Négy nő, akinek sokat köszönhetünk

nők
Forrás: wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A magyar nők szépek, okosak, harcosak, jól értenek a szakmájukhoz. Az utat azonban valakinek ki kellett taposnia, hogy ide eljuthassunk. Ezek a méltánytalanul elfelejtett asszonyok következnek most… Az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma kiharcolta, hogy egy nőnek is lehessen diplomája. Teleki Blanka az egyenjogúság úttörője volt, Brunszvik Teréznek az óvodákat köszönhetjük, Simon Böske pedig az első európai szépségkirálynő.

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő

Egy szegény grófi család ötödik gyermekeként született, 16 éves korára pedig elvégezte az összes iskolát, amely akkoriban egy lánynak egyáltalán lehetséges volt. Nagyon érdekelték a természettudományok, ezért szeretett volna továbbtanulni, de ez akkoriban lehetetlen volt. 18 évesen férjhez ment, teherbe esett, és az első szülése után a nőgyógyászat és az orvostudományok felé fordult az érdeklődése. 25 évesen megtudta, hogy Svájcban már járhatnak egyetemre a nők, és ezért engedélyt kért a férjétől, hogy beiratkozhasson az ottani egyetemre. Engedélyt kapott, de pénzt nem, sőt, amikor ennek ellenére a tanulmányai mellett döntött, akkor férje megtiltotta, hogy magával vigye a fiát. Így aztán Hugonnai Vilma egyedül indult Svájcba, ahol az egyetem alatt dolgozott, hogy legyen miből fizetnie a tanulmányait. Diplomavédése után a zürichi sebészeten dolgozott orvosként, de a svájci karrierjét hátrahagyva visszatért Magyarországra 1880-ban, mert nagyon hiányzott neki a kisfia.

Megijedtek tőle

Itthon azonban nem dolgozhatott, mert a diplomáját nem akarták elfogadni, nehogy véletlenül ezt a fura asszonyt még több nő kövesse. A sok kifogás között elhangzott az is, hogy a grófnőnek nincs érettségije, ezért Vilma 34 éves leérettségizett, második nőként Magyarországon. Trefort Ágoston akkori közoktatási minisztertől hiába két többször időpontot az orvosnő, nem akarta fogadni és rettentően félt attól, hogy ez a kivételes nő felforgatja az itthoni bevett életet. Neki lett igaza, mert Vilma nem tett le a céljáról, egyre hangosabb szószólója lett a női egyenjogúságnak. Férje egyre nehezebben viselte a felesége céljait, nehezményezte, hogy dolgozik és pénzt keres, ezért 1884-ben elváltak. 1887-ben ment férjhez újra az orvosnő, akkor már a saját választása szerint. A vegyész férj egyenrangú partnerének tekintette a feleségét, Vilma pedig 40 évesen megszülte a közös kislányukat. A magyar kormány végül 1895-ben rendelkezett a nők bölcsészeti, orvosi és gyógyszerészeti képzéséről. A grófnő újból kérte zürichi diplomájának elismerését, de erre várnia kellett, hosszas procedúra kezdődött, amelynek során előírtak neki három szigorlat letételét.

Hugonnai Vilmát 1897-ben, csaknem két évtizeddel svájci diplomájának megszerzése után avatták doktorrá. Így ír róla Nyáry Krisztián:

A budapesti tudományegyetemen 1897. május 14-én a szokásos formaságok között adták át a doktori diplomákat. Az avatási szertartáson mégis számos újságíró tolongott a teremben. A hat fekete frakkos fiatalember mellett álló hetedik doktorjelöltre voltak kíváncsiak, aki határozott hangon olvasta fel a doktori eskü szövegét. Ő szürke selyem ruhát viselt, 50 esztendős volt, ráadásul nő. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő húsz évig küzdött azért, hogy nők is szerezhessenek diplomát Magyarországon. Először kinevették, és megpróbálták bebizonyítani, hogy a nők alkalmatlanok a tudományos pályára, végül bürokratikus akadályokat gördítettek elé. Nem adta fel, emelt fővel csinálta végig a megalázó eljárásokat, csak hogy gyógyíthasson.

Amikor 1922-ben meghalt, egyetlen orvosi szaklap sem emlékezett meg róla.

hugonnai vilma,orvosnő,nő,egyetem
forrás: wikipédia
Hugonnai Vilma

Brunszvik Terézia, az óvodaalapítÓ

Édesapja korai halála után özvegységre jutott édesanyjával az 1800-as évek elején Magyarországon és Bécsben lakott, később húgával, az özvegy Jozefin grófnővel, és annak két fiával Oroszországban, azután Svájcban élt. A feljegyzések szerint 1824-ben Martonvásáron ő állította fel az első karácsonyfát Magyarországon. Nagyon fontosnak tartotta az oktatást.

