5 mindful tipp, hogy tudatosan tudj jelen lenni a pillanatban

Borítókép: 5 mindful tipp, hogy tudatosan tudj jelen lenni a pillanatban Forrás: Saját (Földi Barbara)
A tudatosság egy olyan szuper erő, amit mindannyian ismerünk hallomásból és mindannyian szeretnénk magunkénak tudni, de a legtöbbször küzdünk a felismeréssel is. Vágynál egy kis töltődésre? Íme 5 praktika, ami könnyen beilleszthető a mindennapokba is.

Főleg szülőként nagyon nehéz időt és energiát szánni a mindful életmódra. Olyan tippeket és gyakorlatokat gyűjtöttem össze, amik könnyen beépíthetők a mindennapokba és szépen lassan szokássá tudnak alakulni.

1. Jelenlét

Az egyik legegyszerűbb módja a jelenlét gyakorlásának, ha úgy tudunk ott lenni egy helyzetben, hogy a figyelmünket egy dologra összpontosítjuk. A legjobb gyakorlat erre, hogy ha mész sétálni vagy játszótérre a gyerek(ek)kel, akkor hagyd otthon a telefont, vagy ha magaddal viszed ne vedd elő. Legyél vele, mellette, ha nem igényel maga mellé, akkor csak figyeld, hogyan mozog, erre megy, kikkel beszél. Figyelheted magadat, a lépéseidet, merre mész, milyen hangokat hallasz magad körül. Vond be az érzék szerveidet is a jelenbe.

2. Kóstolj!

Az egyik legegyszerűbb mindfulness gyakorlat a kóstolás. Ha mindezt csukott szemmel teszed, magadnak mindenre időt hagyva még hatásosabb. Kóstolj meg új dolgokat, keress új ízeket és add meg a módját. Ha nem akarsz újat kipróbálni, akkor lehet a kedvenc ételed is vagy akár egy szem szőlő az alap. Csukd be a szemed és lassan ízleld a szádban a falatot. Hidd el, felér egy meditációval annak az egy falatnak az elfogyasztása.

3. Lélegezz!

Tudom furcsán hangzik, mert mindannyian lélegezünk napi szinten, ellenben nem mindegy hogyan tesszük ezt. Rengeteg légző gyakorlat létezik, van amelyik sporttal vagy valamilyen mozgás formával kapcsolatos. Ha nincs lehetőséged mozogni, akkor egy nap pár tudatos légzés kör (be és kilégzés) nagyon sokat tud segíteni a tudatos jelenlét kialakításában.

4. Mutasd ki!

Az érzéseink nagyon nagy szerepet játszanak a jóllétünk alakulásában. Sokszor elrejtjük még saját magunk elől is az örömünk, hiszen „nem illik mások arcába tolni a boldogságunk”, és úgy gondoljuk, a bánatunk vagy szorongásunk is „nem tartozik másra”. Ezek mind segítenek abban, hogy tudatosan legyünk jelen a saját életünkben.

A berögzött mondatok, amiket másoktól hallunk vagy hallottunk befolyásolnak minket. Meg kell tanulnunk nevükön nevezni az érzéseinket. Mondjuk ki hangosan vagy írjuk le őket.

Ezek mind segítenek abban, hogy tudatosan legyünk jelen a saját életünkben.

5. Hála

A spiritualitás nem feltétlen áll közel mindenkihez, és a hit is egy nagyon személyes kérdéskör. Azt szoktam javasolni, hogy ha a hála gyakorlatát elsajátítjuk, akkor egy lépéssel közelebb kerültünk máris a belső nyugalmunk megteremtéséhez. A napi szintű hálaadás lényege nem az, hogy kinek – mert saját magunknak is mondhatjuk – sokkal inkább arról a felismerésről szól, hogy mennyi mindent értünk már el és annak az elismeréséről, hogy mennyivel járultunk hozzá a körülöttünk lévő világhoz.

Nézz szét a galériánkban, megmutatjuk, milyen praktikákat alkalmazhatsz még!