Növények vs. házikedvencek – avagy mérgező növények, amelyekre érdemes figyelned, ha állat van a háznál!

Borítókép: Növények vs. házikedvencek – avagy mérgező növények, amelyekre érdemes figyelned, ha állat van a háznál! Forrás: Getty images
Egy-két cserepes növény majdnem minden otthonban előfordul, ahogyan egy-két kutya, macska, vagy egyéb házi kedvencre is bőven van példa. De elgondolkodtál már azon, hogy egy fedél alatt vajon nem tesznek-e kárt egymásban?

Nem, most nem a kutya-macska-háborúra, sokkal inkább a állatok kontra növények, illetve a növények kontra állatok „harcára” gondolok. A négylábúak ugyanis sokszor megrágcsálnak egy-egy növényt, ami egyrészt nem tesz túl jót a zöldeknek, de ennél is rosszabbat tehetnek a kedvenceidnek.

A növények megrágcsálása ugyan főként a cicákra jellemző, de nem ritka, hogy egy kíváncsi kutyus is belekóstol a növény levelébe, virágába vagy bogyójába – ami jó esetben csak megbetegíti, rosszabb esetben a házikedvenced halálát is okozhatja. Ezt elkerülendő, mindig figyelmesen járj utána, hogy nem veszélyes-e a legújabb szobanövényed az állataidra – ne adj' isten a gyermekedre –, és hogy mindig olyan helyen tartsd ezeket, ahol nem érhetik el veszélyeztetett szeretteid. Ami szintén hasznos lehet, ha tartasz otthon búza- vagy valamilyen gabonafüvet, úgynevezett macskafüvet, amit kedvére rágcsálhat az állatkád, ha épp rátör a vegetarianizmus.

Forrás: Getty images

Ahogyan már említettem, egyes mérgező növényektől megbetegedhetnek a kis és nagy kedvencek, míg egyesektől sajnos el is pusztulhatnak, de minden olyan növényt a mérgező fajtákhoz sorolunk, amelyek fitotoxikózist okoznak. Ezek a növényi eredetű mérgezések pedig károsíthatják az állat emésztőszervrendszerét, keringését vagy épp az idegrendszerét, ezek mellett bőrirritációt is okozhatnak.

Gyakorlatilag képtelenség lenne összegyűjteni az összes növényt – még ha csak a szobanövényre szorítkozunk is –, amelyek veszélyesek lehetnek a háziállatokra, így összegyűjtöttem a legközkedveltebb szobanövényfajtákat.

Arról, hogy milyen szoba- és kerti növények mérgezőek, itt olvashatsz bővebben!