Miért kristályosodott ki a méz? Vajon megromlott?
A hétvégi bevásárló listámon méz is szerepelt, de amikor megláttam a felhozatalt elbizonytalanodtam: a polcon csücsülő összes méz félig vagy teljesen kikristályosodott az üvegben. Addig ágaskodtam –még jó, hogy hosszú a karom- amíg csaknem találtam egy ’normálisat’ vagyis egy olyat, amiben a méz még folyós állapotban volt. Aztán persze nem hagyott nyugodni a dolog ezzel a kristályos mézzel kapcsolatban, így utána olvastam.
A jón értsd azt, hogy amikor otthon meglátod a mézed kikristályosodott állapotban, akkor örülj, mert ez azt jelenti, hogy azt tényleg méhek hordták össze és nem egy kutyulmányt tartasz a kezedben.
Fontos leszögezni még, hogy a méz nem tud megromolni és a kristályosodás semmilyen káros hatással nincs az emberi szervezetre. A méz ezáltal nem is veszít tápértékéből, egyedül csak vizuális veszteséget okoz annak, aki az aranylóan folyó méz látványát szereti.