A tökéletes nyár titka: ne tervezz előre egyáltalán

unalom,nyár,koszorú Forrás: unsplash
Bár folyton túlvállaljuk magunkat, stresszre és kiégésre panaszkodunk és legszívesebben csak reggeltől estig sorozatokat néznénk, telezsúfoljuk a napjainkat, heteinket és hónapjainkat mindenféle programokkal és tennivalókkal, nehogy véletlenül egy percre is unatkoznunk kelljen. Úgy tűnik, manapság abból lesz az élet császára, aki nem veszti el az uralmát a naptára fölött.

Mi lenne, ha ezen a nyáron szembemennél ezzel a trenddel? Nem terveznél be semmit? Kihajítanád a naptárt? Nem állnál neki megmászni a túlzsúfolt Mount Everestet és nem húznál el a Balatonra, ahol amúgy is újra kénytelen leszel összefutni mindazokkal az ismerőseiddel, akiket a városban hagytál, legalábbis azt hitted? Nem „költöznél” két hétre Portugáliába, hogy úgy élj ott, mint egy helyi, noha nem vagy az? Nem foglalnál le Airbnb-t? Ehelyett elmerülnél a „nem tudom előre” élvezetében és hagynád, hogy kibontakozzon előtted az idő? Minél jobban félsz az unalomtól, annál valószínűbb, hogy pontosan ez az a „vakáció”, ami tényleg felszabadít, kikapcsol és a kreativitás, a feltöltődés új magasságait tárja fel előtted.

Az unalom jót tesz az egészségnek. Az egyik legfontosabb oka annak, hogy mostanában minden eddiginél jobban túlstresszelve érezzük magunkat, az, hogy a technológia szüntelenül szórakoztat bennünket. Az agyunk hozzászokott ahhoz, hogy tartalmak özönét fogyassza el és dolgozza fel; ezt az ingerforrást ritkán tudjuk kikapcsolni. Következésképp úgy érezzük, mintha folyton csinálnánk valamit, de ez a folyamatos fogyasztás nem igazán gazdagít bennünket. Csak kitölti az időt – valójában rabolja –, amit olyan értékesnek tekintünk, és mégis olyan bőkezűen bánunk vele.

Az unalom jót tesz az elmének, a fantáziának, a produktivitásnak, állítja Sandi Mann pszichológus professzor, a The Upside of Downtime című könyv szerzője. Az unalom „a kielégületlen neuronok stimuláció után való kutatásának folyamata. Ha nem találjuk meg [a stimulációt], létre fogjuk hozni magunknak.” Mann egyike azon társadalomtudósoknak, akik kimutatták: ha hagyjuk, hogy az elménk szabadon asszociáljon, ábrándozzon, az új inspirációkhoz vezethet.

unalom,nyár
Forrás: Getty Images

Persze sokan erre azt mondhatnák, hogy a gyerekek meg a barátok miatt nem dobhatják félre a terveiket. Ámde először is a pszichológusok a gyerekeknek is azt ajánlják, hogy unatkozzanak (mármint: ne csináljanak semmit) a nyári szünetben. Ez megtanítja őket arra, hogyan bánjanak az energiáikkal, az idejükkel és a kreativitásukkal és arra is, hogy a képzelőerejükre hagyatkozva foglalják el magukat. Másrészt: egy zsúfolt, napról napra betervezett nyaralás aláaknázza a vakáció intézményét; a lényeg ugyanis azt lenne, hogy levegőhöz jussunk, amikor szünetet tartunk az egyébként telezsúfolt hétköznapokban. Ha azzal telnek a szabadságunk napjai, hogy egyik programpontot pipáljuk ki a másik után, sose fedezzük fel a saját mélységeinket, nem térképezzük fel, hogy milyen új ötletekre, projektekre vagyunk képesek és kimerültebben jövünk vissza a nyaralásból, mint ahogy elmentünk. Valójában nem pihenünk ilyenkor, és szakadatlanul stresszelve érezzük magunkat.

Szóval, ha egy mód van rá, radírozz ki mindent a naptáradból ezen a nyáron. Gondolj arra, hogy az idő pénz, ne ígérkezz el sehova, ne válassz olyan szórakoztató programokat, amik nem jönnek spontán. Lehetséges, hogy ez lesz életed legjobb időszaka, kiváltképp akkor, ha halálra unod magad és rájössz, hogy nincs félnivalód.

Nézd meg ezt a galériát is: