Magyar alkotók, termelők ehető karácsonyi ajándékai

Borítókép: Magyar alkotók, termelők ehető karácsonyi ajándékai Forrás: Getty
Hogyan adj úgy ajándékot, hogy közben nem terheled feleslegesen a Földet? A gyakorlatban ez kivitelezhetetlen, de én összegyűjtöttem neked 6 olyan ajándékot, amik remek alternatívák ha fontos számodra a tudatosság, és amiket magyar alkotók, termelők kezei által születtek.

A legjobb dolog – ha engem kérdeztek - a karácsonyban, azaz ajándékozás. Ez az egyik szeretetnyelvem és nagyon szeretek adni. Sokkal jobban, mint kapni.

A fenntartható életmóddal, viszont sokan nem érzik összeegyeztethetőnek az ajándékozást. Szerintem semmi gond nincs vele, ha olyat adsz amit az illető el is tud fogyasztani.

Ilyenkor is ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Legyen minél kisebb az ökológiai lábnyoma, azaz legyen lokális alapanyagból készített, helyi és szezonális.
  • Fontos, hogy ne legyen rövid lejáratú hanem sokáig el lehessen fogyasztani.
  • Amennyiben nem megvalósítható – hogy helyi legyen (pl. csokoládé, kávé) keressétek a fair trade minősítést és a helyi feldolgozó kis vállalkozásokat.
  • Támogassatok egy-egy helyi kis termelőt vagy üzemet a nagy multi cégek helyett. Itt a dolgozók biztos jutányos bért és elláttást kapnak és a munkájukat is megfelelő munkakörülmények között végzik.

Kattints a galériára és olvasd el micsoda csemegékből választhatsz, amikkel egy kis hazai vállalkozót is boldoggá teszel.