Borítókép: Miért NE öntsük a lefolyóba a használt olajat? Helyette EZT csináljuk vele! Forrás: Getty Images

Miért NE öntsük a lefolyóba a használt olajat? Helyette EZT csináljuk vele!

A sütés-főzésben megfáradt étolaj javarészt még mindig a lefolyókba, vagy üvegbe töltve, a szemétbe kerül. De vajon tisztába vagyunk vele, hogy ezzel is milyen károkat okozunk a környezetünknek? Cikkünkből kiderül; ahogyan az is, hogy mit tehetünk helyette.

Előző cikkünkben annak jártunk utána, hányszor ajánlatos újra felhasználni ugyanazt az étolajat. Egy idő után viszont kénytelen leszel megszabadulni tőle, ám ez sem mindegy, hogy milyen módon teszed. Ha többször is használod ugyanazt az olajat, csökkentesz a kidobandó mennyiségen.

Magyarországon évente összesen 50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák. Ennek jelenleg 2 százalékát gyűjtik vissza, pedig a használt sütőolaj szinte teljes egészében újrahasznosítható
hívja föl a figyelmet a Tudatos Vásárló.

Ugyanakkor fontos tudnod, hogy ez sem tartható fent a végtelenségig: pár sütés után kénytelen leszel teljesen lecserélni. Erre azért is van szükség, mert hevítés hatására káros vegyületek keletkezhetnek benne, amik a szűrőn se akadnak fenn. Ha fekete apró szemcsék úszkálnak az olajban és a színe már sötétbarnás, ne használd fel. Igen ám, de mihez kezdj vele? Egy dolgot semmiképp; ne öntsd a lefolyóba, a vécébe!

Miután a zsír nem oldódik a vízben, a csatornahálózatba bejutva ott is marad a csövek falán. Majd ahogy újabb és újabb mennyiség rakódik rá, egyre növekszik; dugulást okozva. Azon túl, hogy ez kellemetlen, csak vegyszeres úton lehet megszüntetni. De ez csak az egyik probléma. Az olaj a szennyvíztelepre érve szétterül a víz felszínén, még nagyobb károkat okozva ezzel a környezetnek. Akadályozza a szennyvíz tisztítását, és nem engedi, hogy oxigén áramoljon a vízbe. A szennyvíztisztító olajos végtermékét nem lehet termékeny iszapként használni, mert az olaj a föld légáteresztő képességét is tönkreteszi.

Mit tehetsz a teljesen elhasznált olajjal?

Aki egy kicsit is környezettudatos, annak nem nagy erőfeszítés külön gyűjteni a sütés során használt olajat (is), amit Magyarországon 2011 óta országszerte le lehet adni a MOL töltőállomásokon.

Csak annyi a dolgod, hogy egy jól zárható műanyag palackba töltöd és leadod egy használt olajat fogadó benzinkút valamelyikén. A használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze, és a tisztítást követően az így kinyert tisztított, szűrt olajat biodízel gyártásra adja át, – de kisebb mértékben a festék- és a gipszgyártásban is használható.

Galériánkban pedig további tippeket találsz, hogyan teheted környezettudatossá a konyhádat!