Játssz főzve a játszótéren!

Borítókép: Játssz főzve a játszótéren! Forrás: Felelős Gasztrohős
A kiskonyha egy olyan játék, ami a legtöbb kisgyereknél osztatlan sikert arat. Szeretnek kutyulni, masztaloni, pakolni, kapcsolgatni. Mindezt végre a játszótéren is megtehetik!

Szezonalitás, bio, helyi termelők, super food, fenntartható gazdálkodás, 0 kilométeres étrend, egészséges étkezés. Sokszor mi - szülők - se vagyunk tisztában ezzel a sok fogalommal, amit használunk – hát még ha ez alapján kellen választani és egészséges étrendet összeállítani magunknak és gyerekeinknek.

Ehhez ad most egy nagyon jó kiindulási alapot az újonnan nyílt játszótér, ahol a gyerekek – szüleikkel együtt – játszva tanulhatnak ezekről a fogalmakról.

Játékpiacot és egészségkonyhát, környezettudatos és egészségfejlesztésre oktató tematikus játszótéri játékokat adtak át szeptember 1-jén Óbuda-Békásmegyeren, a Hímző utcai játszótéren; a STADA Palánta program keretében. A STADA Hungary Kft. támogatásával megvalósult program célja, hogy már gyerekkorban megmutassa a legkisebbeknek - és rajtuk keresztül a családoknak is - mennyi apró lépés tehető környezetünk megóvása és a fenntarthatóság érdekében.

Különleges játszótéri játékok átadásával indult a tanév egy óvodáscsoport számára Óbudán, amikkel az étkezési kultúra átalakítására és a környezetvédelem kapcsolatára szeretnék irányítani a nagycsoportosok figyelmét. Hazai és az idénynek megfelelő zöldségek és gyümölcsök vásárlása, a piacok és a kis ellátási láncok használata, kevesebb csomagolóanyag vásárlása – csak néhány tipp, amivel máris egy kis lépést tettünk környezetünk megóvása érdekében.

A játszótér és a helyi óvodák bevonása a Felelős Gasztrohős Alapatívány és a STADA Hungary Kft. cég közös együttműködésével jöhetett létre.

„Noha az árak a legtöbbször meghatározzák bevásárlókosarunkat, és a menzadíjak is drágulnak, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni azt a gondolkodást, hogyan tudunk egészségesen, mégis környezettudatosan étkezni” – mondta Lehel Zsuzsanna, a STADA Palánta program együttműködő partnerszervezetének, a Felelős Gasztrohős Alapítványnak a vezetője.

„A Felelős Gasztrohős Alapítvány elhivatott abban, hogy környezetbarát étkezési megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étrendünket, ezáltal jót tehetünk magunkkal és a környezetünkkel is. Így különösen örültünk a STADA Palánta projektnek, ahol több száz gyereket, rajtuk keresztül pedig több száz családot érhetünk el küldetésünkkel” – magyarázta Lehel Zsuzsanna.

A STADA Palánta program három helyszínen, de most először egy közterületi játszótéren, Óbuda-Békásmegyeren, a Hímző utcában kel életre, amelynek középpontjában az egészség és a környezettudatos gondolkodásra nevelés áll. A játékok célirányosan, edukatív módszerekkel igyekeznek ráirányítani a figyelmet a helyben termő zöldségekre és gyümölcsökre, a piac fontosságára és mindennek az egészséges életmódra és a környezetre gyakorlat hatására.

„A Hímző utcai játszótér mellett még az idei évben egy óvodában is kihelyezünk három játékelemet, amelyhez kísérőprogramként az óvodai nevelőknek képzést is adunk, hogy saját mindennapi módszertanukba hogyan tudják beilleszteni az egészségre és a környezettudatos életmódra nevelést” – mondta el dr. Váradi György, a STADA Hungary Kft. ügyvezetője, a STADA Palánta program elindítója, aki bízik abban, hogy ez egy jó példa lesz és sok más kerületbe, városba is eljut az egészséges étkezés üzenete és fontossága.

Addig is, egy kis étvágygerjesztő.

Kattintsatok a galériára pár egy szerű, zerowaste, vagy éppen szuper egészséges étel receptjéért!