Borítókép: A gyilkos neve: mikroműanyag - Már az újszülöttek szervezete is tele van vele! Forrás: Getty Images/Francesco Carta fotografo

A gyilkos neve: mikroműanyag - Már az újszülöttek szervezete is tele van vele!

Mindenütt ott vannak az életünkben: megisszuk, megesszük, belélegezzük, hordjuk és magunkra kenjük őket. A mikroműanyagok mennyisége és elterjedése olyan méreteket öltött, hogy a szakemberek már „plasticene-ről”, azaz a műanyag koráról beszélnek, amelynek nem csak ránk, az utódainkra, de az egész bolygónkra nézve is végzetes hatása lehet.

Napjainkra a mikroműanyagok szinte mindenhol megtalálhatók: kimutatták már őket levegőből, talajból, óceánokból és tengerekből, édesvizekből, de ott vannak az ivóvízben, a tengeri ételekben, a konyhasóban, a cukorban, valamint a mézben és a sörben is, ezáltal ott vannak a mi testünkben, sejtjeinkben, sőt, már az újszülöttek szervezete is tele van velük!

A bolygónkat beborítottuk mikroműanyaggal, így a világnak már nem létezik olyan része, ahová ezek a szennyezőanyagok még nem jutottak el: találtak már mikroműanyagot a sarki jégtáblákban, esővízben, a sivatagi homokban, de a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban is.

Bár a mikroműanyag-kibocsátás legjelentősebb forrása az ipar, mi is sokat tehetünk azért, hogy a Földet katasztrófába sodró tendencia megálljon vagy legalább lelassuljon. Gondolj csak bele: ha minden tizedik ember elkezdene tudatosan odafigyelni rá, hogy minél kevesebb műanyagot használjon, kerülné a műanyag palackokat, a csomagolt termékeket, már azzal mekkora eredményt lehetne elérni! Mert a környezetvédelemben nagyon is igaz a mondás, miszerint sok kicsi sokra megy.

Nézd meg galériánkban, mit érdemes tudnod a mikroműanyagokról, hogy mennyi mindenben benne vannak, amiről nem is sejtenéd és hogy miért olyan veszélyesek ránk nézve!