Oké-e, ha kamu influencer kampányol a koronavírus ellen?

Oké-e, ha kamu influencer kampányol a koronavírus ellen?
Forrás: Instagram.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Knox Frost masszív követőbázissal rendelkezik. Tartalmai 1 millió emberhez érnek el, pár hete pedig elkezdett együttműködni a WHO-val, hogy felhívja a fiatal generáció figyelmét a koronavírus veszélyeire. Ez eddig remek hírnek tűnik, de a történet nem ilyen egyszerű.

Az Instagram profiljából kiderül, hogy 20 éves, Atlantában él és úgy aposztrofálja magát, mint „a kedvenc történetmesélőd”. Arról azonban egy árva szó sem esik, hogy a gyanúsan szabályos arcvonásokkal rendelkező trendi srác nem húsvér ember, hanem CGI, azaz számítógép által létrehozott kép.

A virtuális véleményvezérek szerepe megjelenésük óta kérdéses: a technológiai innováció pozitívumai mellett számtalan veszélyforrást is rejthetnek magunkban. A tökéletesség látszatát keltő, 100%-ban a készítőik által irányított influencerekkel ugyanis az elsődleges célközönséget - a fiatal generáció képviselőit - könnyű megvezetni.

"A legtöbb social mediában megosztott vizuális tartalomról mindenki tudja, hogy zömében kicsiszolt, filterezett csoda. Ettől függetlenül érzelmileg kapcsolódnak az általa közvetített életérzéshez, termékhez vagy üzenethez. A CGI influencerekkel még bonyolultabb a helyzet, ugyanis míg a valós véleményvezérekkel szemben mindig jelen van egy nagy adag kétely, a digitális szereplőket látva megnyugszik az agyunk, mondván tudjuk, hogy kamu. A szkepticizmus csökkenésével egyidőben viszont csökken a szűrő is, még befogadóbbak leszünk" – mondja Villányi Gergő, digitális pszichológiára szakosodott tanácsadó.

A cél szentesíti az eszközt?!

A szintén CGI influencer Bermuda, felbunnakásakor óriási Trump támogató szerepében tündökölt, a műfaj leghíresebb szereplője, Lilmiquela pedig nem csak tehetséges énekesnőként tevékenykedik, de Youtube csatornáján olyan témákat is boncolgat fiktív élete korábbi tapasztalatai alapján, hogy mi történik akkor, ha nem megfelelően közelednek hozzánk.

"Knox Frost esetében a jelenlegi helyzet nem okoz nagy fejtörést. A WHO-val készített közös kampánya pozitív üzenetet közvetít, tényleg fontos, hogy a fiatalabb generáció is megfelelő figyelmet fordítson a koronavírus-fertőzés megelőzésére. A posztok között szerepel olyan is, ami adományozásra buzdítja a követőket, de szerencsére hiteles szervezetnek gyűjt, így ebben az esetben ez sem okozhat problémát. A legbiztosabb mégis az, ha a szülők párbeszédet folytatnak a gyerekkel arról, hogy kiket követnek, milyen tartalmakat láttak a közösségi médiában és miket gondolnak ezekről. Ez legalább olyan fajsúlyú kérdés lehet, mint, hogy mi történt az iskolában, vagy mi a helyzet a barátokkal. – teszi hozzá a szakértő.”


Kíváncsi vagy hogy küzdenek meg a járvány okozta izolációval a hírességek?

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Sztárcsaládok karanténban
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem