JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Tippek panellakóknak a fenntartható(bb) életmódhoz

panel,öko Forrás: Getty Images
A fenntartható(bb) életmód kapcsán sokszor és sok a kifogás. „Macerás.” „Sokba kerül.” „Nem tudom, hogyan fogjak neki.” „Nincs hozzá eszközöm.” „Te könnyen mondod, de lakásban nem lehet”. Nem mondom könnyen, mert én is lakásban élek, sőt, panellakásban. És az a szuper hírem van, hogy igenis lehet!

Már több, mint 3 éve élek panelban, előtte belvárosi társasházban, az előtt meg a szüleimnél, akik kertes házban laknak. Bár akkor még nem voltam annyira gyakorlatias környezetvédő, mint ma. Akkor még én is biztos voltam benne, hogy nem lehet fenntartható életet élni lakásban, de saját magamat is megleptem, mi mindent meg tudok oldani, még egy panelban is - ha nagyon akarok.

Ha szeretnél te is kicsit tudatosabban és zöldebben élni, nem kell feladni a városi életet és vidékre költözni - bár azt hiszen, az idei tavasz után sokan elgondolkodtak rajta. A zöld háztartást és a városi életmódot kisebb nagyon kompromisszumokkal és trükkökkel, de te is megvalósíthatod!

1. Házi kertészet

Ki mondta, hogy csak kertbe lehet kertészkedni? A növény/zöldség termesztés nem csak a vidékiek vagy kerttel rendelkezők kiváltsága. Ha a szobanövényeid jól érzik magukat és van ablakod, talán egy kis erkélyed is – bátran vesd bele magad a saját magad által termesztett növények dzsungelébe. Én fűszernövényekkel kezdtem, amiket magról nevelgettem, de volt olyan év is, hogy az erkélyen nőtt a paradicsom, rukkola és a paprika is. Kis odafigyeléssel elkészítheted a saját házi salátádat is.

Ha egyre jobban megy és szeretnél fejlődni, ajánlom figyelmedbe a városi közösségi kerteket – ahol saját kis veteményesben dolgozhatsz!

2. Befőzés

Igaz, egy nyári konyhában sokkal kellemesebb főzőcskézni egy hűvös nyári estén és a kertben pucolni a meggyet. De hidd el, hogy leemelni a polcról egy saját készítésű sárgabarack lekvárt a még meleg palacsintához a tél közepén minden pénzt megér. Nem kell rögtön 10 kiló meggyel kezdeni. Én minden évben max. 1-2 kilónként főzők be. Nem tart sokáig, nem kell hozzá óriás lábos – még is a nyár végére minden gyümölcsből lesz 5-8 üveg lekvárom, ami kitart a következő szezonig.

3. Javítás / Barkácsolás

Kisebb munkákat otthon is meg lehet csinálni, készíthetsz például palánta ládát. Egy alap szerszám készlet és egy fúró szinte semmi helyet nem foglal, mégis rengeteg lehetőséget ad neked, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet. Sokszor akár hulladéknak minősített alapanyagból is csodás ki bútorokat, kiegészítőket alkothatsz. Ehhez remek inspirációkat találsz közösségi portálokon. Egy fűszerpolc elkészítéséhez nem kell nagy tudomány, csak egy használt raklap – és sokkal jobb egyedül elkészíteni, mint tömegáruért menni.

4. Komposzt

Ugyan én kicsit csalok ezen a téren – mert nekem otthon nincs komposztom, a szüleim viszont, akik a közelben laknak, tartanak komposztot és oda szoktam átvinni - amikor eszembe jut. Ha lakásba laksz és van teraszod, akkor ma már arra is van lehetőség, hogy kis giliszták segítségével otthon komposztáljunk. Ha erre nem érezzük még késznek magunkat, akkor pedig érdemes körbenézni az online felületeken (ShareWaste app), hogy hátha valaki örülne a mi komposztunknak – mert vannak olyan helyek, ahol le lehet adni ezeket és még örömmel is fogadják.

5. Étel hulladék csökkentés

Egy 2012-es felmérés szerint, amit az Európai Unió országaiban késztettek, Magyarországon évente 175 kg hulladék végzi a kukában személyenként számolva. Ebbe belegondolni is borzasztó. Az egyik leghatékonyabb módszer ebben az esetben a megelőzés. Azaz tervezni kell. Ha megtervezzük a heti bevásárlást, optimalizáljuk a fogyasztásunkat, akkor máris kevesebb hulladék kerül a kukába. Valamint a hűtőben maradt kósza zöldségek, a kamrában maradt megbontott tészták és egyéb apróságok felhasználása remek lehetőséget nyújtanak a kreativitásunk fejlesztéséhez.

A legfontosabb, hogy ha valóban szeretnénk változni és változtatni, akkor ne a kifogásokat keressük, hanem a lehetőségeket. Ha nem megy egyedül, akkor pedig keressünk egy online vagy offline közösségeket, akik támogatnak minket a céljaink elérésben.

Földi Barka / ReCreativity

Jobban beleásnád magad a tudatosság, a fenntarthatóság világába? Jelentkezz Földi Barkához online tanácsadásra! Zöld háztartás és személyes higiénia természetes módon tanácsadásaira már a weboldalán IDE kattintva jelentkezhettek is!

Panellakás ide, világjárvány oda, a tudatos életmód csak elszántság kérdése.