Borítókép: 3 hiba, amit könnyen elkövethetünk, ha fenntarthatóságra és tudatos vásárlásra szeretnénk áttérni Forrás: dm

3 hiba, amit könnyen elkövethetünk, ha fenntarthatóságra és tudatos vásárlásra szeretnénk áttérni

Az újévi fogadalmaid között szerepel, hogy nagyobb hangsúlyt fektetsz a fenntarthatóságra? A vásárlásaidat szeretnéd tudatosabban megoldani és szeretnéd, ha ez az otthonodban található kiegészítőkön is megmutatkozna? Mutatjuk, hogy indulj el a tudatosság útján és mikre figyelj, melyek azok a bakik, amiket jellemzően az út elején ilyenkor sokan elkövetnek.

2022-re azért nagyjából mindenki belátja, hogy muszáj tudatosabban élnünk, fenntarthatóbb életet kialakítanunk, hogy bolygónkat sokáig élvezhessük még ilyen állapotában mi és majd utódaink is. És bárki bármit is mond, a változás mi rajtunk is múlik, az apró változtatások is sokat számítanak, ha sokan lépünk a tudatosság útjára, az egyre jobban kiszélesedik, és már nem is út lesz a végén, hanem egy hatalmas mező, rét, amin boldogan élünk fenntarthatóan, mind.

A kezdeti lépéseknél azonban érdemes megfogadni pár tanácsot, felhívni a figyelmet pár olyan hibára, bakira, amit sokan el szoktak ilyenkor követni. Ezeket gyűjtöttük alább össze:

1. Úgy kezded, hogy kidobsz mindent

A legtöbben így kezdik: szétnéznek az otthonukban, a konyhájukban, a ruhásszekrényükben, a fürdőszobájukban és azt mondják: "Ó, ez nem fenntartható, nem vegán, nem nemtudommilyen... KIDOBOM! és majd helyette veszek fenntarthatóbbat. Ez elég nagy hiba, ugyanis valószínűleg az lesz a vége, hogy többször is fordulhatsz a szeméttárolóba, ráadásul csupa olyan dologgal, ami még használható/hordható lehetne. Ne így tegyél! Helyette a helyes folyamat: használd el, amid most van és ha elfogyott, utána figyelj arra, hogy amit veszel, megfeleljenek a tudatosság, fenntarthatóság kritériumainak.

2. BESPÁJZOLSZ

A következő hiba, amit túl sokan elkövetnek, hogy túl sokat vásárolnak egy bizonyos termékből. Még ha fenntartható is az adott termék, biztos, hogy 3 évre elegendőt szükséged vásárolni belőle? Értjük, hogy most akciós, ráadásul nagyobb kiszerelésben jobban megéri. De biztos, hogy 2 év múlva is szükség lesz rá? Nem fog addig megromlani? Ha új termékeket keresel, érdemes szétnézni a dm-ben, ahol Mindig megéri vásárolni. A drogéria tartós ár garanciája a teljes kínálatra érvényes – ez azt jelenti, hogy a megjelölt ár legalább 4 hónapon át nem emelkedik, amit nyomon is követhetsz, mivel a termékeknél a jelenlegi ár mellett azt is feltűntetik, hogy mennyi ideje nem emelkedett az ára.

3. A magasabb árcédula Nem feltétlen jelent jobb minőséget

A tömegtermelés miatt lett az emberekben egy negatív érzet azzal kapcsolatban, hogy ha valamiből sok készül és még olcsó is, akkor az nem jó, nem minőségi, nem fenntartható. Pedig nem feltétlenül. Készülhet valamiből sok és lehet megfizethető is úgy, hogy mindeközben megegyezik a fenntarthatóság szabályaival és tudatos vásárlóként is nyugodtan mondhatunk rá igent!

Galériánkban a dm kínálatából mutatunk olyan fenntartható termékeket, amelyeknek az alacsony árát garantáltan sokáig tartja a márka és a tudatos vásárlók is bátran leemelhetik a polcról: