Borítókép: Hogyan moss kezet fenntartható módon? Forrás: Unsplash.com

Hogyan moss kezet fenntartható módon?

Mi köze a kézmosásnak a fenntarthatóbb életmódhoz? Cikkünkből kiderül, hogyan figyelhetsz ezen keresztül is a környezettudatosságra.

Soha nem volt olyan fontos az életünkben a kézmosás, mint az elmúlt egy évben. Szerintem bátran állíthatom, hogy a lakosság nagy többsége most tanult meg igazán alaposan kezet mosni. Igaz, sajnos a koronavírus nem éppen a legjobb apropó erre, de erre szokták azt mondani, hogy jobb később, mint soha.

A fenntarthatóság is szoros összefüggésben van mindezzel. Azt már egy korábbi írásomban fejtegettem, hogy mennyit nőtt a víz fogyasztásunk a #maradjotthon óta; ezúttal pedig azt szeretném kiemelni, mennyire nem mindegy az sem, hogy mivel mossuk a kezeinket.

Kattints pár tippért a galériára!

A gyakori kézmosás igénybe veszi a bőrünket és ha nem a megfelelő terméket használjuk, akkor bizony többet árthatunk vele, mint amennyi haszna lenne. Az is nagyon fontos szempont, hogy lehetőleg arra is figyeljünk oda, hogy amivel kezet mosunk, az természetes összetevőkből álljon. A lefolyóba kerülő anyagok ugyanis hosszútávon a talajt is szennyezik.

Az első tévhit, amivel nem árt leszámolni, hogy a szappan kiszárítja a bőrt. Ez viszont csak akkor lenne lehetséges, ha kizárólag mosószappannal mosnánk kezet. Szuper minőségű szappanokat találhatunk már manapság; főleg, ha olyat választunk, ami a bőr típusunknak megfelelő és nem csak tisztít, hanem táplál.

A megfelelő szappan kiválasztása azért is nagyon fontos, mert a gyakori kézfertőtlenítések miatt sokaknak száraz lett és berepedezik a bőre. A folytonos, közvetlen fertőtlenítésekhez pedig hozzá adódik a napi szintű igénybevétel, mint például a mosogatás és a takarítás.

Akár házi készítésű fertőtlenítőt használunk, akár boltit, az abban lévő alkohol nagyon szárítja a bőrt.

Az egyik legkiválóbb szappan, amit az utóbbi időben megismertem a LUSH Sultana szappanja, melynek összetevői közül szinte mindet ismerem és kifejezettem igénybe vett bőrre tervezték. Ezt a szappant bátran használhatjuk fürdésre és kézmosásra egyaránt. A cég nem teszteli állatokon a termékeit, melyek 100%-ban vegánok.

Ha pedig olyan szappant szeretnél, ami ápol és még hazai is, érdemes körbenezned a vegyélhazait.hu oldalon, ahol remek magyar manufaktúrák, készítők kínálják portékáikat. Bátran lehet náluk érdeklődni arról is, mit ajánlanak Neked kifejezetten.

Személyes kedvenceimért kattints a Galériába

A kézápolás másik fontos eleme a hidratálás. Miután a víz és a fertőtlenítők nagyon ki tudják szárítani a kezet, érdemes olyan krémet választani ami valóban segíti a bőrt regenerálódni. Itt is elsődleges szempont - ha szeretnéd a fenntarthatóságot is szem előtt tartani - hogy olyat válassz ami hazai, vagy közelről jön. Az összetevői pedig lehetőleg minél nagyobb arányban legyenek természetes alapanyagok.

Nem utolsó sorban pedig, akitől vásárolod, szintén tartsa fontosnak az általad képviselt értékeket.

Hogyan használd fel praktikusan a szappandarabokat? Galériánkban megmutatjuk: