Játszóterezz szemetelés nélkül!

Borítókép: Játszóterezz szemetelés nélkül! Forrás: A szerző fotója
Sokszor bele se gondolunk, mennyi mindent kell magunkkal vinni, ha elindulunk a játszótérre. Ebben a cikkben összeszedtem miket tudsz úgy vinni, hogy azzal ne terheled a környzetet!

Beindult a nyár, itt a jó idő – és ugyan télen és hidegben meg esőben is lehet játszóterezni, ha a kisfiamat kérdezitek– de azért mégis csak nagyobb kedvvel indulok el én is, ha jó idő van.

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem idő volt beletanulni, mit és mennyit és hogyan kell vinnem a játszótérre, hogy ne kelljen tíz perc múlva visszafordulni valamiért. Legyen elég inni és ennivaló – igen akkor is ha előtte evett és ivott – legyen homokozó készlet (amivel más gyerekek fognak játszani), labda (amit utána majd 1 órát fogunk keresni). Van, hogy biciklit és bukósisakot KELL vinni, a 10 méterre lévő játszóra (is).

Mivel számomra fontos, hogy fenntartható(bb)an éljünk és amennyire lehet fogyasszunk kevesebbet, kevesebb csomagolással, így extra nehéz volt belerázódni a hirtelen felmerülő igények kielégítésére. Ma már büszkén állítom, hogy két gyerekkel felszerelkezve is veszem az akadályokat. Ezért hoztam nektek egy kis összeállítást, mit is kell magatoknál tartani, ha hulladékmentesen oldanátok meg a játszóterezés élményét.

1. Kulacs

Mindig legyen nálad, persze nem csak neki hanem neked is. Hidd el, jól jön a 30 fokban, amikor már félórája „mindjárt mentek” haza. Egy elengedhetetlen kellék, főleg ha olyan helyen vagytok ahol újra lehet tölteni! A víz nem csak szomjat olt, hanem ha kell akkor tisztít is – amennyire lehet. A cukros, dobozos üdítők helyett a víz tökéletes választás a nagy melegben, mert valóban hidratál, ami a forró nyári napokon nagyon fontos. Ma már lehet olyan kulacsot (acélból) is beszerezni, ami tartja a hőt – így melegben is juthatunk pár korty frissítő vízhez.

2. Ennivaló

Mióta gyerekeim vannak ennivaló nélkül nem lépek ki a házból, mert tudom mekkora szolgálatot tud tenni. Ami nekem bevált az előre felszeletelt és hűtőben lehűtött zöldségek, gyümölcsök. Alma, karalábé, répa, így tavasszal áfonya vagy eper. Ezeket kis tárolókba rakom és még én is betudom tenni a szájukba, ha épp nagyon elfoglaltak. Olyan dolgokat igyekszem adni nekik, ami nem csak egészséges, de szezonális is. Ha előre elkészítem, akkor nekem is könnyebb a dolgom, mert a kis dobozokat csak kiveszem a hűtőből is mehetünk is.

Itt nem csak a kis tárolókat használom, hanem pl. a gyümölcspüré csomagolását is megspórolhatod. Ma már lehet kapni újratölthető tasakokat, amiktől eleinte tartottam, de már egy éve használom ezeket és meg vagyok velük elégedve tökéletesen. Könnyű kezelni, tisztán tartani és ami a legjobb: előre elkészíthető, fagyasztóban hetekig eláll.

3. Játékok

A homokozó játékokról szeretnék egy szót szólni, mert biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki vesz - és egy idő után eltünedezik szépen a készlet. Nálunk, ha a férjemmel mennek a játszóra biztosan „új” játék is kerül haza a készletbe. Törekedtem, hogy olyan játékok legyenek, amiket használtan tudok beszerezni vagy ha új, akkor legyen olyan forrásból, ami visszakövethető vagy már újrahasznosított anyagból készült. Így lett tökéletesen működő futóbiciklink és bicaj is később.

Mielőtt újat veszel, mindig nézz vagy kérdezz körbe, mert lehet hogy másnak épp segítség ha Te megszabadítod a felesleges tárgyaktól.

Nézzétek meg a galériát, mik az elengedhetlen kellékek!