1828-ban megszervezte a krisztinavárosi ipariskolát. Az első óvodát, azaz kisdedóvót, ő nyitotta meg a Habsburg Monarchiában, 1828. június 1-jén, Angyalkert név alatt, édesanyja budai házában, a mai Mikó utca és Attila útsarkán. Az óvoda első óvó-nevelője Kern Máté volt. 1829-ben a cselédlányok oktatására cselédiskolát hozott létre.

1836-ban egyesületet alapított az óvodák elterjesztésére. Még 11 óvodát indított útjára, haláláig 80-ra nőtt a számuk. Unokahúgával, Teleki Blankával (Brunszvik Karolina és Teleki Imre gróf leányával) tevékenyen részt vett az első magyar nőnevelő intézet létrehozásában. Mindemellett remekül zongorázott, szavalt, rajzolt, festett, sőt, németül verseket is írt.

nő,óvoda,gófnő
forrás: wikipédia
Brunszvik Teréz

Teleki Blanka, aki leánynevelő intézetet nyitott

Teleki Blanka grófnő erdélyi arisztokrata családba született, édesanyja nővére volt Brunszvik Terézia, aki az első magyarországi óvodákat alapította. Külföldön festészetet, Budán pedig szobrászatot tanult, ami önmagában már azt jelenti, hogy a család sokkal haladóbb szellemű volt az akkoriban szokásosnál. Életére nagynénje hatott leginkább, aki magával vitte a külföldi útjaira.

1846-ban magyar tanítási nyelvű leánynevelő intézetet nyitott Pesten, a mai Szabadság téren. Ez az iskola számít az első olyan magyarországi leányiskolának, ahol tényleg szakszerű oktatás folyt. A kiváló tanárok között ott volt Vasvári Pál , Hanák János és Leövey Klára is. A szabadságharc alatt, 1848 végén kénytelen volt az intézetet bezárni; Leövey Klárával előbb Debrecenbe, Nagyváradra, végül Szegedre menekült. Mivel a szabadságharc bukása után forradalmárokat rejtegetett, ezért elfogták és a haditörvényszék 10 évi várfogságra ítélte. 1857-ben szabadult amnesztiával, és soha többé nem tért haza Magyarországra.

iskola,leánynevelő,fogság,forradalom
forrás: wikipédia
Teleki Blanka

Simon Böske, az első szépségkirálynő

1925-ben előbb a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választották. Mindegyik versenyt a Színházi Élet című lap szervezte. A Balaton Tündére címért a tóparti városok Korzó Szépei versengtek Siófokon, a Korzó Szépe címet olvasói szavazatok alapján lehetett elnyerni. Simon Böske 20 évesen lett a Miss Hungária szépségverseny győztese, azaz 2018 versenyző közül Magyarország legszebbje. Így ő volt az első szépségkirálynő, aki a Miss Europe-on szintén első helyezést ért el 1929-ben. A versenyen 16 országból indultak, szóval szoros volt a mezőny. A szervezők úgy tervezték, hogy Simon Böske részt vesz az Amerikában megrendezésre kerülő Miss Universe versenyen is, de ez nem jött össze. A fiatal lány hirtelen nagyon népszerű lett, és nemcsak itthon, de külföldön is, hírességek fogadták és ostromolták a kegyeikkel. Nemcsak Európában, de Amerikában is filmszerepeket ajánlottak neki, amelyet ő rendre visszautasított, mert nem kívánt sztár lenni. Helyette férjhez ment egy textilkereskedőhöz, de a frigy nem tartott sokáig, és elváltak. Második férje azonban jó választásnak bizonyult, Jób Dániellel, a Vígszínház művészeti igazgatójával együtt maradtak. Szerencsésen túlélték mindketten a holokausztot, Böske 1970-ben, agysorvadásban halt meg 61 évesen.

szépségkirálynő,holokauszt,modell,híresség,nő
forrás: wikipédia
Simon Böske
Tovább olvasok
50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A hatéves György herceg ezen a paradicsomi helyen ünnepel

Legalábbis ha a bennfentesek célzásainak hinni lehet. Katalin hercegné ugyanis már átlagos állampolgár korában is egy Karib-tengeri magánszigetre járt a szüleivel, és Vilmos herceggel is többször leruccantak már ide, mióta családot alapítottak.

Segítség, rajongó a gyerekem!

Te is reménykedsz abban, hogy a Villám MCQueen-es pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Lehet, addig viszont jó eséllyel végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus-korszakot és olyan rapperek matinékoncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit.

Szokatlan ízpárosítások egészséges reggelikhez

Tökmag juharsziruppal és tahinivel, karfiol csokival, spenót ananásszal – senki sem mondhatja, hogy a reggeli a világ legunalamasabb étkezése, ha ilyen bevállósan párosítod az ízeket. És az egészségedre is jó hatással van a következő 3 édesség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem