Rengeteg vizet használunk a #maradjotthon alatt: Tippek, hogyan fogyassz kevesebbet!

Borítókép: Rengeteg vizet használunk a #maradjotthon alatt: Tippek, hogyan fogyassz kevesebbet! Forrás: Unsplash/ Claudio Schwarz | @purzlbaum
Tanuljuk meg tudatosan használni az egyik legnagyobb értéket, amiért lassan háborút fognak indítani.
Kinyitom a csapot, hogy megint kezet mossak – napjában hányszor is? Bevallom nem szoktam számolni. De ma eszembe jut, hogy hálás legyek ezért (is). A vízért.

Március 22.-e a Víz Világnapja.

Megtehetem, hogy egy mozdulatra kaphassam az éltető vizet. Nem sokszor gondolunk bele, de fontos tudni, hogy ez nem mindenhol olyan magától értetődő. A Föld egyik legnagyobb értéke a víz - ami már nem olyan mint régen. Szennyezett lett és sokkal kevesebb is van belőle. Sokan állítják, olyan érték, melyekért -a nem is olyan távoli jövőben- háborúzni fognak, ha nem vigyázunk rá.

A pandémia miatt több, mint egy éve beszűkült a mozgásterünk, bekényszerültünk az otthonainkba. Kevesebbet járunk el és ezzel egyenes arányosan nő az otthoni vízfogyasztásunk, ami valahol elkerülhetetlen – hiszen főznünk, innunk, tisztálkodnunk, mosnunk kell és persze kezet mosnunk.

Azt hiszem kevés olyan háztartás akad, ahol a vízfogyasztás ne ugrott volna meg. Nálunk ráadásul pont egy éve érkezett egy újabb kis családtag is.

Tudom, mennyire fontos a víz, mekkora kincs, hogy van. Ráadásul, mi itt a Kárpát-medencében különösen szerencsés helyzetben vagyunk.

Ezért összeszedtem pár tippet, hogy ti is csökkenti tudjátok a vízfogyasztást otthon.

1. Zárd el, ha nem kell!

Azt hiszem ez az első és legfontosabb lecke. Nagyon sokszor látom másoknál, hogy folyatják a vizet – pl. mosogatás vagy fogmosás alatt. Fogmosáshoz legyen mindenkinek egy pohara. Kisebbeknél érdemes ezzel indítani, ezért ezt is fogják megtanulni és nekik már természetes lesz. Mosogatáskor (főleg ha 2 tálca van), akkor először mosd el és utána öblítsd csak le az edényt. Felesleges extra mennyiséget folyatni, mert nem lesz tőle tisztább a tányér.

Mára mindannyian profi kézmosókká váltunk és tudjuk, hogy nem elég leöblíteni. Ezért itt is fontos, hogy amíg szappanozzuk a kezünket, nem kell nyitva hagyni csapot. Elég a végén jó meleg vízzel leöblíteni a szappant.

2. Használj rövid programot!

Ha van otthon mosó- és/vagy mosogatógéped, akkor törekedj arra, hogy rövidebb programokat használj. Ezzel nem csak vizet, hanem energiát is spórolsz. A mosogatógépbe, ha sikerül rögtön ebéd után gyorsan bepakolnod és elindítani egy rövid programot, akkor nem szárad rá az étel maradék és egy alacsonyabb programú mosás is tökéletesen tisztára mossa az edényeket. A ruhákkal ugyanez a helyzet.

3. Hasznosítsd újra!

Tudom, furcsán hangzik a víz házi újrahasznosítása, de van rá lehetőség. Az egyik ilyen, hogy ha tésztát főzöl és megtartod a leszűrt vizet, tökéletes növények locsolására (sőt, táplálására) alkalmas vizet kapsz! Ebben az esetben sót ne tegyél a vízbe!

A másik kedvencem, hogy a gyerekeim már együtt fürdenek, így nem kell mindegyiket külön tusolni vagy kádban fürdetni. Illetve a fürdővizet sokszor megtartom felmosásra is.

4. Esővíz

Ha van kerted és megteheted, akkor az esővizet is gyűjtheted egy-egy kihelyezett tartályban, tárolóban. Az esővíz ugyanis sokkal lágyabb és a növények is jobban szeretik.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is nagyon fontos. Nézzetek körül a galériánkban milyen zöldségekkel tudtok még több folyadékot bevinni a szervezetetekbe!