Csináld magad: folyékony szappan, folttisztító, szőnyegtisztító házilag

Borítókép: Csináld magad: folyékony szappan, folttisztító, szőnyegtisztító házilag
Mit teszel, ha hirtelen elfogy otthon a mosogatószer, a mosópor vagy akár a folyékony szappan? Irány a háztartási bolt? Felejtsd el! Inkább nézz körül a saját háztartásodban.

Ha van kedved, némi időd, s nem szeretnél még felhasználható maradékokat a szemétbe dobni, van néhány ötletünk.


Fotó: Photl.com

Száraz szőnyegtisztító
Használata során a szőnyegen előjönnek ismét a régi színek, bónusz, hogy jó illatú lesz tőle a szoba.
Így készül: Egy befőttesüvegbe öntsünk 25 dkg sütőport, 6 dkg kukoricakeményítőt, 1 teáskanál őrölt szegfűszeget, 5 dkg szárított, morzsolt babérlevelet. Alaposan rázzuk fel, szórjuk be vele a szőnyeget és hagyjuk rajt egész éjszakára. Gyereket, házi állatot ne engedjünk a közelébe! Reggel porszívózzuk ki.

Sütőtisztító oldat
Egy 1 literes permetezőpalackba öntsünk 3 evőkanál folyékony szappant, 3 teáskanál bóraxot, 3 dl meleg vizet és 1 dl szalmiákszeszt. (A bórax és a szalmiákszesz patikában kapható.) Alaposan rázzuk fel, hagyjuk állni míg egynemű nem lesz. Húzzunk gumikesztyűt, a sütő előtti burkolatot terítsük le újságpapírral. Nyissunk ablakot! Permetezzük a folyadékot a sütőbe, öntsünk rá klórmentes súrolóport és egy nedves dörzsivel dörgöljük bele. Végül vízzel, szivaccsal mossuk tisztára a felületet. Használható gáz-, villany- és grillsütőknél. A sütő használati útmutatását mindenképp olvassuk el használat előtt, nem tiltja-e a szer alkalmazását.

Folyékony szappan
50 dkg maradék szappan, 4 és fél liter víz, 3 evőkanál glicerin (patikában kapható)
Nagy fazékban állandó kevergetés mellett főzzük fel, amikor a hozzávalók feloldódtak, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, töltsük jól zárható befőttes üvegekbe. A fenti mennyiségből 5 liter folyékony szappan lesz. Feleannyi vízzel kenőcs sűrűségű kézmosót kapunk.

Folttisztító
1 dl vizet és 1 dl glicerint öntsünk befőttes üvegbe, és rázzuk alaposan össze. Használatkor permetezőfejes üvegbe töltsük, fújjuk be a szennyezett területet és dörzsöljük a ruhába. Egy órát hagyjuk állni, öblítsük le, majd mossuk ki. Minden fajtájú, színű ruhaanyagon használható a folt fellazítására.

Fésű- és hajkefetisztító
Hét evőkanál szalmiákszeszt keverjünk össze 1 liter vízzel és fél teáskanál samponnal. Fektessük bele a hajkefét, fésűt. Öt perc áztatás után tisztítsuk meg a fésűt a kefével, a kefét a fésűvel. Alaposan öblítsük le. Ez az oldat eltávolítja a kefe sörtéinek, a fésű fogainak a tövéből a zsírt.

Kellemes házi munkát!

A három testőr: szódabikarbóna, ecet, citromlé - kattintsatok további tippjeinkért!