Konyhai hulladék, de nem komposzt. Mi az?

Borítókép: Konyhai hulladék, de nem komposzt. Mi az? Forrás: Getty Images
Eddig kidobtad a krumpli és répa héjat? Ne tedd! Mutatjuk mit csinálj belőle!

Már sokszor hallottam, hogy buborékban élek – és igyekszem magamban tudatosítani is. Ugyan a fenntarthatóság gondolata és a tudatos életszemlélet egyre elterjedtebb, mégis vannak olyan praktikák, amik valakinek banálisak; ám mégis kevesen ismerik. Én is sokszor esem ebbe a hibába, így most leírom ezt az apró trükköt nektek, hátha akad valaki, aki még nem ismeri.

Mindig is igyekeztem a legkevesebbet a szemetesbe dobni – főleg ha ételről volt szó. Kevés dolgot utálok jobban, mint ételt pazarolni. Pontosan emiatt már hosszú évek óta sok mindent megteszek azért, hogy csökkentsem a kidobott mennyiséget és mindent felhasználjak, amit csak lehet.

Szerencsére nálunk legjobban a zöldségek, gyümölcsök fogynak. Sokat készítek és szereti is nálunk mindenki. Ha belenézne valaki a mélyhűtőnkbe, nem biztos, hogy mindenen kiigazodna, mi-micsoda.

Szokott lenni egy elég nagy légmentesen zárható tasak a fagyasztóban, amiben általában más számára értéktelen, komposztba való zöldséghulladékot gyűjtök. Ez lehet a brokkoli torzsája, krumpli vagy épp répa héja, fokhagyma darabok, a hagyma külső héja vagy az éppen nem felhasznált zöldségek zöldje (retek, karalábé, répa).

A tasakban szépen apránként – 2 hét alatt általában – összegyűlik egy nagyobb adag, amit felöntök vízzel egy lábosban. Letakarom és összefőzöm ezeket a mások által kidobásra ítélt „szemetet”. Teszek bele sót, borsot és egy kis hidegen sajtolt növényi olajat. Lefedem fedővel, hogy szépen, energiatakarékosan főzzem. Amint szépen gyöngyözik, lekapcsolom és hagyom a fedő alatt.

Az elkészült „levet” leszűröm. A fennmaradó zöldségmaradékot kidobom vagy komposztra teszem - a levet pedig befőttes üvegekbe szétosztva lefagyasztom. Be lehet tenni jégkocka tartóba is és szépen adagonként felhasználni.

Mire is lehet felhasználni ezt a zöldség alaplevet? Én azért szeretem, mert ez a legjobb rizottó alaplé, amivel a krémes, selymes rizottókat csinálom. Ugyanígy felhasználhatod szószok készítéséhez is, mártás alapként. Valamint mindenféle krémlevesnek szuper ízt ad, hiszen rengeteg zöldség íze van ebben az alaplében elraktározva.

Takarékosságra, tudatosságra, főzésre fel!

Kattints a galériára és nézd meg, hogyan tudsz klímabarát módon főzni!