Hogyan lehetnek makulátlanul tiszták és fehérek a ruháid?

mosás,fehérítés,folttisztítás Forrás: unsplash/Sylvie Tittel
Mosószer, öblítő, folttisztító gél és fehérítő. Te is ezeket használod a mosáshoz? Akkor mutatunk mindegyikre egy hatékonyabb, olcsóbb és környezetkímélőbb verziót.

Ha te is szeretnéd, hogy tiszták, fehérek és illatosak legyenek a holmijaid, nem feltétlenül kell megvenned a méregdrága színes-szagos vegyszereket. Gondolj csak bele: elődeinknek nem álltak rendelkezésre ehhez hasonló vegyszerek a mosáshoz, mégis makulátlanul tiszták és hófehérek voltak a ruháik.

Szerencsére egyre többen állnak át a környezetbarát tisztító- és mosószerekre, amelyek nem csak, hogy olcsóbbak, sokszor hatékonyabbak is, mint bármelyik más márkás mosószer. Következzenek most a mosás verhetetlen nagyágyúi!

Marhaepe szappan a makacs foltok ellen

Illata kellemes és elképesztően hatékony. Ideális makacs foltok: vér-, zsír-, olaj-, smink-, tinta-, fű-, bor-, és ételfoltok eltávolítására. A legjobb, ha a baleset után a szappant benedvesítve azonnal bedörzsölöd vele a foltot, de akkor sem hagy cserben, ha régebbi szennyeződést tüntetnél el vele: öblítsd át meleg vízzel a ruhadarabot, dörzsöld be a foltot a szappannal, hagyd rajta állni legalább fél óra hosszát, és öblítsd ki. Végül dobd be a mosógépbe, vagy hagyd, hogy megszáradjon és dobd be később.

Folttisztító só foltok ellen

A nátrium-perkarbonát nem csak a foltokat tünteti el, de remekül fehérít, szagtalanít és fertőtlenít. Ideális babaruhák, beszürkült vagy sárgult ágyneműk, törölközők és foltos konyharuhák tisztításához. Használata: foltok eltüntetéséhez egy evőkanál nátrum-perkarbonát és egy kevés víz segítségével készíts pasztát, kend a foltra, hagyd rajta pár órán keresztül, majd mosd ki. Fehérítéshez: 4-5 liter hideg vízhez, adj 1-2 evőkanállal belőle, majd áztasd benne a textileket legalább fél napig. (Nem szedi ki a ruhák színét, de mindig érdemes egy apró, nem látható helyen letesztelni, mielőtt mosnál vele.) Mosógépben maximum 30-40 fokon használd és nagyon kis mennyiségben (nagyjából egy evőkanállal), mert nagyon habzik!

mosás,folttisztítás,fehérítés
Forrás: pinterest
Hogyan lehetnek makulátlanul tiszták és fehérek a ruháid?

Mosószóda a mosáshoz

A nátrium-bikarbonát széleskörűen felhasználható tisztító- és vízlágyító szer, ami nem csak mosáshoz, de általános tisztítószerként is használható. Zsíroldó, vízlágyító és tisztító hatású. Mosószerhez adva javítja a mosás hatásfokát, miközben a felhasznált mosószer mennyisége akár felére csökkenthető. Mosógépben való mosáshoz használva, 5 kg ruhához nagyjából 3 evőkanálnyi mosószódára lesz szükséged.

Ecet és mosóparfüm az öblítéshez

A mosóparfüm természetes illóolajokat tartalmaz, szintetikus és irritáló anyagokat azonban nem. Illata sokáig megmarad, hipoallergén és költséghatékony. Egyetlen mosáshoz elegendő mindössze 15-20 csepp belőle. Érdemes 1:1 víz és ecet kombinációjához adni, majd így önteni a mosógép öblítő rekeszébe. (Az ecet lágyítja a vizet és fertőtlenít, de el is hagyható.) Kézi öblítéshez 5-10 csepp is elegendő.

Bor, kávé, rúzs, olaj és még sorolhatnánk mennyi minden landol nap, mint nap a ruháinkon, terítőinken vagy épp az ágyneműnkön. De tudod, hogy melyik folttól, hogyan szabadulhatsz meg legkönnyebben?