Borítókép: Miért ne száríts narancskarikát karácsonykor? A válaszon meg fogsz döbbenni! Forrás: Getty Images (Cavan Images)

Miért ne száríts narancskarikát karácsonykor? A válaszon meg fogsz döbbenni!

Vajon mennyire vagy tudatos a karácsonyi dekorban? Megdöbbensz, miért nem szabad narancskarikát szárítani!

Advent első vasárnapján előkerült nálam is a karácsonyi dekoros doboz. Évek óta ugyanazokat a díszeket használom és nem viszem túlzásba a dekort idén sem. Egy-két fényfüzér, a kedvenc horgolt díszeim, amiket egy kedves barátnőmtől kaptam ajándékba, az olasz Presepe, azaz a Betlehem kis kerámia figurákkal és sok-sok szárított narancs karika.

Pont mire mindet kiraktam, akkor jött szembe velem, az Instagramon egy nagyon jó összefoglaló poszt, hogy miért is NE szárítsunk narancskarikát karácsonykor. A téma számomra nagyon is élő és valós, mert sok szicíliai barátom van. Köztük olyan is, akinek földje van hatalmas narancs ültetvényekkel és 6-7 évvel ezelőtt személyesen is jártam ott.

A témát dr. Szász Nóra a Sustainbly hedonist blog szerzője vetette fel, teljesen jogosan. Azt írja:

„2019/2020-ban nagyjából 43 millió tonna narancsot termeltek világszinten, ebből közel 16 milliót Brazíliában, 7,3 milliót Kínában és 6,19 milliót Európában."

Mivel narancsokat csak monokultúrás gazdaságokban lehet termeszteni, így sajnos nem elég ellenállóak. Sokszor és sokat kell permetezni a növényeket, ha tartani akarják a hozamot és igencsak vízigényes is a narancs termesztés. Mindemellett figyelembe kell venni a termesztés ökolábnyomát is, amibe a szállítás is beletartozik.

Az a narancs, ami Európában terem, az sokszor (a legtöbb esetben és ezt saját forrásból tudom) etikátlan, leginkább a rabszolgatartás körülményeihez hasonlatos élethelyzetekben termelik meg olyan bevándorlók, akiknek betelepedési papírokat és megélhetést ígérnek, de a valóságban sokszor még megfelelő ételt sem kapnak a munkájukért. A dél-alasz maffia keze erősen benne van a gyümölcs- és zöldségárak alakulásában az országban és bizony etikátlan megoldásokhoz sem restek folyamodni az árak alacsonyan tartásához.

Így azt javaslom, hogy ha narancsot veszel, akkor fogyaszd el – vagy ha megteheted keress FAIR TRADE jelzésű gyümölcsöt.

Ha pedig dekorra vágysz, akkor keress olyan narancsot, ami sérült vagy nem tudják értékesíteni és azt szeleteld fel – utána pedig gondosan el tudod tenni, mert a szárított narancs pont ugyanolyan marad, mint az első évben! Tanuljuk meg értékelni azt amink van és megbecsülni mások munkáját is!

Hallgasd meg a linkre kattintva, hogyan Karácsonyoznak a Mesélj Anyukám műsorvezetői!

Nézd meg, hogyan öltöztetik karácsonyi díszbe otthonukat a hírességek!

Éva Advent 2022

Éva Advent 2022

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

November 28. és december 4. közöttiötti megrendelés esetén a magazint december 9-én kapod kézhez.

További szállítási dátumaink:

  •  megrendelés: 2022.12.05-2022.12.11.-ig, szállítás: december 16.

 

875 Ft

1095 Ft