Arcápolás természetesen, lépésről-lépésre

Borítókép: Arcápolás természetesen, lépésről-lépésre Forrás: Földi Barbara
Milyen termékeket használj? Hogyan ne tévesszen meg a "zöldre mosás" marketingje? Miért jobb ha természetes alapanyagból készült termékeket használsz? Olvasd el a cikket, hogy meg tudhass mindent a témáról!

Az arcápolás egy olyan terület, ami mindig is érdekelt, se sose volt elegendő türelmem hozzá. Mindig is soknak éreztem a választékot, nem tudtam mi alapján válasszak. Ahogy egyre jobban beleástam magam a fenntarthatóság témakörébe és egyre inkább magával ragadott a természet ereje, már egyértelmű volt mit keressek.

Megtanultam egészként kezelni magam – azaz testileg, lelkileg és mentálisan is törődnöm kell magammal és ennek az arcom, bőröm ápolása is része.

A napi vízfogyasztásom ugyanúgy hozzájárul az egészségemhez, mint az arcradír a nap végén vagy a tál étel amit megeszek. Nem választható szét, hiszen ez egy folyamat része, egyben értendő.

Fontos volt megtanulnom, hogy minden kicsi lépés kiegészíti a másikat.

A természetesség és a fenntarthatóság többféle módon is megjelenhet egy krémben vagy termékben.

A következőket kell figyelni:

  • Összetevők/Alapanyagok
  • Származási hely
  • Kísérletek – azaz legyen állatkísérlet mentes
  • Csomagolás

Számomra az egyik legfontosabb, hogy legyenek benne gyógyító hatású növények és amennyire lehetséges, kicsi legyen az ökológiai lábnyoma a terméknek, azaz amennyire lehet készüljön hozzám minél közelebb.

Egy új hazai kisszériás gyártó cég – Greenroccoco – azt tűzte ki célul, hogy minél több alapanyagot itthonról, ökológiailag ellenőrzött gazdaságból szerezze be. A termékeik folyamatosan készülnek, frissek és az összetevőik 90%-a itthonról származik. A cég nem csak marketingfogásnak használja az illóolajokat, hanem valódi gyógyító, ápoló hatás érdekében. Nekem különösen kedves, hogy a termék csomagolás során figyelnek a környezetre is, hiszen a termékek nagy része csomagolásmentes, pucér termék.

Az arcápolásnak három fontos lépése van.

Az első a tisztítás. Nap végén érdemes langyos víz alatt átmosni az arcot egy finom, puha horgolt vagy varrt arctisztító kendővel – ezzel is csökkentve a kidobandó hulladékot. Ma már remek alternatívái vannak a vattának. Én horgoltam magamnak pár korongot, de például egy arclemosó koronggal még egy jó ügyet is támogathattok.

Az arctisztításhoz szuper készítményeket lehet venni, illetve a készítése se nagy ördöngösség. Amit készíteni szoktam az egy kétbázisos olajos alapú virágvizes arclemosó. Aki nem szeret otthon alkotni, azok a Lush termékei közül is bátran válogathatnak, mert bőrtípusra lebontva találtok többféle arctiszítót.

Az arctisztítás másik eleme a radírozás. Ezt nem kell mindennap, de hetente egyszer-kétszer ajánlott. Ebből az otthon készíthető verzió nekem nagyon bejött. 1:1 arányban tengeri só és BIO minősítésű kókuszolaj. Hűtőben hónapokig eláll és igazán frissítő érzést ad.

A második lépés a tonizálás. „Wannabe” hulladékmentes életmódot gyakorlóként ebből is készítettem gyógynövényi alapú arctonikot. Bevallom, inkább télen működött, mert nyáron szárította a bőrömet. Érdemes olyat keresni, ami a bőrtípusunknak megfelelő és figyeljünk az évszak váltásokra is.

Az utolsó, de egyik legfontosabb lépés a hidratálás, ami elsősorban belüről kezdődik. Azaz, megfelelő mennyiségű folyadékot kell bevinnünk. Utána lehet a bőrt kívülről is ápolni. Sajnos én nagyon régen voltam kozmetikusnál, de a Lush boltjaiban nagyon kedvesen eligazgattak a különféle termékek között. Itt is fontos a saját bőrtípusunk ismerete, hiszen ez alapján tudjuk a legjobbat nyújtani neki. Nyáron érdemes odafigyelni a hidratálás mellett a fényvédelemre is.

Nézz körbe a galériában, ahol a legkedvesebb természetes alapanyagú arcápolási termékek készítőit szedtük össze.