JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A járvány jó oldala: egyre több nagyváros teszi az utcáit bringabaráttá

koronavírus,kerékpárút,biciklizés Forrás: Getty Images
A koronavírus-járvány miatt egyre több és több nagyváros kezdi el fejleszteni a kerékpárútjait, a szakértők szerint ugyanis jóval biztonságosabb, ha az utcára kilépve bringára pattanunk a tömegközlekedés helyett. Szerencsére Budapest sem maradt ki a sorból!

A koronavírus-járvány egyik pozitív hozadéka, hogy a szén-dioxid kibocsátás globálisan 8 százalékkal csökkent. Egészen hihetetlen, de ilyen szintű visszaesés a második világháború óta nem volt a Földön. Mindez részben annak köszönhető, hogy az emberek közlekedési szokásai az elmúlt hónapokban világszerte megváltoztak. A légi forgalom 60 százalékkal esett vissza, a közúti forgalom felére csökkent – a biciklizése pedig az aranykorát éli.

Miután az Egészségügyi Világszervezet is kijelentette, hogy a járványhelyzetben a közlekedés egyik legbiztonságosabb módja a biciklizés, emberek tömegei pattantak kerékpárra, az igényeket látva pedig világszerte számos város fogott bele az autómentes infrastruktúra fejlesztésébe. Új bicikliutak nőttek ki a földből, sávokat zártak le az autósok elől, és persze járdaépítés is új lendületet kapott. Ezek a környezetbarát változtatások ráadásul a hírek szerint több városban is véglegesek lesznek.

De nézzünk is szét kicsit ezekben a városokban és lássuk, milyen változásokat hozott az utakon a koronavírus.

Kattints a galériára: