Legyél bombázó az ágyban anélkül, hogy leharcolnád a Földet!

Borítókép: Legyél bombázó az ágyban anélkül, hogy leharcolnád a Földet! Forrás: Getty Images
A zöld hullám már a hálószobánkat is elérte! És hogy mit is jelent pontosan a zöld szex? Mondjuk vagy mutassuk?

Az a mocskos szex

Hogy a szex mocskos dolog, az nem is kérdéses: elég, ha a hálószobában keletkező hulladékra gondolunk: óvszerek és tablettacsomagolások, masszázsolajos dobozok, rengeteg papírtörlő és szárazelem végzi a szemetesben. A Greenpeace arra biztat, ne legyünk bolygónk ellenségei és azt üzeni:“Lehetsz bombázó az ágyban anélkül, hogy leharcolnád a Földet.”

Bukottak kategória: az óvszer és a vibrátor

Műanyagból van és egyszer használhatod. Mi az? Ha esetleg a cím elolvasása után sem ugrik be a válasz, segítek: ez nem más, mint az óvszer. Évente több milliárd darabot használnak el a világon, és bár a kaucsuk nedvéből nyert latex lebomlik, az óvszerek alapanyagát képező szintetikus latex és más anyagok azonban nem – és az újrahasznosítást is kizárhatjuk. Az óvszerek emellett számos más vegyi anyagot is tartalmaznak, amelyek a környezetre és az egészségünkre is károsak lehetnek, így parabéneket, Nonoxynol-9-et, glicerint és benzokaint. Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy a PVC puhítására használt flatát, amit a legtöbb szexuális segédeszköz is tartalmaz, mennyire káros az egészségre, azért az elég beszédes, hogy az EU 2004-ben például megtiltotta, hogy gyerekjátékokhoz használják.

De nem csak az óvszer az egyetlen, amely ahhoz képest, milyen kicsi, elképesztő méretekben növeli ökológiai lábnyomunkat. A környezetre és az egészségünkre káros elektronikai hulladék mennyisége – amelybe a szexjátékok is tartoznak– ugyanis háromszor gyorsabban nő, mint amilyen gyorsan emelkedik a Föld népessége. És akkor a működtetésükhöz használt, majd eldobott elemekről még nem is beszéltünk.

Válaszd a zöld alternatívát!

Nem kell sokáig keresgélnünk, ha a környezetet nem károsító opciók mellett tennénk le a voksunkat: egyre több cég kínál energiatakarékos, napelemmel működő vibrátorokat, vagy újrahasznosított üvegből készült műpéniszeket. Az ökológiai elővigyázatosság alapelvét követve keressük inkább az üvegből, fémből, szilikonból, bőrből vagy kemény műanyagból készült eszközöket, esetleg használjunk hozzájuk óvszert, de szigorúan csakis olyat, ami megfelel a zöld kritériumoknak.

Néhány éve az óvszeriparba is betört a fenntarthatóság és, egyre több, eddig ismeretlen cég lépett be a piacra, amelyek felelős, igazolt forrásból szerzik be a természetes latexet, a végtermék pedig semmilyen környezetre káros anyagot nem tartalmaz. Ezen kívül már vegán-, kaucsuk óvszert, vagy báránybőrből készültet is találunk. Mindenki ízlése szerint eldöntheti, melyiket választja.

A ruha lekerülésével jön a lényeg

Innentől spórolhatunk igazán az erőforrásokkal! Aki komolyan veszi magát, partnerével együtt zuhanyozik, és a szerelmi fészket sem muszáj izzadásig felfűteni. A randevú előtti kerékpározás nemcsak testhőmérsékletünket emeli, de kellemes és kívánatos vérbőséget is okoz. Az aktus során a legtöbbünk kimelegszik, így semmi akadálya, hogy alvás előtt lejjebb vegyük a fűtést, csökkentve a ránk eső szén-dioxid-kibocsátást. Ebben a kontextusban a gyertyafényes vacsora nem csupán a romantika közhelyes eszköze, a villanyoltás pedig kötelező gyakorlat. “Aki mindenképp látni akarja partnerét, szeretkezzék napközben” – tanácsolja egy keményvonalas amerikai zöld szervezet honlapja. Aki pedig a pamlag helyett saját kertjét választja,legyen olyan jó magához és a természethez, hogy bio-permetezőszerekkel kezeli a fákat, amelyeknek később nekidől.

Forrás: hvg.hu; tudatosvasarlo.hu

Zöldíts te is az ágyban, mutatjuk, hogyan!