Borítókép: Bizakodásra ad okot az elefántboom Kenyában Forrás: Pixabay

Bizakodásra ad okot az elefántboom Kenyában

Pusztuló ökoszisztéma, kihaló fajok – záporoznak ránk a pánikkeltő hírek. Most azonban szakítsunk ezzel egy kis időre, és örüljünk annak, hogy Kenyában valóságos elefántboom zajlik: egyre több példánya van Afrika hatalmas, ormányos jelképének.

A kenyai Amboseli Nemzeti Park beszámolója alapján alaposan megszaprorodtak az elefántok az országban. 1989-ben még 16 000-ret számláltak belőlük, tavaly viszont már több mint a duplája – 34 800 – volt a számuk. Csak a nemzeti parkban idén 170 borjú született. Mi több, ikerszülés is volt, ami az elefántoknál olyan ritka, mint a fehér holló. Mivel az elefánt két évig vemhes, ezért a bázist tekintsük a 2018-as évnek. Nos, akkor 113 kiselefánt jött a világra.

Mi az oka ennek a hatalmas baby-boomnak? Először is, az időjárás. Az elmúlt két évben bőven esett elegendő eső ahhoz, hogy regenerálja a környezetet, és kizöldüljön a szárazságtól sújtott táj. A másik ok, hogy Kenya most már tényleg odacsapott az orvvadászoknak: szigorúbbak a pénzbírságok, és több bűnöző kerül börtönbe is. Míg 2018-ban 80, tavaly 34, idén pedig mindössze 7 elefánt esett orrvadászat áldozatául. Az örömteli számokon túl azonban körvonalazódik egy újabb probléma: egyre több olyan földet törnek fel a kenyaiak, ahol hagyományosan elefántok élnek. Ember és elefánt érdekei azonban ütköznek: sokszor rontanak be a hatalmas állatok a földekre, és okoznak kárt – de akár közvetlen életveszélyt is.

Forrás: mymodernmet.com

Nézegess kifejező portrékat veszélyeztetett állatokról: