Ennyire egyszerű: minél több a női főnök, annál sikeresebb a vállalkozás

Ennyire egyszerű: minél több a női főnök, annál sikeresebb a vállalkozás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A nők és férfiak közti egyenlőség nem csak emberjogi, de gazdasági szükségszerűség is, hangzott el a Nők az energiaiparban konferencián Budapesten, ahol felszólaltak női és férfi CEO-k, valamint a budapesti brit nagykövet is.

Az olaj-, energia-, földgázvállalatokról az a közkeletű vélekedés járja, hogy nem nőknek való vidék. „Túl magas a versenyszellem”, „Ahogy a fiamat nem adnám ápolónőnek, a lányomat se mérnöknek”, sőt, „Fehér blúzban és magas sarkúban nehéz lenne ellátogatni az olajmezőre”, idézi gyakori ellenvetéseket a nők jelenlétét illetően Beck Zsófia, a Boston Consulting Group budapesti igazgatója előadásában. A közép-kelet európai régióban kisebb a nyitottság arra, hogy nőket is elismerjenek a magasabb pozíciókban; Beck Zsófia egy mondást is idézett, miszerint...

a nők olyanok, mint az oxigén. Minél magasabbra jutsz, annál kevesebb van belőlük

A pesti Mariott hotelben rendezett konferencián, amelynek a Budapest Energy Summit rendezvénysorozat külön napot szentelt december 6-án, az is kiderült, hogy az energiaiparban a vezető posztokon ülő nők aránya még csak egy-két országban haladja meg a 30%-ot Közép-Kelet-Európában. Ez azért is feltűnő, mert az oktatásban nagyon jók a mutatók a nemek arányát illetően a térségben. Pedig a női munkavállalók általában keményebben dolgoznak, rugalmasabbak és nyitottak az innovációra, hangsúlyozta egy másik előadó, Harmati György, az Energen igazgatója. Valahogy mégis nehezen jutnak előre, nem mernek igent mondani a kínálkozó lehetőségekre, nem mernek kellő mértékben előléptetésért folyamodni vagy fizetésemelést kérni, pedig a képességeik és a kvalifikációjuk meglenne hozzá. Ezt már Emília Mamajová, egy cseh befektetőcég, az Equity Investments igazgatója mondta. Az sem teszi kedvezőbbé a női munkavállalók helyzetét, hogy a közép-kelet-európai munkaerőpiac kevésbé flexibilis, mint a nyugati, ritkábban biztosítják például a munkaadók a részmunkaidő lehetőségét.

Olajvállalatból energiavállalat

A vezető beosztású nők nagyobb jelenlétére az energiaiparban azért is nagy szükség lenne, mert az energiaszektor óriási támadásoknak van kitéve a globális felmelegedéssel összefüggésben, és gyökeres kihívások előtt áll. Egy magára valamit adó energiavállalat elkötelezett a párizsi klímaegyezmény, a széndioxid-kibocsátás csökkentése mellett és több területen is komoly áldozatokat kell hoznia például a megújuló energiaforrásokra való átállás érdekében, magyarázta Bujdosó Andrea, aki az első nő a Schell Hungary igazgatósági elnöki székében. A Schell például már nem is olaj-, hanem energiaipari vállalatként definiálja magát, és évek óta buzgón igyekszik felhívni a figyelmet az alternatív energiaforrások jelentőségére. Például ebben a videóban, amely Jennifer Hudson, Pixie Lott, Luan Santana, Yemi Alade és Monali Thakur közreműködésével készült.

Sokféleségre szükség van, de hogy érjük el?

A konferencián többen is hangsúlyozták, hogy nem csak a nők és a férfiak nagyobb esélyegyenlőségére van szükség ebben az iparágban, hanem általános diverzitásra, hogy a vállalatok irányító testületeiben különböző korú, származású, bőrszínű, testi adottságú és nemű emberek egyaránt helyet kapjanak. Ugyanakkor a nemek közötti egyenlőség ezen a téren egy fontos első lépés lenne. Iain Lindsay, Britannia magyarországi nagykövete például arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságban milyen kormányzati lépéseket tettek a nők és a férfiak esélyegyenlőségéért: többek közt kötelezővé tette, hogy a nemek közti bérszakadékkal kapcsolatos adatokat rendszeresen közzétegyék a vállalatok. „Ami mérhető, az menedzselhető és ami közzétehető, az még jobban menedzselhető” – állapította meg a nagykövet, aki szerint hazájában fontos lépések történtek Emma Watson és az UN Women #heforshe kampánya mellett olyan erőfeszítések formájában is, amelyek a tudományokat népszerűsítették kifejezetten az általános iskolás lányok körében, hogy a nők bátrabban orientálódjanak a mérnöki és/vagy informatikai pályák felé.

Tovább olvasok
Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

Napi horoszkóp szeptember 22.: a Rákok a saját boldogságukért küzdenek, az Oroszlánoknak kockáztatniuk kell a siker érdekében

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Posztonként akár egymilliót kapnak a legmenőbb influenszerek

Van mit a tejbe aprítaniuk, és nem csak az „arról híres, hogy híres” Kardashian család nőtagjairól van szó.

Egy csípős tojásos falatka most a legmenőbb street food sláger

Az esték lassan legalább olyan csípősek, mint ezek a tojásos lepénykék, így nem árthat egy kis extra forróság. Ha szereted a Jalapeño Popperst, de túl nagy macerának tartod elkészíteni, mutatunk egy egyszerűbb, de legalább olyan ütős harapnivalót.

Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Mivel jársz jobban: közösségi vagy saját autóval?

A (fő)városi közlekedésben már környezetbarát alternatívája is van az autózásnak a kis elektromos bérautók formájában. Összegyűjtöttük a szempontokat, hogy eldönthesd, érdemes-e a zöldebb megoldást választanod.

Napi horoszkóp szeptember 21.: a Skorpiók kiállnak magukért, a Nyilasok igyekeznek csapatban együttműködni

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem