A „nemnövekedés" az új öko

Borítókép: A „nemnövekedés" az új öko Forrás: Getty Images
Hallottál már a nemnövekedésről? Eláruljuk neked mi is ez pontosan!

Az egyik legkedvesebb új fogalmam. Van egy híres brit közgazdász nő – Kate Roworth, aki szerint a fenntarthatóság nem egy lehetőség, hanem az egyetlen út, ahhoz hogy az emberiség túl éljen.

A klímaválság egy velünk élő fogalom, ami valósággá vált és mindenki a bőrén érzi, hogy nem maradhat el a változás de sokan tanácstalanok vagyunk benne, hogy mi is a helyes lépés vagy épp döntés amit meg kell hoznunk.

A brit közgazdász azt mondja, hogy az egész gazdaságunk, társadalmi berendezkedésünk úgy van felépítve, hogy nem is lehet kompatibilis az élettel a Földön. Hiszen a Föld, ahol élünk az a megújulásra épül fel és ciklikus körforgásban működik minden. Ehhez képest a modern társadalmak egy soha véget nem érő növekedési spirálban gondolkodnak, aminek soha nincs vége.

A nemnövekedés nem egyenlő a visszafejlődéssel. A célja a nem növekedés mozgalmaknak, hogy a meglévő energiaforrásainkat használjuk és mindent tartsunk minél tovább a körforgásban. A cél nem a növekedés, hanem a javak egyenlő elosztása.

Ebben a kérdéskörben vissza lehet nyúlni egészen déd- és nagyanyáink korába, ahol a megosztás alap volt.

Kattints a galériára és nézd meg milyen szuper fenntartható ötleteket lehet a felmenőinktől GYŰJTENI!