pedig idővel egyre növekednek.

- Finanszírozási költség: nagyobb összeggel kell rendelkezned, hogy megvehesd, vagy hitelképesnek kell lenned, ha részletre veszed.

Autómegosztók:

+ Csak akkor fizetsz az autóért, amikor szükséged van rá. Rugalmasan eldöntheted, hogy mikor és mennyi időre van szükséged az autóra.

+ Nem vagy felelős a javításokért és a fenntartásért. Sem fizetned nem kell értük, sem az intézésükk nem bonyolítja az életed.

- Korlátozott lehet az elérhető autók típusa. (Ez szolgáltatónként eltérő, van már meglehetősen impresszív kínálatú is.)

- Nem biztos, hogy pont a házad előtt tudsz beülni az autóba, ahogy a sajátoddal tennéd (már ha van a lakóhelyednél parkolóhely).

- Minden útnál számolnod kell legalább plusz tíz perccel az autó felvétele és leadása miatt. Indulás előtt ellenőrizned kell az autó állapotát, az esetleges sérüléseket, károkat le kell fényképezned és applikáción keresztül elküldened, hogy kiderüljön, nem te okoztad. Ha megérkeztél, el kell végezned a lezáráshoz szükséges teendőket, ellenőrizned kell, hogy ne maradjon utánad se személyes tárgyad, se szemét vagy szennyeződés. Miután kiszállsz, kívülről is ellenőrizned kell az autót, és négy oldalról szintén le kell fényképezned, majd elküldened a fotókat az alkalmazáson keresztül.

Milyen költségekkel számolhatsz?

Saját autó

• Vételár. Új autónál ehhez hozzáadódik a forgalomba helyezés díja, használtnál pedig az átírási költség (a legtöbb autóra összesen kb. 75 000 Ft), külföldről behozott használt autók esetében az eredetiségvizsgálat is.

• Javítási és fenntartási költségek.

• Üzemanyag.

• Havi törlesztőrészlet, amennyiben hitelre vásároltad.

Autómegosztó

• Egyszeri regisztrációs díj, bérlés és várakozás percdíja (amikor nálad van az autó, de nem vezeted, hanem leparkoltad valahová) – ezek minden esetben fizetendők. Felmerülhet még havidíj, reptéri díj vagy felár.

• Adminisztrációs díjak és bírságok: például az indítókulcs pótlása, takarítási díj, közúti bírság, javítási költség (ha te okoztad a kárt).

Az autózás sokat változott az évek során. A kiegészítők is egészen mások már, mint régen: