Fenntartható karácsonyi készülődés és ehető ajándék tippek

Borítókép: Fenntartható karácsonyi készülődés és ehető ajándék tippek Forrás: Getty
Szeretnél kicsit tudatosabban készülni az idei karácsonyra? Meríts ötleteket cikkünkből, hogyan tudod fenntarthatóbbá varázsolni az ünnepeket!

Szerintem a karácsonyi készülődés, pontosan ugyanattól lesz fenntartható, mint a hétköznapjaink. A felkészüléstől és az odafigyeléstől.

Minél több időt szánunk a felkészülésre, a tervezésre annál könnyebb lesz az ünnepeinket „zöldíteni”.

Ha ráérzel, hogy az ünnep nem a külsőségekben teremtődik meg, hanem benned és persze - bennetek rejlik, akkor máris könnyebb lesz minden. Ez persze nem azt jelenti, hogy felesleges dekorálni vagy haszontalan sütni-főzni. Inkább azt, hogy a hangsúly a minőségen legyen a mennyiség helyett.

Nálunk évek óta nincs fenyő, helyette egy-egy kisebb fenyőág kap helyet vázában, amire lassan négy éve ugyanazok a díszek kerülnek.

A gyertya meleg fénye nekem elengedhetetlen az évnek ezen időszakában és idén azokat is én szeretném önteni. Remek lehetőség az alkotásra és egy kis csendes én-időre a zajos hétköznapok után.

A sütés-főzés évek nem hangsúlyos. A gyerekekkel szoktam mézest sütni, de semmi komolyabba nem kezdek bele. Csak olyanba amibe ők is bevonhatóak és nekem is öröm csinálni. Szerencsére a család is segít és ha bejglire vágyom tudom hogy kinél kell kopogtassak. A nagyüzemi főzések helyett inkább együtt vagyunk, gesztenyét sütünk, pattogatott kukorica füzért csinálunk vagy madár eledelt készítünk esténként.

Mióta a nagyobbik fiam ovis, az élmény ajándékokat is bevezettem az adventi naptárba, egy-egy napra. Nem mindennap, de minden harmadik vagy negyedik napon van közös esemény. Karácsonyi vásárba való ellátogatás, habos kakaó készítés és kuckózás, mesemaraton diavetítővel. A játékok és édesség helyett ez remek módja annak, hogy együtt töltött időt minőségben töltsük el.

A kulcs számomra itt is a fokozatosságban van – és abban, hogy alkalmazkodjon minden kisebb változás a családi hagyományokhoz.

Az ajándékozás sok családban akár konfliktus-forrás is lehet. A saját családommal sikerült megbeszélnem még évekkel ezelőtt, hogy húzzuk ki egymást. Így mindenki csak egy ajándékot ad és egyet kap. Van, hogy összeghatárt és témát is meghatározunk. A gyerekek ilyenkor együtt kapnak egy közös ajándékot, amit általában én szerzek be használtan. A használt ajándék egyáltalán nem ér kevesebbet – hacsak nem többet az én szememben – hiszen nem csak kitalálni kell, hanem időt és energiát fordítani arra, hogy meg is keressük!

Számos lehetőség adott az ünnepek alatt is, hogy kicsit fenntarthatóbbá varázsoljuk azt a csoda helyet, ami otthont ad nekünk. Ha karácsonykor is figyelünk a bolygónkra, akkor valóban mondhatjuk, hogy figyelünk mindenkire a szeretet ünnepén. A kulcs számomra itt is a fokozatosságban van – és abban, hogy alkalmazkodjon minden kisebb változás a családi hagyományokhoz. Nem kell rögtön vegánságot és ajándékmentességet fogadni, de lehet, hogy idén a három húsos menü helyett idén csak egyet készítünk és ha megtehetjük, mondjuk lemondunk a saját ajándékunkról akár egy szervezet vagy egy rászoruló család javára.

Nézz szét a galériában, milyen finom ehető ajándékokra bukkanhatsz, amit hazai kis vállalkozók készítenek!