Miért kristályosodott ki a méz? Vajon megromlott?

Borítókép: Miért kristályosodott ki a méz? Vajon megromlott? Forrás: Pixabay.com/ PollyDot
A méz kikristályosodása egy természetes folyamat. Hogy is van ez?

A hétvégi bevásárló listámon méz is szerepelt, de amikor megláttam a felhozatalt elbizonytalanodtam: a polcon csücsülő összes méz félig vagy teljesen kikristályosodott az üvegben. Addig ágaskodtam –még jó, hogy hosszú a karom- amíg csaknem találtam egy ’normálisat’ vagyis egy olyat, amiben a méz még folyós állapotban volt. Aztán persze nem hagyott nyugodni a dolog ezzel a kristályos mézzel kapcsolatban, így utána olvastam.

Most nyugodjon le mindenki -tudom mit éreztek, nekem is egy fél délutánom ment rá az aggodalomra, melyet a raklapnyi kikristályosodott méz látványa okozott- szóval a folyamat teljesen normális, sőt még jót is jelent!

A jón értsd azt, hogy amikor otthon meglátod a mézed kikristályosodott állapotban, akkor örülj, mert ez azt jelenti, hogy azt tényleg méhek hordták össze és nem egy kutyulmányt tartasz a kezedben.

Fontos leszögezni még, hogy a méz nem tud megromolni és a kristályosodás semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre. A méz ezáltal nem is veszít tápértékéből, egyedül csak vizuális veszteséget okoz annak, aki az aranylóan folyó méz látványát szereti.

forrás: ITT ITT ITT

No de mi okozza a kikristályosodást?

A folyamatot több tényező is előidézheti, mutatom őket a galériában: