Nyelvtanulás munka mellett - bizarr kihívás vagy befektetés?

nyelvtanulás,pénz,felnőtt,tanulás,nyelvtanfolyam,magántanár,befektetés
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hányszor, de hányszor hallottam azt a mondatot életem során, hogy annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz. Igen, de mi van akkor, ha ezt felnőttként kell megugrani?

Vagyis család, meg munka mellett kell elsajátítani egy plusz nyelvet… Igen ám, de mikor és milyen módszerrel. Ja, és ami szintén fontos, hogy mennyibe kerül, ugyanis a nyelvtanulás kicsit sem olcsó. Mondhatnám azt is, hogy nagyon sokba kerül.

Az én hősöm nyelvtanulás kérdésben az unokanővérem és a férje. Ők alázatosan és kitartóan tanultak minden hétvégén, éveken keresztül, ugyanis eleget akartak tenni a céges elvárásoknak. Itt kell megjegyeznem, hogy egy német tulajdonú cégnél dolgoztak mindketten, ahol a napi levelezés, de még a kollégák közötti csevej is németül folyt. Aztán váltottak angolra, mert érkeztek külföldi kollégák is, akik ezt a nyelvet preferálták. Szóval egy nyelv helyett kettőn kellett hirtelen beszélniük.

Akkor már volt egy gyerekem, és azon törtem a fejem, hogy munka mellett hogyan fogok még tanulni is. A megfejtés végül az lett, hogy hétvégente a nagyszülőknél voltunk, ott ebédeltünk, ők vigyáztak a gyerekre, amíg mi tanultunk, és nem mellesleg főznöm sem kellett. Hét közben magántanárhoz jártam, hétvégén készültem, magoltam. Így is ráment egy csomó időm, pénzem, de nem bántam meg, mert tényleg megtanultam németül, aztán pedig angolul. Csak azon töröm a fejem, hogy mit csinál az, aki nem tud segítséget találni magának, vagy van több gyereke is. Valószínűleg úgy még nagyobb kínlódás elsajátítani egy nyelvet.

Az is nagy segítség volt neki nyelvtanulásnál, hogy közben minden nap rá volt kényszerítve arra, hogy használja is a nyelvet. Beszélj, akár hibásan is, próbáld kifejezni magad! Sokkal többet ér, mint a nyelvtan magolása. Azok, akik nyelvi környezetben tanulnak nyelvet sokkal könnyebben és gyorsabban haladnak, mint azok, akik hetente egyszer vagy kétszer akár magántanárnál, akár nyelviskolában tanulnak.

A mi gyerekeinknek egy kicsit könnyebb dolguk lesz, mert ők már két nyelvet tanulnak középiskolában, és a nyelvtanulásra tényleg hangsúlyt fektetnek, hiszen az egyetemi felvételihez is kell már a nyelvvizsga. Jegyzem meg csendben, ehhez azért a szülőknek is kell áldozatot hozniuk, mert a legtöbb középiskolásnak magántanárt is kell fizetni ahhoz, hogy sikerüljön a nyelvvizsga… Juditéknál a gyerekek nyelvvizsgájához kellett némi rásegítés.

nyelvtanulás,karrier,nyelvvizsga,nyelvtanfolyam,befektetés
forrás: unsplash
Az idegenek nyelvű könyvek olvasása sokat segít.

„Három lányom van, közülük ketten már egyetemisták, okosak voltak, jó középiskolába jártak, de még így is kellett a nyelvtanár külön. Nem akartam kockáztatni, hogy nem sikerül a nyelvvizsga, ezért aztán fizettünk. Nem bántam meg, de mi jó anyagi körülmények között élünk, vagyis ki tudtuk fizetni, tudom, hogy sok családnak ez igenis gondot okoz.”

Azoknak a gyerekeknek van a legnagyobb szerencséjük, akik többnyelvű családban nőnek fel, nekik ugyanis sokkal egyszerűbb elsajátítani a nyelveket. Bábeli zűrzavar helyett gyorsan és zökkenőmentesen beszélnek anyával, apával más-más nyelven, majd a suliban is egy másikon. Így van ez Zsuzsiéknál is.

„Én szlovák vagyok, a férjem magyar, eleinte egymással angolul beszéltünk. A gyerekek- három van- gond nélkül tanulták meg mindhármat, majd az iskolában nekiláttak németül és olaszul tanulni. Féltem, hogy összekavarodnak majd, de semmi ilyesmi nem történt, olyan simán váltanak egyik nyelvről a másikra, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog a világon. És remek a nyelvérzékük, azt hiszem, hogy még legalább két nyelvet megtanulnak majd.”

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Nyelvtanulás! Mikor kezdjük?

Virág a fenti példák ellenkezője. Nagyon nehezen megy neki a nyelvtanulás, pedig próbálkozik becsületesen.

„Gimiben franciát tanultam, ami nagyon nehéz nyelv, mindig arra fogtam, hogy nem igazán ment. Aztán az angol se ment, és beletörődtem, hogy így maradok. Az utóbbi években egyre jobban szégyelltem magam amiatt, hogy egy könnyű szöveg megértése is komoly gondot okozott, beiratkoztam hát egy angol tanfolyamra. Piszok nehéz volt, sokkal nem lettem okosabb, de végigcsináltam. Aztán magántanárhoz mentem, esténként pedig itthon is gyakoroltam. Még mindig nem tudok beszélni, de legalább olvasni tudok könnyebb szövegeket.”

Te elkezdenél felnőtt fejjel nyelvet tanulni?

Tovább olvasok
8 lófarok verzió a nyár legmelegebb napjaira

Mikor úgy érzed, az utca szaunává változott, jól jön egy kényelmes hajviselet.

Hírességek, akik csaknem nagymama korban szültek

Negyvenöt évesen egy nő tulajdonképpen már a klimatérium csendes felvezető szakaszába lép, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy aki későn állapodott meg, nehezen találta meg az Igazit, csak ekkortájt vág bele a családalapításba. Itt van mindjárt 13 híres nő, akik bevállalták a késői anyaságot.

Unod a meleget? Nézegess hűs, zimankós, havas fotókat

Tudományos megfigyelések szerint a hideget ábrázoló fotók pszichésen csökkentik a hőérzetet. Kipróbáltuk és nálunk működött!

5 tuti tipp az alkohol semlegesítésére

Bizonyára a legtöbbünkkel megesett már, hogy ünnepi alkalmak során vagy éppen legnagyobb szívbánatunkban a pohár fenekére néztünk, melyet másnapra már egész biztosan erősen meg is bántunk.

Miért olyan nehéz hagyni kirepülni a gyerekemet?

Második élet adatik a nőnek azzal, hogy gyereke születik. Véget ér az az élete, amelyben önálló lényként tekinthetett magára. Onnantól haláláig anya lesz, csak éppen ezzel az anyasággal egyre kevesebb konkrét teendője van.

Pszichopaták a filmvásznon – miért tartjuk őket vonzónak?

Hogyan lehet szeretni egy sorozatgyilkost? Szimpatizálni egy szkizofrén páriával, akit az erőszak fűt? A forgatókönyv íról ezt is megoldják, nyilván.

4 tökéletes szín amit nyári esküvőn viselhetsz

A nyár nem csak a kánikula, de az esküvők szezonja is. Fehéret, feketét nem illik viselni, iratlan szabály, hogy pirosat sem, mert nem szokás túlöltözni a menyasszonyt. Mutatok négy színt, amivel biztos nem lősz mellé és konkrét ruhákat is ajánlok a webshopokból.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem