Fa egyenlő élet, azaz mit teszünk valójában akkor, ha ész nélkül kezdünk erdőket kivágni? Elmondjuk!

Borítókép: Fa egyenlő élet, azaz mit teszünk valójában akkor, ha ész nélkül kezdünk erdőket kivágni? Elmondjuk! Forrás: Rosa Sanzone
Szeretnék egy olyan világban élni, ahol nem kell újra meg újra kiállíni az alapvető értékek mellett. Te mit tennél, hogy olyan hely legyen ez a világ, ahol érdemes élni?

Az utóbbi hetekben – egy megjelent rendelet kapcsán - sűrűsödtek a bejegyzések arról, hogy mennyire fontos a fák szerepe az életünkben.

Az, hogy a fa fontos és az erdőkre vigyázni kell az elmúlt évek alatt, a klímakrízis közepén egészen közhellyé alakult. A közhely attól válik közhellyé, mert fontos és mindenki tudja, mit értünk alatta.

Nekem valamiért mégis az a kényszerképzetem, hogy nem is tudjuk igazán, mennyire fontos és szerves részét képezik az életünknek a fák és az erdők.

Kitekintés

Ha világviszonylatban nézzük, akkor a szárazföldi területek mindössze 30%-a erdő (3,9 milliárd hektár). A legnagyobb erdős terület Oroszországban van, majd Brazília és Kanada következik. Az Európai Uniót – amennyiben egy egységnek vesszük – akkor világviszonylatban a hatodik helyen vagyunk. Ám fontos tudni, hogy az erdők nagy része magántulajdonban van és mindössze az összterület 40% van állami tulajodban.

Magyarországon összesen 1.74 millió hektár erdős terület van, ami megoszlik a 93 ezer négyzetkilométeren. Jól hangzik, de nem sok és sajnos az erdők fogynak. Beépítik, eladják, tarvágják és megérzik az utóbbi évek emelkedő hőmérsékletét is, hiszen hazánkban is egyre gyakoribbak az erdőtüzek.

A másik probléma, hogy a meglévő terület töredéke őshonos erdő – minden más tájidegen fajokkal van beültetve (fekete fenyő, akác vagy nyárfák).

Az egyik legértékesebb ökoszisztémák a Földön – és nemcsak azért mert természeti egységet képeznek. Hatalmas szerepük van az élőlények biodiverzitását illetően, a folyóvizek szabályozásában és klímaszabályozásban egyaránt.

Miért is jó a fa?

Ha azt mondom, hogy fa nélkül nincs élet a Földön, akkor ne higgye senki, hogy túlzásokba esem. Az első és legfontosabb, hogy a fáknak szénmegkötő szerepük van. Az egyik legértékesebb ökoszisztémák a Földön – és nemcsak azért mert természeti egységet képeznek. Hatalmas szerepük van az élőlények biodiverzitását illetően, a folyóvizek szabályozásában és klímaszabályozásban egyaránt.

Csak, hogy értsük miről is van szó. Egy 40 éves erdő hektáronként és évente 70 tonnányi (!) szennyező anyagot tud kiiktatni a levegőből. Kiemelten fontosak, nem csak az erdők hanem a nagyvárosokban a minél több zöld terület – hiszen a szmog csökkentésében is hatalmas a szerepük. Mindemelett árnyékot adnak és a párolgássukkal is csökkentik a levegő hőmérsékletét.

Valamint nemcsak megköti a károsanyagokat, hanem mindeközben friss oxigént is termel. Egy lombköbméter akár 650 gramm oxigént is meg tud termelni. Az ember száméra igazi egészségvédelmi értéket is képvisel.

Azt még nem is említettem, hogy víz megkötő hatása is van – és már 50 évvel ezelőtti aszályokat is faültetésekkel fékeztek meg. Valamint élőhelyet ad több állat és növény számára is.

A közösség ereje

A magántulajdonban lévő erdőkre nem sok hatással tudunk lenni, ezért is annyira fontos, hogy állam által birtokolt erdőterületeket valóban őrizzük közösen – hiszen közös érdeket szolgálnak. Azért (is) okozott akkora felháborodást az augusztus eleji kormányrendelet, mert nagyon sokan felismerték milyen veszélyeket rejt ha tervezés nélküli kezd el mindenki fákat kivágni és nem köteles utána még telepíteni se.

A WWF Hungary egy petíciót indított el, amit pát nap alatt több tízezren írtak alá, valamint tüntetés is szerveződött.

A szakértői megszólalások és az előbb említett események hatására a napokban külön rendelet jött ki, ami megtiltja a fa kitermelést a védett erdőkben.

A klímakrízis (és más krízis) esetében is a legnagyobb erő a közösségben rejlik. Együtt kiállni azért, ami nekünk, a mi gyerekeinek igazán fontos.

Bízom benne, hogy a jövőben egyre fontosabb lesz a egyéni felelősségvállalás mellett a közösségi felelősségvállalás is.

Kattintsatok a galériára és képzeletben hűsöljetek egyet ezekben a mesés erdőkben, és amint tudtok látogassátok is meg őket!