Mi az a kapszula gardrób? És mire jó?

Borítókép: Mi az a kapszula gardrób? És mire jó? Forrás: Getty
Minden reggel azon agyalsz, hogy mit vegyél fel? A kapszula gardrób egy lehet a sok megoldás közül!

Ha nehezen megy az öltözködés reggelente vagy éppen órákig is képes vagy próbálgatni a rengeteg ruhát, ami a szekrényedből jön ki, akkor a kapszula ruhatár fogalmával érdemes megismerkedni.

A kapszulagardrób fogalma mostanában igazán felkapott, de egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza a története. A kapszula gardrób kifejezést Susie Faux hozta be a köztudatba, akinek már a szülei és nagyszülei is jól menő női szabóságot vezettek. A reklám iparba dolgozva ráérzett arra, mennyire fontos a megjelenés és nyitott Nyugat-Londonban egy „Wardrobe” nevű helyet, ahol egyszerű, de esztétikus darabokért térhettek be a vásárlók. 1980-ban használta először tudatosan a kapszula gardrób kifejezést. Az alapkoncepciója a következő volt:

„Vegyél magadnak kevesebb, de magas(abb) minőségű darabokat, amik tovább tartanak. Hordd ezeket gyakrabban.”

Faux a következőkben határozta meg az alapdarabokat: kabát, szoknya, nadrág, ing, pulóver, harisnya, cipő, ruha, táska és öv. Nem határozta meg konkrét számban a ruhatár méretét, hanem azt vallotta, hogy foglalkozástól, stílustól függően egyénről-egyénre változhat. Amire törekedni kell, hogy egy minőségen alapuló ruhatárat alakítsunk ki, ami illik az életvitelünkhöz és a pénztárcánkhoz.

Ma már sokkal inkább a célja a kapszula ruhatárnak, hogy tudatos fogyasztói legyünk a társadalomnak, amiben élünk. A fast fashion divatmágnások mellett figyeljünk arra, hogy ne a mennyiségen, hanem a minőségen legyen a hangsúly. Támogassunk helyi készítőket, akik etikus körülmények között készítik a ruhadarabokat. A kapszula ruhatár hangsúlya ma már nem csak az esztétikán van, hanem a fenntarthatóságon is. Aki szeretne tudatos vásárló lenni, egyre inkább kacsingat a kapszula gardrób és a minimalizmus felé.

Amit fontos tudni, hogy az továbbra is érvényben van, hogy nem mindenkinek való a kapszula gardrób. A legfontosabb szempont, hogy vegyük figyelembe az alakunkat, színtípusunkat, a foglalkozásunkat és az élethelyzetünket. Mielőtt belevágnánk, kérjük ki szakemberek segítségét. A cél, hogy egy olyan ruhatárunk legyen, ami tükrözi a személyiségünket. Felejtsük el a fekete-fehér alapdarabokat és bátran engedjük be a színeket is.

Nézd meg a galériában milyenek lehetnek a kapszula gardróbok!