Mire jó a műanyagmentes július?

Borítókép: Mire jó a műanyagmentes július? Forrás: Canva (MillefloreImages)
Javában tart a műanyagmentes július és sokan még most is azt kérdezik, hogy van-e létjogosultsága! Azt hiszem még mindig érdemes erről beszélni, mert a jelenség globális és az egyéni felelősségvállalás óriási segítség tud(na) lenni!

A műanyagmentes július egy olyan kezdeményezés, ami már 2011 óta jelen van.

Ausztráliából indult és ma már egy globális szervezetté nőtte ki magát. Mi sem mutatja jobban a szükségességét ennek a kihívásnak, mint hogy ma (2021) még mindig az egyik legégetőbb probléma a műanyagok használata.

Itt egy kis pontosítást szeretnék tenni! Hiszen NEM magával a műanyaggal van probléma, hanem annak a felhasználásával, vagy pontosabban túl használásával. Maga a műanyag feltalálása olyan fejlődést indított el különböző tudományterületeken, amik hihetetlen löketet adtak a tovább fejlődéshez. Gondoljunk csak az űrkutatásra vagy épp az orvostudományra.

A gond sokkal inkább akkor kerül előtérbe, ha az egyszer használatos műanyagokról esik szó, hiszen ezeknek az élettartama van, hogy kevesebb, mint 1 perc. Ezért is nagyon fontos lépés volt, hogy 2021. július 1-vel Magyarországon be lett tiltva sok egyszerhasználatos műanyag használata. Az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és a fültisztítópálcák helyett más alternatívát kell keresnünk Európában.

Ezek után jogos lehet a kérdés: kell-e még műanyagmentességről beszélni?

Sajnos a válasz igen. A tilalom csak Európára vonatkozik, a világ többi pontján még ugyanúgy kaphatóak ezek a termékek.

Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezzel a tilalommal mennyi műanyagot spórol meg a világ.

Az alternatívái nagyon egyszerűek ezeknek a műanyagoknak, és nem is jelenteknek hatalmas többlet költséget.

Fontos észben tartani, hogy a műanyagmentesség sok területet érint és nem arról szól a kezdeményezés, hogy aki szeretne csatlakozni minden műanyagtól meg kell szabadulni, azt hiszem, ez nem is lehetséges. Sokkal inkább a hangsúly a törekvésen, önmotiváción és egymás inspirálásán van.

Változtass olyanon amin tudsz, és szíveseb teszed. Aztán lehet haladni, lépésről-lépésre!

Íme a lista én miket váltottam le és a tapasztalat mennyire volt nehéz.

Nézd meg a galériában a képeket!