Fogorvosok újra bevetésen: „Bármelyik páciensnek lehet valamilyen fertőző betegsége"

fogászat,fogorvos,óvintézkedés,világom,társadalom
Forrás: dr. Kerekes Fanni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ú

Újraindult a fogászati ellátás. Dr. Kerekes Fanni fogorvos mesél arról, miért olyan boldog, hogy 47 nap után újra dolgozhat, és arról is, hogy a változó rendeletek és protokollok sűrűjében a visszaállás egyáltalán nem olyan egyszerű.

A fogászati beavatkozás rendkívül veszélyes lehet egy vírus terjedésének szempontjából, hiszen a rendkívül gyorsan forgó fúrók vízpermetet képeznek (aeroszolt), ami megkönnyíti az esetlegesen hozzájuk tapadó kórokozók terjedését, a cseppek ráadásul még órákig ott keringenek a levegőben.

Nem véletlen, hogy a járvány berobbanásakor az elsők között állították le a fogászati kezeléseket, csupán a vészhelyzetnek minősülő eseteket lehetett ellátni: a csillapíthatatlan fájdalmat volt szabad kezelni gyökérkezeléssel vagy foghúzással, illetve az akut vérző eseteket lehetett ellátni.

fogorvos,fogászat,óvintézkedés,világom,társadalom,egszség
forrás: drkerekesfanni.hu
Dr. Kerekes Fanni

Dr. Kerekes Fanni – aki fogszabályozó szakorvos – 47 napot töltött kényszerűségből munka nélkül, szerdán pedig egy végigdolgozott nap végén este nyolckor fáradtan, de csillogó szemmel mesélte, mennyire örültek egymásnak a páciensekkel – annak ellenére, hogy személyes drámákra is fény derült, sokan küzdenek nehézségekkel, egyesek a munkájukat veszítették el, mások a májusi esküvőjük dátumát. (Fanninak szakterülete, a fogszabályozás miatt szinte csak visszajáró páciensei vannak, akiket jól ismer.)„Alapvetően nagyon örülök, hogy újra dolgozhatok, de egy laikus talán el sem tudja képzelni, mennyire felbolydult a fogorvosok élete az elmúlt pár napban – meséli Fanni. Kezdjük ott, hogy:

Csütörtök éjjel, egy háromnapos hétvége előestéjén jött ki a rendelet, miszerint hétfőtől újraindulhat a nem sürgősségi fogászati ellátás.

Ne tudjátok meg, micsoda üzenetforgatag zajlott a hétvégén a kollégák között! Az ellátás pedig szigorú – és folyamatosan változó – protokollokhoz van kötve, amelyeknek így hirtelen nem is minden rendelő tud megfelelni: ismerek olyan ellátóhelyet, amely még nem tudott felállni. Ez nemcsak annyit tesz, hogy az off gomb helyett most megnyomjuk az on gombot.”

Ami a rendeleteket illeti, volt olyan verzió, hogy a páciensnek két negatív teszttel kell igazolnia, hogy nem fertőzött. Azonban tudjuk, hogy a hiteles eredményhez a két teszt elvégzése között 48 órának kell eltelnie lehetőleg úgy, hogy az alany ezt az időt karanténban töltse. Később úgy tűnt, elegendő lesz csupán egyetlen teszt is. A ma érvényes rendelkezések szerint az orvos felelőssége, hogy az általa „gyanúsnak” vélt pácienseket PCR-vizsgálatra küldje és csak utána láthatja el.

Az eljárási protokoll szerint a pácienst hőmérőzni kell. Na de ha az illetőnek gyulladása van vagy menstruál, könnyen lehet, hogy picit magasabb a testhőmérséklete. Ha a foga fájdalmára bevett egy láz- és fájdalomcsillapítót, az az esetleges covidos lázát is le fogja vinni.

A pácienseknek egy kérdőívet is ki kell tölteniük, amely alapján megbecsülhető, hogy milyen kockázatú csoportba tartoznak.Mint Fanni mondja, rendelőnként változik, hogy hol milyen óvintézkedéseket tudnak betartani. Az ő felsorolása alapján szinte egy vicces animációs filmet látunk magunk előtt – náluk például belépéskor hőmérőzik a pácienst, majd még a küszöbön állva megkérik, hogy a cipőjére húzzon lábzsákot, miközben kitöltetnek vele egy kérdőívet, és a tollat rögtön utána fertőtlenítik, kötelezően kezet mosatnak vele, és a rendelőbe kísérik, hogy lehetőleg le se üljön a váróteremben, de ha mégis, akkor a recepciós rögtön jön és áttörli a széket fertőtlenítővel – de természetesen távol álljon tőlünk, hogy viccet csináljunk az elővigyázatosságból, ami mindannyiunk érdeke.


fogorvos,fogászat,egészség,óvintékzedés,világom,társadalom
forrás: drkerekesfanni.hu
Dr. Kerekes Fanni

Fanni a rendelőben hosszú ujjú műtősruhát visel, hajvédőt, szemüveget és fölötte plexipajzsot, FFP2-es vagy FFP3-as maszkot – amelyek a kórokozók legnagyobb százalékát kiszűrik – és ezen felül még sebészi maszkot is, valamint lábzsákot. Mint mondja, azok a kollégák, akik fúrót is használnak, „teljes testes nindzsaruhát” öltenek.

Hüledezem egy kicsit, de Fanni megjegyzi, hogy elővigyázatosság szempontjából „nekünk tulajdonképpen minden egyes nap eddig is és ezután is azt kell feltételeznünk, hogy bármelyik páciens lehet egy potenciálisan halálos fertőző betegség hordozója, gondoljunk csak a HIV-re vagy a hepatitisre. Tanítóink elmondása alapján, húsz évvel ezelőtt még teljesen elfogadott volt, hogy egy bölcsességfog kihúzásához nem vett kesztyűt a szájsebész. Ma már ez elképzelhetetlen!"

Ismét olyan mérföldkőhöz érkeztünk, amely után a fogorvoslás és azon belül a védekezés már sosem lesz olyan, mint azelőtt.

Ha kávézol, így vigyázz a fogaid fehérségére:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
5 tanács a fogorvosoktól, kávéfogyasztóknak
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem