Nyaralás utáni depresszió gyötör? Elmondjuk, hogyan győzd le

post holiday blues Forrás: Getty Images
Céltalanul pörögsz az irodai székben, s csak bámulsz ki a sokemeletes irodaház ablakán. Asztalodon a távollétedben kisebb hegyekké magasodtak az irathalmok, az olvasatlan emailekre pedig még rá se mertél nézni. Lehetetlen küldetésnek tűnik újra fölvenni a ritmust, gondolataid folyton a fehér homokos tengerpartra repítenek vissza.

Ha ezeket a jeleket észleled magadon, könnyen lehet, hogy rajtad is eluralkodott a vakáció utáni depresszió, angol kifejezéssel élve a post holiday blues. A lehangoltság van, akinél már a nyaralás utolsó napjaiban, nem sokkal a hazautazás előtt jelentkezik. S bár a kollégák egy kipihent, napbarnított, energikus munkatársat várnak vissza, az illető sokszor még mogorvábbnak és motiválatlanabbnak tűnik, mint a szokásos éves nyaralása előtt volt.

Szakemberek úgy látják, a legtöbb embert azért érint ilyen mélyen a visszatérés, mert mindent erre az egy lapra tesznek föl; akkora feneket kerítenek az éves nyaralásuknak, mintha ezen kívül nem létezne semmi más, amire legalább ilyen izgalommal készülhetnének.

A helyzet jó esetben pár nap alatt rendeződik, s csak sikerül visszazökkenni a munkába. Súlyosabb esetekben viszont akár depressziós mélységekig is belekeveredhetsz. De még mielőtt teljesen magadba temetkeznél, érdemes megpróbálni néhány apró kis trükköt, melyekkel sokat lendíthetsz magadon.

  • Merülj el a szép emlékeidben, nézegesd a fényképeinket, elevenítsd föl az élményeket. Tudatosítsd, hogy ennyivel is „gazdagabb” lettél.
  • Adj magadnak egy kis időt és ha teheted, szervezd úgy a nyaralásodat, hogy a hazaérkezés után legyen még egy-két nyugis nap otthon, visszarázódni a rutinba.
  • Sokak szerint az egyik leghatásosabb módszer az, ha rögtön el is kezded tervezgetni a következő utazásodat, aminek még a gondolata is fel fog dobni.
  • Találj ki kisebb programokat is, tervezgess, járj el rendszeresen mozogni, törődj magaddal; próbálj egyéb távlatokat is adni a napjaidknak.

Nézd meg ezt a galériát is! Az utazás bölcsebbé tesz – ha okosan csinálod, például így: