Borítókép: Hulladékmentes túra tippek - Így tehetsz a környezetért túrázás közben is Forrás: Saját (Földi Barbara)

Hulladékmentes túra tippek - Így tehetsz a környezetért túrázás közben is

Ha hív a természet, akkor hagyd magad elcsábítani, hiszen ott tudsz töltekezni. Ha pedig tudatosan szeretnél túrázni, tippjeinkkel segítünk, mit tudsz tenni a környzetért kirándulás közben.

Megérkezett végre a tavasz, ami idén jó sokat váratott magára. Igazi kiránduló idő ígérkezik a hétvégére. A természet ad, tölt, ápolja a lelkünket míg benne vagyunk, de jótékony hatását még utána is érezzük. Cserébe ő is igazán megérdemli, hogy mi is odafigyeljünk rá, amikor ott vagyunk.

Összeszedtem egy csokorba, mit is kell tenned ha szeretnél úgy túrázni hogy közben vigyázol a tágabb környezetedre is.

1. Készülj előre!

Az útvonal megtervezése alap, mikor túrázásra kerül a sor, hiszen ez az előkészület része. Ahogy megtervezzük az útvonalat, azt is gondoljuk át, mit viszünk magunkkal. Legyen elegendő folyadék, étel, sőt én szoktam magammal vinni alapvető sebellátáshoz szükséges eszközt és kötszert is egy kis táskában. Manapság egyébként már ezeknek is van környezetkímélő alternatívája; például a bambuszból készült sebtapasz.

2. Folyadék

A folyadék bevitel nagyon fontos – főleg ahogy egyre inkább melegszik az időjárás. A napi ajánlott folyadék bevitel min 2-3 l kell(ene), hogy legyen. Ha megtehetjük, akkor vigyünk magunkkal kulacsot - a legjobb ha fém palackot viszünk, mert az tartja a hőt és a nap vége fele is frissíteni tudjuk magunkat egy kort hűvös vízzel. Kerüljük a cukros italokat, mert azok nem oltják a szomjat, helyette friss vizet igyunk. Ha az utunkat iható vizű forrás keresztezi bátran töltsük újra kulacsainkat, mert a friss forrás víz is tele van ásványi elemekkel.

Ha az utunkat iható vizű forrás keresztezi bátran töltsük újra kulacsainkat, mert a friss forrás víz is tele van ásványi elemekkel.

3. Elemózsia

Szendvics nélkül nincs kirándulás, ezt mindenki tudja. Ha tehetjük, csomagoljuk olyan anyagba, ami többször használható (méhviasz kendő, szendvics tároló zacskók, dobozok) így elkerülhető, hogy a túra során extra szemetet termeljünk. Érdemes készíteni házilag, vagy beruházni ha nincs, mert hosszú évekig kiszolgálnak. Ha nincs más, egy sima műanyag doboz is tökéletesen megfelel a célnak. Igyekezzünk húsmentesen csomagolni, sok friss idényzöldségekkel és vihetünk gyümölcsöket is magunkkal. Az olajos magvak és a szárított gyümölcsök is nagyon jól jöhetnek, mert kiváló energiaforrásnak számítanak. Ezeket sok helyen piacon, vagy csomagolásmentes boltokban is beszerezhetjük saját tárolóba, befőttesüvegbe töltve.

4. Szedj szemetet!

Ha igazán szeretnéd aktívan tölteni a kirándulós napodat, akkor csomagolj egy zsákot és cérna vagy pamut kesztyűt is. Remélem, azt mondanom sem kell, hogy szemetelni TILOS – de arra felhívom a figyelmet, hogy ha teheted, akkor az egy nemes gesztus, hogy összeszeded az utadba kerülő szemetet az erdőben. Sajnos nagyon sokan a tiltás ellenére is sok szemetet hagynak hátra. Jó példával járhatsz elől ha Te szeded a szemetet – hátha mások is kedvet kapnak!

Szemet gyönyörködtető tájak, hogy kedvet kapj a túrázáshoz!